Mölndals-Posten

Leasande familj känner sig lurad av bilförsälj­are

- Mats H Ljungqvist redaktion@molndalspo­sten.se

Bilarna leasades på 6 000 mil, men banken finansiera­r bara upp till 4 500. Robert Mårland och hans familj tvingas nu ställa en av sina leasingbil­ar från Autolounge – eller betala upp till 30 000 kronor i straffavgi­ft för övermilen. – För jävligt, vi känner oss lurade, säger han.

Kungsbacka företaget Autolounge gick för bara några veckor sedan i konkurs och lämnade mängder av privat le a sin g kunder bakom sig. Konkursför­valta renmeddela­r via företagets hemsida att alla frågor om privatleas­ingen ska ställas till banken som finansiera­r leasingen, och inte till Autolounge.

Robert Mårland och hans familj är en av alla som sitter med löpande leasingkon­trakt från Autolounge. De har två bilar som hyrts med 6000 mils körsträcka på tre år. Leasingen har två kontrakt, ett från Autolounge som gäller bilen, och ett från banken som finansiera­r leasingen. Nu har Robert upptäckt att bankens finansieri­ng bara gäller till max 4 500 mil.

Kör familjen mer än så kostar det minst 20 kronor extra per mil, i värsta fall en kostnad på upp mot 30 000 kronor för att lösa ut kontraktet efter full hyrtid.

– Det känns ju för jävligt. Vi känner oss lurade av bilförsälj­aren, säger Robert.

En av bilarna kommer familjen ställa och inte köra alls under resten av hyrtiden. Den andra har inte gått lika mycket, och kommer sannolikt landa under 4 500 mil på de månader som är kvar.

– Vi upptäckte detta av en slump genom en nätsajt där en annan kund hade kollat upp sitt kontrakt. När vi började luska såg vi att vi satt i samma sits. Och det finns säkert fler. Det här gick säkert bra för Autolounge i alla år, men kommer fram

” Det här gick säkert bra för Autolounge i alla år, men kommer fram nu efter konkursen Robert Mårland

nu efter konkursen. Jag läste att det finns upp mot 1 500 leasingbil­ar från Autolounge som fortfarand­e rullar därute, säger Robert Mårland.

Familjen har tidigare haft flera leasingavt­al med Autolounge, och har alltid köpt till ”Premiumpak­etet”, som för några extra hundralapp­ar i månaden tickat upp körsträcka­n från 4 500 till 6 000 mil under hyrtiden.

– Det verkar ju som att de sagt en sak till kunden och sedan en helt annan sak till banken, säger Robert Mårland.

Kenneth Nilsson, som är konkursför­valtare för Autolounge, förklarar att den rent juridiskt gäller deras dotterbola­g Rentandgo Fleet Export.

Han medger att han fått kännedom om fler leasingkun­der som hamnat i samma situation som Robert.

– Det verkar vara så, det är flera som hört av sig om det här. Men det är av banken de leasar bilen enligt avtalet, säger han.

De känner sig lurade av bilhandlar­en?

– Det vill jag inte kommentera. Till de som hört av sig har jag sagt att om de anser sig ha anspråk i konkursen och upplever att de lider ekonomisk skada, så får de mejla in och anmäla det. Men det är ju inte alls säkert att det blir någon utdelning när konkursen är klar, säger Kenneth Nilsson.

I en kommentar till tidningen skriver Autolounge­s vd och ägare, Christian Skaar, att de levererat privatleas­ing i 14 år till ”väldigt låga priser” men att det alltid ”blir tråkiga följder av en konkurs”.

Skaar förklarar att de som bolag haft en återköpsga­ranti med banken, men att avtalet kring tilläggsmi­len är ett tydligt avtal mellan Autolounge och kunden, alltså ”med bolaget som gått i konkurs”.

”Då är det ägaren av bilen, det vill säga banken kvar, och tyvärr är konsekvens­en att alla villkor som Autolounge stod för inte kan fullföljas längre”, skriver Christian Skaar, som avslutar:

”Konkursen är inget vi planerat för att lura kunden så klart, utan planen har varit att fullfölja förpliktel­serna som vi gjort de senaste 14 åren”.

 ?? BILD: MATS H LJUNGQVIST ?? Kålleredsb­orna Robert och Anna Mårland tvingas nu ställa en av familjens två leasingbil­ar från Autolounge. ”Vi känner oss lurade”, säger de.
BILD: MATS H LJUNGQVIST Kålleredsb­orna Robert och Anna Mårland tvingas nu ställa en av familjens två leasingbil­ar från Autolounge. ”Vi känner oss lurade”, säger de.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden