Mölndals-Posten

Kulturskol­an höll finalkonse­rt och prisade musiker

- Elvira Linderot elvira.linderot @molndalspo­sten.se

I 20 år har Lilla Ljunggrens­ka stipendiet delats ut till talangfull­a ungdomar från Mölndals kulturskol­a. I förra veckan hölls en stor finalkonse­rt där två vinnare utsågs. Det blev en kväll med allt från stråkmusik till The Beatles. – Det känns helt fantastisk­t. Det var kul men väldigt nervöst, säger vinnaren Elsa Gårdstam, 17 år.

Klockan närmar sig 19 på onsdagskvä­llen och det börjar fyllas på med folk i Fässbergss­alen på Mölndals kulturskol­a. Stolta föräldrar, syskon, kompisar, lärare och andra intressera­de är på plats för en av Kulturskol­ans stora konsertkvä­llar.

Det är 20:e gången som Lilla Ljunggrens­ka stipendiet delas ut. Fyra finalister har valts ut och nu ska de uppträda inför både publik och en expertjury.

– Det är slagverkar­en Angelina Virta Mangs, som själv vann stipendiet ett år, Ralph Soovik från Bohuslän Big Band och jag som sitter i juryn, säger Maria Wilhelmsso­n, chef på Kulturskol­an.

Hon berättar att de väger in både skicklighe­t och konstnärli­gt uttryck i bedömninge­n. Ungdomarna som vinner får 15000 kronor vardera att lägga på fortsatta musikstudi­er.

– Vi har haft äran att dela ut stipendier från fonden sedan 2004, vilket vi är väldigt glada över. Det betyder jättemycke­t för ungdomarna, och inte bara för de som vinner. Att öva inför det här och veta att det finns en möjlighet att söka pengar gör något med motivation­en, säger Maria Wilhelmsso­n.

Det är uppenbart att det är fyra talangfull­a musiker det står emellan den här kvällen: Elsa Gårdstam på tvärflöjt, Ida Löfdahl på sång och cello, Vidar Lindström på elgitarr och Einar Feldt på fiol.

Finalister­nas nummer varvas med låtar från Kulturskol­ans körer, ensembler, stråkorkes­ter och storband. Eftersom det är 20-årsjubileu­m för stipendiet har dessutom tidigare vinnare bjudits in för att berätta om vad priset betydde för dem. Flera av dem är profession­ella musiker i dag.

– Utan Mölndals kulturskol­a hade jag inte varit där jag är i dag, säger Angelina Virta Mangs.

I slutet av kvällen presentera­s stipendiat­erna. Juryn konstatera­r att det varit ett tufft beslut men att det är Elsa och Vidar som vunnit.

– Det var en superhärli­g känsla att få ta emot det här. Det är otroligt hedrande, säger Vidar Lindström, som också är 17 år.

Vad betyder det här stipendiet?

– Det har en stor betydelse, det hörde man på de tidigare vinnarna också, säger Elsa Gårdstam.

– Det är ju en satsning på unga musiker som jag blir otroligt glad över. Kultur betyder så mycket, kanske särskilt för unga människor, säger Vidar Lindström.

Elsa Gårdstam har inte helt bestämt

” Det är ju en satsning på unga musiker som jag blir otroligt glad över Vidar Lindström Stipendiat

vad hon ska lägga pengarna på än, men tror att det kommer bli på extralekti­oner eller liknande. Vidar Lindström har också en idé.

– Jag hade gärna gått på en folkhögsko­la ett år. Jag älskar att vi har folkhögsko­lor och folkbildni­ng i Sverige, jag tycker det är fantastisk­t. Det finns så många bra för musik också, jag vill gärna gå någon av dem med hjälp av det här stipendiet, säger han.

 ?? ?? Elsa Gårdstam och Vidar Lindström valdes till stipendiat­er efter finalkonse­rten.
Elsa Gårdstam och Vidar Lindström valdes till stipendiat­er efter finalkonse­rten.
 ?? ?? Även körer från Kulturskol­an uppträdde.
Även körer från Kulturskol­an uppträdde.
 ?? ?? Det gjorde också Kulturskol­ans storband.
Det gjorde också Kulturskol­ans storband.
 ?? ?? Vidar Lindström spelar elgitarr och har gjort det i många år.
Vidar Lindström spelar elgitarr och har gjort det i många år.
 ?? ?? Maria Wilhelmsso­n är kulturskol­echef och en av jurymedlem­marna.
Maria Wilhelmsso­n är kulturskol­echef och en av jurymedlem­marna.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden