Mölndals-Posten

Unik utbildning gav Bagher och Sifa fast jobb på Liseberg

Sifa Habyara Jeanine kom från Rwanda till Sverige 2020. Tack vare ett unikt samarbete mellan Campus Mölndal och Liseberg har hon och 14 andra klasskompi­sar fått fast jobb på Grand Curiosa Hotel.

- Lotta Nyvall lotta.nyvall@ molndalspo­sten.se

I april förra året öppnade Lisebergs nybyggda Grand Curiosa Hotel. Inför öppnandet hade företaget stora rekryterin­gsbehov, men det var svårt att hitta folk som ville städa, köra tvättvagna­r och stå i disken.

När Kajsa Jeppsson, som är utveckling­sledare på Campus

Mölndal, fick höra det började tankarna hos henne snurra.

– Vad skulle hända om vi utbildar konkret till jobb som finns? Om vi rustade personer för ett yrke genom att utbilda dem parallellt med att de jobbar?

Det var i oktober 2022 som idén först väcktes, någon månad senare var samarbetet mellan Campus Mölndal och Liseberg spikat och i januari började möjliga elever intervjuas.

– Vi gjorde världens enklaste ansöknings­blankett, för det är ett stort hinder för den här målgruppen om ansökninge­n måste göras på nätet, säger Kajsa Jeppsson.

Totalt fick de in 160 ansökninga­r och av dem kallades 60 till intervju. Campus Mölndal gjorde ett första urval, så att 30 återstod för Liseberg att välja bland. Av dem blev 15 utvalda till utbildning­en som startade i mars, alltså innan hotellet öppnat.

– Över en natt gick de från att vara bidragstag­are till att bli skattebeta­lare. Kravet var att deltagarna skulle vara beredda att satsa. De måste både jobba hårt och plugga samtidigt, säger Kajsa Jeppsson.

30-åriga Sifa Habyara Jeanine var en av dem som började jobba med housekeepi­ng, alltså med att städa på hotellet.

– Det är ett bra jobb för mig, nära hem till Mölndals Innerstad och på ett helt nytt, fint hotell. Det är roligt att jobba här, säger hon.

Samarbetet mellan Liseberg och Campus Mölndal gjorde det lättare för Sifa och hennes klasskompi­sar att finna sig till rätta på jobbet.

– Vi fick mycket hjälp, både med svenskan och annat, säger Sifa Habyara Jeanine.

Och hennes svenskkuns­kaper har tagit ett språng framåt sedan hon började på hotellet.

– Jag försöker prata mycket när jag jobbar här. I skolan pratade vi bara lite med andra elever. Här måste jag prata svenska med min chef och mina kolleger. Jag lär mig mycket, säger hon.

Tina Engelbrekt­sson på Liseberg är en av dem som varit involverad i satsningen.

– Jag brinner för housekeepi­ng. Det är ett yrke jag vill lyfta. Och det är fantastisk­t att få hjälpa människor som kanske är väldigt långt från arbetslive­t, säger hon.

När Tina Engelbrekt­sson blev tillfrågad om ett samarbete med Campus Mölndal tvekade hon inte.

– Jag är så glad att jag vågade och inte tackade nej. Det har varit bra att ha Campus

Mölndal med som stöd, jag ser bara fördelar med det.

Allt har nämligen inte varit enkelt. Utmaningar­na har bland annat bestått i språksvåri­gheter som i sin tur gjort att saker tagit längre tid. Men när det uppstod olika incidenter eller språkprobl­em fick Liseberg stöd av skolan. Det var bra både när ord som dammsugars­lang och dammvippa skulle förklaras, liksom att karensdage­n innebär att man inte får ersättning den första dagen man är sjuk. Att 14 av de 15 deltagarna är kvar på hotellet är i sig ett bevis på att satsningen varit lyckad.

– Det unika med projektet var att deltagarna fick en provanstäl­lning direkt när de började studera, säger Tina Engelbrekt­sson.

En av dem som funnit sig väl tillrätta med arbetet på hotellet är Bagher Rezai. Han kom till Sverige 2015 och under åren här har han läst på SFI och utbildat sig till måltidsbit­räde. Han hade jobbat på McDonalds vid Frölunda torg, vikarierat i Casa Bergets hemtjänst i Mölndal och varit timvikarie på ett köttföreta­g i Göteborg.

På Grand Curiosa Hotel är han anställd som porter vilket innebär att han är en typ av allt-i-allo som hjälper till med disken, kör tvättvagna­r och lastar in varor. Bagher Rezai upplever att hans svenskkuns­kaper förbättrat­s rejält sedan han började jobba på hotellet.

– Nu använder jag mig av svenskan på dagarna, det är bra att prata mycket med andra människor. När jag läste på SFI gick jag hem och pratade persiska och glömde vad jag läst på dagen, säger han.

Utöver svenska fick deltagarna även utbildning i sådant som hygien, servicebem­ötande och städservic­e på Campus Mölndal.

Nu är snart en ny omgång med åtta elever på väg till Lisebergs hotell. Även denna gång är det ett samarbete med Campus Mölndal. Eleverna ska praktisera på hotellet tre dagar i veckan under våren och dessutom studera. I juli, lagom till hotellets högsäsong, är de färdigutbi­ldade och kan mycket väl få en visstidsan­ställning.

– Skillnaden mot förra gången är att vi inte kan fastanstäl­la åtta stycken eftersom vi befinner oss i en annans sits nu, säger Tina Engelbrekt­sson.

Nu använder jag mig av svenskan på dagarna, det är bra att prata mycket med andra människor. Bagher Rezai Anställd som porter på Grand Curiosa Hotel

 ?? ?? Sifa Habyara Jeanine jobbade på restaurang när hon bodde i Rwanda och Bagher Rezai arbetade på hotell i Iran. Nu har båda två fast jobb på Liseberg Grand Curiosa Hotel.
Sifa Habyara Jeanine jobbade på restaurang när hon bodde i Rwanda och Bagher Rezai arbetade på hotell i Iran. Nu har båda två fast jobb på Liseberg Grand Curiosa Hotel.
 ?? BILD: LOTTA NYVALL ?? Sifa Habyara kom till Sverige tillsamman­s med sin mamma och fyra syskon.
Hon är född i Kongo, men växte upp i Rwanda och hennes modersmål är kinyarwand­a.
BILD: LOTTA NYVALL Sifa Habyara kom till Sverige tillsamman­s med sin mamma och fyra syskon. Hon är född i Kongo, men växte upp i Rwanda och hennes modersmål är kinyarwand­a.
 ?? BILD: LOTTA NYVALL ?? ”Om man kan hjälpa de här personerna in i samhället får man väldigt mycket tillbaka”, säger Tina Engelbrekt­sson på Liseberg Grand Curiosa Hotel.
BILD: LOTTA NYVALL ”Om man kan hjälpa de här personerna in i samhället får man väldigt mycket tillbaka”, säger Tina Engelbrekt­sson på Liseberg Grand Curiosa Hotel.
 ?? BILD: LOTTA NYVALL ?? Bagher Rezai trivs med jobbet på hotellet. Han bor i Mölndals Innerstad med sin fru och deras tre barn.
BILD: LOTTA NYVALL Bagher Rezai trivs med jobbet på hotellet. Han bor i Mölndals Innerstad med sin fru och deras tre barn.
 ?? BILD: MARIA BUSK ?? Kajsa Jeppsson tror att det täta samarbetet var en förutsättn­ing för att projektet skulle lyckas.
BILD: MARIA BUSK Kajsa Jeppsson tror att det täta samarbetet var en förutsättn­ing för att projektet skulle lyckas.
 ?? ??
 ?? BILD: LOTTA NYVALL ??
BILD: LOTTA NYVALL

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden