Mölndals-Posten

Konsten på Ulla Jacobssons plats ska flyttas

- Tobias Holmgren tobias.holmgren@molndalspo­sten.se

Väder och vind ställer till det för konstverke­t utanför Mölndals stadsbibli­otek. Nu har kommunen kommit överens med konstnären Björn Carnemalm om en permanent lösning.

Flera av de små mosaikplat­tor som hör till konstverke­t ”Ulla, hur gick det sen?” har legat spridda längs marken sedan i fredags. Vandalism?

Det tror inte konstnären Björn Carnemalm, som 2018 på uppdrag av Mölndals stad installera­de verket. Det består dels av en staty, dels av filmaffisc­her i mosaik, hämtade från den Mölndalsbö­rdiga skådespele­rskan Ulla Jacobssons karriär.

– Jag misstänker att det är vatten som har kommit under plattorna. Det har varit väldigt kallt i vinter, så trots att de har uppvärmnin­g där så tror jag att det kan ha blivit frostsprän­gningar, säger han.

Lossnade mosaikplat­tor är ett återkomman­de bekymmer. Björn Carnemalm har, sedan avtäckande­t för sex år sedan, behövt återkomma till Mölndal minst en gång per år för att laga det spruckna verket.

Nu ska det dock bli ändring på den saken.

– Vi är i gång med en permanent lösning på mosaiken. Den ska flyttas. Det är inte hållbart att jag åker upp och ner från Malmö hela tiden.

– Jag väntar bara på besked från Mölndals ... gatukontor? Jag antar att det heter så? De ska i alla fall lyfta upp den åt mig. Det skulle egentligen ha gjorts i december men har blivit lite fördröjt.

Efter att kommunen har avlägsnat konsten från gatuplanet blir det upp till Björn Carnemalm att restaurera filmaffisc­herna. Sedan ska de presentera­s på en ny plats – inomhus, på en vägg i Stadsbibli­oteket.

Runt flickan i brons läggs i stället vanlig gatsten.

Så statyn blir kvar utomhus?

– Jajamensan.

Det är inte helt bestämt på vilken vägg mosaikaffi­scherna hamnar. Björn Carnemalms förhoppnin­g är att det ska vara i direkt anslutning

till entrén, så att man kan se dem om man tittar in från torget.

– Så var det tänkt i alla fall. Men jag vet att det har varit lite olika åsikter om det. Den aktuella väggen har de använt som boknyhetsv­ägg, och jag vet inte om de vill släppa den. Men förhoppnin­gsvis är det där som mosaiken hamnar.

Han beklagar att det har blivit så som det har blivit.

– Jag förstår att det ser tråkigt ut. Men jag har god dokumentat­ion av de här tavlorna, så de ska kunna återställa­s till ursprungss­kick.

Är det här det av dina verk som har krävts mest handpålägg­ning i efterhand?

– (skratt) Det har det absolut. Min kollega har skojat om andra verk vi har gjort tillsamman­s och sagt att ”nu får det inte bli en ny Mölndal här”. Det måste vara underhålls­fritt efteråt, säger Björn Carnemalm.

 ?? ?? Skulpturen ”Ulla, hur gick det sen?” är i dåligt skick. Hur ser konstnären på verket i dag? ”Vad som är väldigt roligt är att det har börjat användas i olika sammanhang. En dagisgrupp har haft det som mötesplats, och under pandemin var det många som satte munskydd på tjejen. Hon har fått en mössa också någon gång när det varit kallt. Det har blivit ett interaktiv­t verk”, säger han.
Skulpturen ”Ulla, hur gick det sen?” är i dåligt skick. Hur ser konstnären på verket i dag? ”Vad som är väldigt roligt är att det har börjat användas i olika sammanhang. En dagisgrupp har haft det som mötesplats, och under pandemin var det många som satte munskydd på tjejen. Hon har fått en mössa också någon gång när det varit kallt. Det har blivit ett interaktiv­t verk”, säger han.
 ?? ??
 ?? ?? ”Så här är det med byggen och annat sånt. Man stöter på en del komplikati­oner som inte riktigt gick att räkna med från början. Det hör till jobbet att man ibland får reparera eller komma på andra lösningar”, säger konstnären Björn Carnemalm.
”Så här är det med byggen och annat sånt. Man stöter på en del komplikati­oner som inte riktigt gick att räkna med från början. Det hör till jobbet att man ibland får reparera eller komma på andra lösningar”, säger konstnären Björn Carnemalm.
 ?? BILD: TOBIAS HOLMGREN ??
BILD: TOBIAS HOLMGREN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden