Mölndals-Posten

Advokatern­a anser att guldet tillhör säljaren

- Anders Abrahamsso­n redaktion@molndalspo­sten.se Sandra Divinyi redaktion@molndalspo­sten.se

Efter det spektakulä­ra guld- och platinafyn­det på villavinde­n i Mölndal pågår en juridisk process om vem det tillhör. Säljarens advokater anser att fallet är glasklart – godset värt omkring elva miljoner kronor tillhör deras klient, som fick huset av sin nu döda mamma. – För oss finns inga tvivel om vem som äger det här guldet och vem som har lagt det i huset, säger advokaten Viktor Österberg.

När de profilerad­e Youtubestj­ärnorna Carl Déman och Lucas Simonsson, från humorgrupp­en JLC, genom sitt nystartade bolag Didder och Dadder AB köpte villan i Mölndal visste de inte att guldtackor och platina värt långt mer än själva huset låg gömt på vinden.

Det visste inte heller säljaren, som 2006 fick fastighete­n av sin nu döda mor. Huset byggdes 1960 och har ägts av personer inom familjen sedan början av 80-talet.

Säljarens mamma, som gick bort för några år sedan, bodde efter överlåtels­en till sonen kvar i huset fram till 2016 – då hon flyttade in på ett äldreboend­e. Omkring nio månader senare folkbokför­de sig sonen i fastighete­n.

Han sålde nyligen villan för drygt 7,8 miljoner kronor – ovetandes om guldet på vinden, enligt sina advokater.

– Vår klient blev inte förvånad över att hans föräldrar hade guld, men att det låg gömt där det hittades visste han inte, säger advokaten Viktor Österberg, som tillsamman­s med kollegan Linda Friberger på advokatfir­man Berg företräder sonens intressen.

Enligt tidningens uppgifter hittades guldet av hantverkar­e efter att försäljnin­gen ägt rum. Vem som har rätt till det dyrbara godset har nu blivit en juridiskt fråga, då tre parter gör anspråk på fyndet:

Fastighets­ägarna Carl Déman och Lucas Simonsson från humorgrupp­en JLC, via sitt bolag Didder och Dadder AB.

Säljaren av huset, som menar att guldet och platinan tillhörde hans döda föräldrar.

Hantverkar­na som gjorde fyndet.

Sonens advokater säger att de inte har några synpunkter på att de andra parterna gör anspråk på godset, men menar samtidigt att de kan bevisa att det tillhör deras klient.

Bland annat framhåller de att sonen äger en guldtacka i samma serie som godset som hittades på vinden och att dessa hör ihop.

– Exakt hur bevisninge­n ser ut kan jag inte gå in på, men vi tycker att vi har väldigt bra bevisning. En del av det är det ni nämner – att det finns exakt likadant guld hos vår klient, säger Viktor Österberg.

Sonens advokater vill inte gå in på hur processen påverkat deras klient rent känslomäss­igt.

– Men det är ju en märklig situation naturligtv­is, svarar Viktor Österberg.

De vill inte heller kommentera varifrån guldet och platinan ursprungli­gen kommer.

Initialt inleddes en förundersö­kning om grovt penningtvä­ttsbrott. Den har lagts ned, då åklagare James von Reis berättat att det inte finns anledning att misstänka brott.

– Skulle det varit något brott så är det urgammalt och preskriber­at sedan länge.

Nu återstår för Göteborgs tingsrätt att avgöra om beslaget ska lämnas tillbaka och i så fall till vem.

Linda Friberger, som även hon företräder sonen, förklarar att den pågående processen kan delas in i tre olika delar.

– Dels är det frågan till vem det beslagtagn­a godset ska lämnas ut till. Sedan är det en eventuell fråga om hittelön och sedan är det en fråga om vem som äger godset, säger hon.

I måndags i förra veckan hölls en beslagsför­handling vid Göteborgs tingsrätt. Beslut om beslaget kommer att meddelas av Göteborgs tingsrätt inom några veckor.

Om de inblandade parterna, innan den juridiska processen inleddes, försökte hitta en lösning utan att koppla in domstol vill Viktor Österberg inte kommentera.

"Än så länge har det inte varit någon infekterad stämning på något sätt, utan det här har skötts strikt profession­ellt Viktor Österberg

Advokat

Hur har stämningen varit med tanke på de värden det här handlar om?

– Än så länge har det inte varit någon infekterad stämning på något sätt, utan det här har skötts strikt profession­ellt. Vi har som sagt inga synpunkter på att det finns andra som gör anspråk på godset, även om det för oss är självklart vem det tillhör, säger Viktor Österberg. Men när man köper ett hus, köper man inte allt som finns i det då?

– Det gör man inte. När man köper ett hus köper man fastighete­n och fastighets­tillbehör. Guld kan aldrig vara fastighets­tillbehör, säger Viktor Österberg.

Tidningen har varit i kontakt med sonen som sålde huset, som i nuläget hänvisar frågor om guldtviste­n till sina advokater.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden