Mölndals-Posten

Goco house kan bli Årets bygge 2024

Miljardsat­sningen Goco house i Åbro har blivit nominerad till Årets Bygge 2024. – Det känns självklart väldigt bra, säger Magnus Andersson, vd på Mölndalsfö­retaget BRA Bygg som byggt huset.

- Camilla Walldán camilla.walldan@stampen.com

Huset ser ut att ha byggts av klossar staplade på varandra, och har väckt uppmärksam­het för sina skulpturer på taket. Det är tänkt att ”vara hjärtat” i den nya life sciencesta­dsdelen i Åbro.

– Det är ett hus med väldigt fin arkitektur – och har varit väldig roligt att göra. Vi har jobbat med fina miljövärde­n, bra val av material och det har varit kostnadsef­fektivt. Det är ett fint och miljövänli­gt hus, säger Magnus Andersson, vd på BRA Bygg.

Blev du överraskad över nominering­en?

– Nej, jag kände att det borde bli nominerat. Jag tycker väldigt mycket om huset. Det är riktigt häftigt och vi är väldigt stolta.

Vad är det som gör huset unikt?

– Arkitektur­en är utmanande. Tittar man på huset så är det ”ett boxat hus”, med många svävande delar. Det varit en utmaning att hitta bra lösningar. Vi har använt

mycket trä i huset där vi kan använda trä. Det är en bra hybrid, vi har använt rätt material på rätt plats, säger Magnus Andersson.

BRA bygg har utvecklat huset i samarbete med Vectura och Next

step group, som är fastighets­ägare och beställare. Tillsamman­s har de jobbat för att hålla kostnadern­a och samtidigt bygga arkitektur­en enligt visionerna som fanns, säger Magnus Andersson.

– Huset är byggt på kort tid. Då blir man tvungen att vara smart och välja material utifrån hur mycket tid man har att bygga projektet. Samtidigt hade vi utmaningen med pandemin. Då behöver man vara flexibel. Det lyckades vi med.

Goco house var klart för inflyttnin­g i februari 2023. Nu är det ett av tre andra nominerade i kategorin Hotell och kontor 2024. Vinnarna koras på Consumtion summit i Stockholm den 19 mars.

Kommer ni ta hem det?

– Ja, det hoppas jag! säger Magnus Andersson.

 ?? BILD: TOBIAS HOLMGREN ?? Goco house i Åbro var klart för inflyttnin­g i februari 2023.
BILD: TOBIAS HOLMGREN Goco house i Åbro var klart för inflyttnin­g i februari 2023.
 ?? BILD: TOBIAS HOLMGREN ?? Det är tänkt att ”vara hjärtat” i den nya life science-stadsdelen i Åbro.
BILD: TOBIAS HOLMGREN Det är tänkt att ”vara hjärtat” i den nya life science-stadsdelen i Åbro.
 ?? BILD: LOTTA NYVALL ?? ”Vi har använt mycket trä i huset där vi kan använda trä”, säger Magnus Andersson, vd på BRA Bygg.
BILD: LOTTA NYVALL ”Vi har använt mycket trä i huset där vi kan använda trä”, säger Magnus Andersson, vd på BRA Bygg.
 ?? BILD: TOBIAS HOLMGREN ?? Huset har väckt uppmärksam­het för sina skulpturer på taket.
BILD: TOBIAS HOLMGREN Huset har väckt uppmärksam­het för sina skulpturer på taket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden