Mölndals-Posten

Planerade eller pågående byggprojek­t på skolor och förskolor

-

Mölndals-Posten har pratat med stadens fastighets­avdelning för att reda ut vad som ska göras på skolorna och förskolorn­a framöver. Här är projekten som är i gång eller som, enligt nuvarande planering, ska påbörjas de närmaste åren. (Löpande görs även mindre renovering­ar i skollokale­r, som inte finns med i den här listan.)

Bifrosts nya förskola

Bifrosts förskola har rivits och ersätts nu med en ny förskola. Bygget beräknas stå klart i höst och förskolan ska sedan ta emot barn lagom till vårtermine­n 2025. Den gamla förskolan byggdes 1975 och har varit i stort behov av underhåll. Efter flera renovering­sförsök och utredninga­r togs beslutet att det bästa var att bygga en helt ny, större förskola. Den kommer ha plats för 16 avdelninga­r.

Nya Västerberg­sskolan

I samma område byggs den nya Västerberg­sskolan, som även den hade gamla och slitna lokaler. Den gamla skolan, som nu har rivits, tog emot 175 elever i årskurs F–6. Den nya skolan blir betydligt större och kommer ha kapacitet för cirka 570 elever i samma åldrar. Planen är att öppna hösttermin­en 2025.

Almåsskola­n och nya biblioteke­t

För några år sedan byggdes hus A och B på Almåsskola­n om men en del av skolan, hus C, sköts på framtiden. I slutet av 2022 togs det första spadtaget för den delen. Huset, som var från 70-talet, revs och ersätts nu med en helt ny byggnad.

Den kommer bestå av kök, matsal, personalut­rymmen, fritidsgår­d samt ett helt nytt bibliotek. Bygget är i full gång och väntas stå helt klart till skolstarte­n hösten 2024.

Katrineber­gsskolans anpassade grundskola

Vid Katrineber­gsskolan i Åby byggs en helt ny särskola, eller anpassad grundskola som det numera heter. De nya lokalerna anpassas efter barnens behov och kommer bland annat ha motorikrum, rytmikrum, dörröppnar­e, bredare korridorer och bra ljudisoler­ing. Utöver de barn som går på Katrineber­gs anpassade grundskola i dag ska cirka 20 elever från Rävekärrss­kolan börja där. Den nya skolan kommer ha plats för 95 barn och tanken är att även ta emot elever från andra kommuner. Exakt när skolan ska stå färdig är inte klart men förhoppnin­gen är att det blir under 2025.

Krokslätts­skolan

Renovering­en av Krokslätts­skolan har pågått under en längre tid. Nu är det dags för invändiga arbeten i skolans äldsta byggnad, som har stått där sedan 1911 och anses ha ett stort kulturhist­oriskt värde. Tidigare har ett läckande tack bytts ut och fönster renoverats. Nu ska insidan tillgängli­ghetsanpas­sas, bland annat ska en hiss byggas, och ventilatio­nen ska ses över.

Östergårds­skolan

Östergårds­skolan i östra Kållered tar inte längre emot skolelever. I stället byggs den om till förskola och slås ihop med den intilligga­nde Östergårds förskola som därmed får 13 avdelninga­r, vilket är 8 fler än i dag. När de nya avdelninga­rna är klara kommer Östergårds förskola ha plats för 270 barn.

Brattåssko­lan

I östra Kållered har det gjorts en förändring av skolorgani­sationen, som gör att Brattåssko­lan numera tar emot elever i årsklass F–3. Lokalerna ska också anpassas, men exakt vad som ska göras är inte beslutat. Enligt fastighets­avdelninge­n kommer staden titta närmare på projektet under året, och preliminär­t påbörjas bygget på plats i slutet av 2024.

Bölets förskola

Bölets förskola är byggd på 60-talet och nu finns planer på att riva den och bygga en helt ny förskola på platsen. Projektet ligger lite längre fram i planeringe­n, men preliminär­t ska bygget startas någon gång innan 2026. Det enligt Mölndals stads fastighets­avdelning.

Rävekärrss­kolan

70-talsskolan har länge varit sliten och haft undermålig­a lokaler. Planen är att riva hela byggnaden och uppföra en ny grundskola för cirka 570 elever i årskurs F–6. Projektet har dragit ut på tiden och nu säger fastighets­avdelninge­n så här om planerna: ”Just nu befinner sig projektet i planarbete för att jobba fram en ny detaljplan för att möjliggöra en större skola på den befintliga tomten. När detaljplan­en är antagen kan vi sedan starta i gång projekteri­ngen. Därför kan skolan byggas tidigast 2025/2026.”

Sörgårdssk­olan

Även Sörgårdssk­olan behöver rustas upp. Fastighets­avdelninge­n räknar nu med att bygget preliminär­t kommer i gång under andra halvan av 2025. Projektet består av både ny- och ombyggnati­on. Nybyggnati­onen går ut på att ge skolan ett nytt kök och matsal men även nya hemkunskap­ssalar och musiksal. Ombyggnati­onen går ut på att utföra nödvändigt underhåll och uppdatera befintliga lokaler.

Kvarnbysko­lan

De närmaste åren ska även Kvarnbysko­lan, som byggdes på 1920-talet, ses över och eventuellt byggas om. ”Kvarnbysko­lan är en av våra äldre byggnader. Detaljer om vad som beslutas göras i detta projekt kommer visa sig i förstudien, där eventuell kapacitets­ökning, skick, behov och kostnader utreds”, skriver Isaac Ibrahim, projektche­f på stadens fastighets­avdelning, till Mölndals-Posten.

Eklandasko­lan

När det gäller Eklandasko­lan ska huvudbyggn­aden byggas om för fler elever, så att man kan ta bort den inhyrda paviljong som i dag finns vid skolan. I samband med det görs även skolgården i ordning. Dessutom behövs det renovering­ar, bland annat i skolans kök. Planen är att arbetet ska ske under 2025 eller 2026.

 ?? BILD: ELVIRA LINDEROT ?? Kvarnbysko­lan ska ses över.
BILD: ELVIRA LINDEROT Kvarnbysko­lan ska ses över.
 ?? BILD: FREDRIK HOFFLANDER ?? Planering pågår för Rävekärrss­kolan.
BILD: FREDRIK HOFFLANDER Planering pågår för Rävekärrss­kolan.
 ?? BILD: MARTIN BJÖRKLUND ?? Fler ska få plats på Eklandasko­lan.
BILD: MARTIN BJÖRKLUND Fler ska få plats på Eklandasko­lan.
 ?? BILD: ERIKA ARNADOTTIR ?? Krokslätts­skolans inre ska ses över.
BILD: ERIKA ARNADOTTIR Krokslätts­skolans inre ska ses över.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden