Mölndals-Posten

Polisen om knark bland barn i Mölndal: ”Lättare att få tag på än öl”

Här är polisanmäl­ningar där barn tagit eller burit narkotika i Mölndal, Lindome och Kållered fördelat på ålder. – Vi testar hellre en 14-åring än tio 40-åringar, säger Mölndals kommunpoli­s Niklas Svensson.

- Elias Arvidsson

37 polisanmäl­ningar gällande narkotikab­rott där ett barn var misstänkt gjordes i Mölndal 2023. Året innan anmäldes 25 brott i samma kategori. I grafiken intill kan du ta del av samtliga anmälninga­r fördelat på ort, ålder och kön på misstänkt.

Antal anmälda brott visar hur polisen arbetar, det speglar inte hur stort narkotikap­roblemet är bland unga.

– En ökning visar att vi jobbat mer med det, inte att folk knarkar mer, det här pågår i det tysta oftast, säger Niklas Svensson kommunpoli­s i Mölndal.

Polisen har prioritera­t ”större” brott det senaste, bland annat i Västra Frölunda, enligt Svensson. Men narkotika bland unga är fortsatt ett viktigt område.

– Vi testar hellre en 14-åring än tio 40-åringar för narkotikap­åverkan. Vid minsta tecken gör vi kontroll. Det här är prioritera­t för oss. Men de bästa brottsföre­byggarna är föräldrarn­a, säger Niklas Svensson.

Var sker brotten?

– Nära knutpunkte­rna ... vid Mölndals station, torg, högstadium och gymnasium. Det sker mest på torsdag, fredag och helg, säger han.

Enligt Centralför­bundet för alkoholoch narkotikau­pplysnings (Can) senaste enkätunder­sökning (2023) har drygt sex procent av eleverna i nian testat narkotika. I andra året på gymnasiet är det 15 procent som testat, enligt enkäten.

Tio procent av de som testat svarade att de tagit narkotika en gång i månaden senaste året.

– Enligt deras enkäter har användande­t legat på en ganska konstant nivå i många år, men både jag och socialtjän­sten undrar hur väl de stämmer. Vågar ungdomar lita på anonymitet­en? Självklart håller inte alla på, men det kryper ner i åldrarna, säger han och fortsätter:

– Och det är mycket narkotika i samhället. Det finns marijuana på var och varannan fest i dag, det är nästan lättare att få tag på än öl. Vi tar kilovis varje år, säger han.

Hur ser det ut i områdena?

– Det är inget nytt. Händer det saker i Lindome så blir det mer officiellt för det sticker ut, händer det saker i Mölndal blir det en del av vimlet och Kållered har alltid stuckit ut som ett lugnt ställe.

Självklart håller inte alla på, men det kryper ner i åldrarna Niklas Svensson Mölndals kommunpoli­s

elias.arvidsson@stampen.com

 ?? BILD: ERIKA ARNADOTTIR ?? ”Det här pågår i det tysta oftast,” säger kommunpoli­s Niklas Svensson.
BILD: ERIKA ARNADOTTIR ”Det här pågår i det tysta oftast,” säger kommunpoli­s Niklas Svensson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden