Mölndals-Posten

Därför gick strömmen i Mölndal

- Elias Arvidsson elias.arvidsson@stampen.com

Strömmen försvann för 9 800 kunder i i förra veckan. Haveriet spårades till en komponent på en av stationern­a i Mölndal. – Vi hade ett liknande fel för två år sedan, säger Fredrik Lundmark, vd Mölndal energi nät.

Från klockan 11.35 till 13.15 på onsdagen i förra veckan var det strömlöst på många håll i Mölndal. Totalt 9 800 kunder drabbades av felet som uppstod i en av elstatione­rna.

En komponent hade fått överslag, förklarar Fredrik Lundmark, vd Mölndal energi nät.

– Det är lite tekniskt. Avbrottet orsakades av ett överslag på en isolator på 130 kV-ställverke­t. En komponent hade alltså gått sönder i stationen, säger han.

Mölndal energi känner igen felet sen tidigare.

– Det var ett liknande fel för två år sedan. Vi vet inte om det var exakt samma fel men det är nånting vi får kolla vidare på.

Komponente­n som brast ska bytas ut. Det kan bli aktuellt att byta ut alla komponente­r i den modellen, förklarar Lundmark.

– Vi kommer nog att behöva göra det, men det är inte säkert. Vi vet fortfarand­e inte exakt varför felet uppstod, säger han.

Vad blir det för er i pengar?

– Kostnaden blir att handla upp nya komponente­r för att ersätta dem. Jag kan inte säga någon siffra just nu.

Lundmark ser ingen anledning till oro för fler strömavbro­tt i närtid. Felet har isolerats och situatione­n är under kontroll. Åbybadet, gallerian och Astra Zeneca var några av de större arbetsplat­serna som drabbades.

– Sånt här kan alltid hända. Vi försöker ha en väldigt proaktiv dialog med de största kunderna, vi ringer upp dem om de inte hinner ringa oss, oftast vill de veta när strömmen kommer tillbaka, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden