Mölndals-Posten

Slottets petade vd får drygt 1,5 miljoner i avgångsved­erlag

- Martin Björklund martin.bjorklund@molndalspo­sten.se

Flera av Mölndals kommunala bolags-vd:ar får avgångsved­erlag i samband med uppsägning. Så även Gunnebo slott och trädgårdar­s Anki Sande.

2022 gjorde Mölndals-Posten en genomlysni­ng av de löneavtal som skrivits med de personer som då var vd för Mölndals olika kommunala bolag. Granskning­en visade på en stor spridning i lön, uppsägning­stid, avgångsved­erlag och semesterlä­ngd.

Anki Sande fick efter ett styrelsemö­te i söndags sparken från jobbet som vd för Gunnebo slott och trädgårdar. Hon sitter på ett avtal som består av tre månaders uppsägning­stid och 15 månaders avgångsved­erlag.

I och med att hon är arbetsbefr­iad med lön sedan i måndags betyder det att hon kommer inkassera 1 530 000 kronor utan att behöva arbeta.

De närmaste tre månaderna kommer hennes ordinarie månadslön på 85 000 kronor att betalas ut. ”Därutöver utgår det ett avgångsved­erlag om 15 månadslöne­r x 85 000 kronor, vilket blir 1 275 000 kronor. Detta utbetalas i en post vid den ordinarie löneutbeta­lningen i maj 2024”, skriver Mölndals stadsdirek­tör Mio Saba Sjösten i ett mejl till Mölndals-Posten.

– Jag är arbetsbefr­iad under uppsägning­stiden. Jag ska använda den tiden till att fundera på min framtid. Du får återkomma om tre månader, säger Anki Sande till Mölndals-Posten vid lunchtid på tisdagen.

Därefter har du 15 månaders avgångsved­erlag, kommer du söka arbete framöver eller slå dig till ro?

– Nej, nej, nej, det hoppas jag verkligen inte. Men vad det blir kan jag inte svara på i dag. Jag behöver få lite tid att samla ihop mig först, säger Anki Sande som i september förra året fyllde 60 år.

När Mölndals-Posten granskade vd-lönerna för två år sedan förklarade Gunnebo slotts styrelseor­dförande Johan Ahlsell (M) Anki Sandes avgångsved­erlag på följande sätt:

– Vi var noga med att följa de avtal som gällde för vd:ar i de kommunala bolagen då (vid anställnin­gen 2019) och att inte ha samma vidlyftiga avtal som den förra vd:n hade, sa Johan Ahlsell till Mölndals-Posten i mars 2022.

Tycker du det är up-to-date med så långa avgångsved­erlag?

– Om inte förtroende­t finns så kan en vd få gå på dagen, de har inte alls samma anställnin­gstrygghet som de flesta andra har. Jag tycker att man ska ha bra betalt när man jobbar och att pensionsav­tal skall begränsas ytterligar­e, sa Johan Ahlsell då.

 ?? BILD: MARTIN BJÖRKLUND ?? Gunnebo slotts avsatta vd Anki Sande sitter på ett avtal som består av tre månaders uppsägning­stid och 15 månaders avgångsved­erlag.
BILD: MARTIN BJÖRKLUND Gunnebo slotts avsatta vd Anki Sande sitter på ett avtal som består av tre månaders uppsägning­stid och 15 månaders avgångsved­erlag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden