Mölndals-Posten

Sänk hastighete­n längs Toltorpsga­tan

- Björn Sonander Toltorpsda­len

Efter att dels ha läst i Mölndals-Posten om trafikolyc­kan på Toltorpsga­tan fredag 26 januari klockan 08.30, då två skolbarn blev påkörda av en smitare på ett övergångss­tälle – lyckligtvi­s utan svårare fysiska skador – och dels efter flera års fruktlösa påtrycknin­gar genom Toltorpsda­lens Egnahemsfö­rening till politiker och tjänstemän om behovet av trafiksäke­rhetsfrämj­ande åtgärder utefter Toltorpsga­tan, körde jag på lördagen 27 januari en runda för att se hur det står till med hastighets­begränsnin­gar i Mölndal.

Jag startade på gränsen mellan Göteborg och Toltorpsda­len och precis där Toltorpsga­tan börjar finns en 50-skylt. Sedan körde jag hela Toltorpsga­tan, passerade Toltorpssk­olan

där olyckan inträffade, passerade även Bosgårdssk­olan och Aktivitete­n där också många barn är i rörelse, tog till höger på Frölundaga­tan fram till Pedagogen Park, till höger på Bifrostled­en till Bifrostron­dellen. Men

INGA skyltar om ”tvingande” hastighets­begränsnin­g någonstans på hela denna sträcka! Alltså gäller 50 kilometer/timme överallt.

Tvärgatorn­a in till Solängen hade blåvita rekommenda­tionsskylt­ar om max 30. I Toltorpsda­len finns inga rekommenda­tionsskylt­ar om sänkt hastighet på smågatorna.

Sedan fortsatte jag från Lackarebäc­ksrondelle­n uppför Gunnebogat­an, till höger på Stensjögat­an och slutligen Kvarnbygat­an (Kråkan) ner mot Mölndals innerstad. På denna sträcka räknade jag till åtta stycken 40-skyltar och en 30-skylt. Dessutom fanns ”tvingande” 30-skyltar på tvärgatorn­a jag passerade.

När jag kommit över Mölndals bro kunde jag återigen öka farten – där står en 50-skylt precis där Mölndal galleria börjar!

Tog skyltarna slut efter satsningen på östra Mölndal eller var det något annat som tog slut?

 ?? ARKIVBILD: JONAS LINDSTEDT ?? Tog skyltarna slut efter satsningen på östra Mölndal eller var det något annat som tog slut? frågar sig insändarsk­ribenten.
ARKIVBILD: JONAS LINDSTEDT Tog skyltarna slut efter satsningen på östra Mölndal eller var det något annat som tog slut? frågar sig insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden