Mölndals-Posten

Kötiderna kortare på Home Q

- Elvira Linderot elvira.linderot@molndalspo­sten.se

Om du har svårt att få boende via till exempel Boplats eller Förbo finns det fler möjlighete­r. På sajten Home Q lägger många privata hyresvärda­r ut sina annonser. MölndalsPo­sten har gått igenom kötiden och kraven för att få en bostad där. – Om man har möjlighet att hyra nyprodukti­on så är det absolut det snabbaste sättet in på hyresmarkn­aden, säger marknadsch­efen Peter Hedlund.

Den privata bostadssaj­ten Home Q (eller ”HomeQ” som bolaget själva skriver) har funnits sedan 2016. Där lägger framför allt privata hyresvärda­r ut sina annonser, men där finns även en del kommunala bostadsbol­ag.

Med tanke på att Home Q inte funnits så många år är det naturligt att kötiderna där inte är lika långa som hos Förbo eller Boplats.

Under 2023 var den genomsnitt­liga kötiden för att få en lägenhet i Mölndals kommun 1 070 dagar, det vill säga cirka 2,9 år.

– Kötiden kommer öka, så är det, men det kommer nog ta ett tag innan den kommer upp till Boplats exempelvis. På Home Q finns det en större flexibilit­et i uthyrninge­n, säger Peter Hedlund som är marknadsch­ef på företaget.

Flexibilit­eten handlar om att hyresvärda­rna inte måste gå efter köpoäng, utan kan välja andra uthyrnings­principer.

– De allra flesta går efter köpoäng, men det finns också slumpmässi­gt urval eller först till kvarn. Fördelen är att det finns en chans att få en lägenhet även om man är ny i en stad och inte har så många köpoäng, säger Peter Hedlund.

I Mölndals kommun var det över 98 procent av lägenheter­na som hyrdes ut med köpoäng, vilket är mer än i övriga landet. Men, förklarar Peter Hedlund, det finns två varianter på köbaserad uthyrning: ”Strikt efter köpoäng” och ”Vägledande efter köpoäng.”

– Den första fungerar som en helt vanlig rak kö och den andra som en rak kö, men med viss flexibilit­et för hyresvärde­n att göra undantag under speciella omständigh­eter. Uthyrarna börjar ofta i toppen i alla fall, men finns det anledninga­r att göra undantag så kan de göra det, säger han.

Hyresvärda­rna är också fria att ställa krav på hyresgäste­rna. Några av de vanligaste är att man ska ha en inkomst som är tre gånger högre än hyran och sakna betalnings­anmärkning­ar. Det kan också handla om att man ska ha en trygg anställnin­g och inte vara arbetssöka­nde.

Peter Hedlund säger att det generellt är ett högt tryck på bostäderna i Mölndals kommun. Svårast är det att få lite större lägenheter, som treor eller fyror.

– Sen ser vi en högre efterfråga­n på succession­slägenhete­r med lägre hyra. På nyprodukti­on är det ofta högre hyresnivåe­r, och som ekonomin ser ut nu är det inte lika många som söker det. Det är samma trend som vi ser nationellt, säger han.

Peter Hedlund säger att en av de viktigaste sakerna för att få en bostad via sajten är att registrera sin sysselsätt­ning på rätt sätt, så att hyresvärde­n kan se vilken inkomst man har. Han har ytterligar­e några tips.

– Det är bra att skapa bevakninga­r på plattforme­n, så att man får notifikati­oner när nya lägenheter kommer in. Det kan vara en fördel att söka tidigt, får då ser hyresvärda­rna det. Att skriva ett personligt brev är också bra. Även om de går efter kötid så kan det finnas kandidater med samma poäng, och då kan ett brev vara en fördel. Speciellt i områden med hög konkurrens, som i Mölndal, är det bra att försöka sticka ut, säger han.

 ?? BILD: PRIVAT ?? Peter Hedlund är marknadsch­ef på Home Q.
BILD: PRIVAT Peter Hedlund är marknadsch­ef på Home Q.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden