Mölndals-Posten

Mc-förare krävs på skadestånd efter skogskörni­ng

- Martin Björklund martin.bjorklund@molndalspo­sten.se

Mc-förarna körde i skogsterrä­ng, något som inte är tillåtet. Det gjorde markägaren förbannad. Han lyckades få tag på en person som nu åtalas och därmed riskerar böter och skadestånd.

I mitten av november förra året körde fem mc-förare i ett skogsområd­e i Kållered. En markägare hörde först crosscykla­rna och sedan såg han dem också.

– Det var fem stycken och de körde på den lilla skogsvägen. De stannade och stod där tre stycken, och samlades upp och sen sladdade två till in, en kom från skogen. Fyra stycken drog iväg snabbt när jag ställde mig framför en kille, som inte satt på sin cykel, berättar markägaren i förhör.

Den person som inte körde i väg visade sig vara en man i 50-årsåldern. Han var kvar på platsen medan markägaren ringde polisen. En patrull anlände efter viss väntan varpå markägaren gav sin bild kring vad som hade hänt.

– Det var skador på skogsvägen, de hade kört förbi en bom vilket gör att det blir djupa hjulspår där de kört omkring. Då blir det utöver hjulspår att vattnet samlas och det blir pölar där. Och då blir det lera där när man skall gå med hästar, säger markägaren.

Mc-föraren erkände omgående att han hade kört i skogsterrä­ngen.

– Jag följde med en grupp herrar på enduro. Vi följde en stig som någon av de killarna kunde. Jag tror att någon körde fel för vi stannade. Polisen: Visste du att du inte fick framföra fordonet här?

– Ja det visste jag ju, när vi hamnade här. När vi inte var på inspärrad bana. Sen trodde jag det var lugnt eftersom dom jag åkte med kände till området.

Senare i utredninge­n hade markägaren värderat skadorna på skogsvägen och återkom då med ett ersättning­sanspråk på 7 810 kronor.

– Tycker det är barnsligt. Tycker inte att det finns några skador och i så fall skulle man få bötfälla älgar som går där också. Det har säkerligen blivit lite spår i marken men dom är garanterat redan borta av sig själva, säger mc-föraren.

Han säger vidare i förhöret att han inte är beredd att betala.

– Men jag kan absolut tänka mig att be om ursäkt. Vi skulle inte köra där utan vi kom vilse och jag körde efter dom andra.

Nu åtalas han för brott mot terrängkör­ningslagen. Vid fällande dom riskerar han böter, men även fängelse återfinns som möjlig påföljd till brottet. Därutöver riskerar han få betala skadestånd till markägaren.

 ?? BILD: POLISEN ?? En man i 50-årsåldern körde mc i ett skogsområd­e i Kållered. Nu åtalas han för brott mot terrängkör­ningslagen.
BILD: POLISEN En man i 50-årsåldern körde mc i ett skogsområd­e i Kållered. Nu åtalas han för brott mot terrängkör­ningslagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden