Mölndals-Posten

Lindomekla­ss fick ställa frågor till Marcus Wandt

- Martin Björklund martin.bjorklund@molndalspo­sten.se

Lindome:

Många skickade in men endast 14 frågor valdes ut. En av dem är skriven av en elev på Sinntorpss­kolan och nu ska han, och klasskompi­sarna, åka till Stockholm och få svar från Sveriges man i rymden – Marcus Wandt.

I höstas arbetade den särskilda undervisni­ngsgruppen årskurs 7–9 på Sinntorpss­kolan med rymden. Bland allt som gjordes ingick det att fundera ut och bestämma sig för tre frågor som de ville få svar på av den svenske astronaute­n Marcus Wandt.

– Jag undrade över vad fördelen är med en bemannad farkost i rymden mot en som är obemannad, säger Axel Franzén.

– Jag var inte med på den lektionen men om jag varit det hade jag frågat hur det känns att åka så snabbt när man skjuts upp från jorden, säger Edvin Bergman.

En av frågorna som efter omröstning skickades in, och som nu också valts ut bland en stor mängd frågor skrivna av elever från hela landet, var den som Viggo Ögren funderade över.

– Min fråga är: ”Påverkas sömn och drömmar av tyngdlöshe­t”, säger Viggo Ögren.

Vad kom det sig att du skrev just den?

– För att jag själv har haft konstiga drömmar.

Vad tror du Marcus Wandt kommer att svara?

– Han kanske tänker att det är en intressant fråga, men jag tror inte att jag själv kan klura ut svaret på den.

I måndags planerade hela klassen från Sinntorpss­kolan att åka tåg till Stockholm för hemfärd samma kväll. Målet för resan var Tekniska museet och förutom frågor och svar från astronaut Wandt, något som kommer ske genom videosamta­l med den internatio­nella rymdstatio­nen ISS, kommer eleverna ha en heldag i rymdens tecken. Bland annat gavs de möjlighet att prova på träning i tyngdlöst tillstånd, träna som en astronaut och den som vågar kunde också testa rymdmat i form av insekter och larver.

I programmet ingick också visningar i Wisdome, där publiken bjuds på rymdupplev­elser i 3D och samtidigt är med och styr färden.

Därutöver planerades även föredrag och uppträdand­e av tidigare astronaute­n Christer Fuglesang samt ex-mästaren i sjukamp, numera programled­aren Carolina Klüft.

– Kanske Pewdiepie kommer, utbrister Edvin Bergman.

– Jag tror inte det. Vet inte hur bra han passar in där, skrattar läraren Pia Malmgård.

Som förberedel­ser har klassen den senaste tiden pratat en hel del om rymden och tillsamman­s tittade de på raketuppsk­jutningen härom veckan.

– Jag har börjat tänka mer på rymden nu. Jag är intressera­d av hur ett rymdskepp egentligen funkar, säger Melvin Gustafsson.

Min fråga är: 'Påverkas sömn och drömmar av tyngdlöshe­t'. Viggo Ögren Elev på Sinntorpss­kolan

Vad ser ni mest fram emot?

– Alla grejerna vi ska få göra där. Jag vill verkligen lära mig så mycket som möjligt.

– Det kommer bli en kul resa som vi får göra med klassen och våra lärare. Jag vill bara säga att vi har de bästa lärarna i hela Göteborgso­mrådet. De förstår och hjälper oss så mycket de kan, säger Hamze Alamhad.

En sak som inte helt spikad är hur många av de 14 utvalda frågorna som Marcus Wandt faktiskt kommer att hinna besvara.

– Åtta klasser är garanterad­e att få ställa sina frågor och vi är nummer nio. Men om inte Marcus Wandt hinner svara så kommer Christer

Fuglesang svara i stället, säger Pia Malmgård.

– Jag kommer ändå att få ställa frågan till en riktig astronaut, säger Viggo Ögren.

Känner du dig nervös?

– Jag tror inte jag kommer vara helt mentalt redo att stå på en scen och prata med rymden.

Tror du att du fixar det?

– Jag tror på mig själv.

– Och om det skulle behövas så har vi både en och två som kan vara stand-in, säger Pia Malmgård.

 ?? BILD: MARTIN BJÖRKLUND ?? Särskilda undervisni­ngsgruppen årskurs 7–9 på Sinntorpss­kolan inför resan till Stockholm för samtal med astronaute­n Marcus Wandt. Främre raden: Edvin Bergman, Hamze Alamhad,Viggo Ögren och Kevin Johansson. Bakre raden: Villiam Linder, Axel Franzén och Melvin Gustafsson.
BILD: MARTIN BJÖRKLUND Särskilda undervisni­ngsgruppen årskurs 7–9 på Sinntorpss­kolan inför resan till Stockholm för samtal med astronaute­n Marcus Wandt. Främre raden: Edvin Bergman, Hamze Alamhad,Viggo Ögren och Kevin Johansson. Bakre raden: Villiam Linder, Axel Franzén och Melvin Gustafsson.
 ?? BILD: CHRIS O'MEARA ?? Marcus Wandt innan avfärd från Kennedy Space Center i Florida 18 januari 2024. Målet för resan är att delta i den forskning som sker på den internatio­nella rymdstatio­nen ISS.
BILD: CHRIS O'MEARA Marcus Wandt innan avfärd från Kennedy Space Center i Florida 18 januari 2024. Målet för resan är att delta i den forskning som sker på den internatio­nella rymdstatio­nen ISS.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden