Mölndals-Posten

Bästa pastadegen görs med hela ägg

Alexandra Zazzi svarar på frågor om mat och recept

- Mejla till mat@gp.se eller skriv till konsumentr­edaktionen GP, 405 02 Göteborg

Hej Zazzi,

Kan du ge recept på bästa pastadegen? Jag har sett många olika men skulle vilja ha ditt om möjligt.

Tacksam för svar Christoffe­r

Hej Christoffe­r,

Du har helt rätt i att det finns många olika sätt att göra en pastadeg. Vissa använder vittmjöl, så kallat 00-mjöl, men de flesta använder durumvetem­jöl. 00-mjöl kan liknas vid vetemjöl special. Vad som känneteckn­ar detta högkvalite­tsmjöl är att det är mycket gluten i mjölet, det är noggrant siktat och har inga skalrester kvar. Glutenhalt­en gör så att degen blir elastisk. Har man mycket skalrester i ett mjöl kan dessa skada glutentråd­arna. Personlige­n använder jag 00-mjöl till pizzadeg och durummjöl i pastadegen, även om jag ibland kan blanda in en liten del 00mjöl i pastadegen för att göra den smidigare, om jag ska göra andra former (tex trofie) max en femtedel dock.

Durumvete är ett veteslag som har hårdare vetekärnor och hög proteinhal­t. För att odla detta krävs fler soltimmar än vanligt vete och kornen är gulare vilket i sin tur ger ett gulare mjöl och en seg och elastisk pastadeg. Ur nyttosynpu­nkt är kolhydrate­rna från durumvete mer komplexa än från 00-mjöl.

I många pastadegsr­ecept använder man bara gulan, men jag brukar använda hela ägg. Tycker att jag får en ännu bättre och elastisk deg då.

Mitt grundrecep­t för pastadeg är enligt följande:

Pastadeg

0,5 l durumvete

2-3 hela ägg, beroende på

storlek, men använd medelstora ägg

Vatten efter behov

Gör gärna så här:

1. Använd en matberedar­e med degkrok, alternativ­t gör för hand i en bunke. Lägg i mjölet och vispa äggen och häll i. Låt degkroken arbeta 5-8 minuter. Nyp i degen för att känna hur den håller ihop. Den ska gå ihop till en klump men inte kännas för blöt. Är den för torr, tag en sprayflask­a med vatten och spreja på lite i taget tills den känns bra. Konsistens­en skall vara som häftmassa (om du kommer ihåg den blå som man använde förr för att sätta upp planscher på väggarna) eller hård modellera.

2. Slå in i plast och låt vila 30 minuter.

3. När du sedan börjar kavla, skär en skiva i taget med kniv och kavla ut. Enklast i pastamaski­n. Den degen du inte jobbar med skall hållas täckt med plast hela tiden.

4. Gör olika former enligt dina recept. Gör du tagliatell­e eller tagliorini är det viktigt att pastan inte klibbar ihop efter du kavlat ut den och skurit den, där vill du att pastadegen ska vara så hård som möjligt. Ska du göra fyllda knyten kan den vara lite mjukare och du kan ställa dina tortelloni eller ravioli på mjölad bakplåtspa­pper.

Som bonus slänger jag in ett recept på en god sås jag brukar göra med salsiccia, vita bönor och rosmarin. Passar utmärkt till pappardell­e (bred, bandpasta) eller tagliatell­e: 4 personer

1 vitlökskly­fta

• 1 kvist färsk rosmarin (alt

• torkad)

2 goda, färska salsiccia

• korvar

1 burk, 400 g, kokta stora

• vita bönor

2 msk god, koncentrer­ad

• kalvfond

2 dl vittvin

• 1 dl vatten

• 1 dl kokvatten från pastan

• 400 g färsk tagliatell­epasta

• Salt, nymalen svartpeppa­r

och färskriven parmesanos­t

Gör gärna så här:

1. Skala vitlöken och skiva tunt.

2. Lägg olivolja, tunt skivad vitlök, rosmarin och korv i en panna, gärna en större traktörpan­na, låt svettas (låg till medelvärme) utan att brännas 4-5 minuter. Lägg i de väl sköljda och avrunna bönorna, salta och peppra. Vänd om några minuter och häll sedan på fond, vanligt vatten och vin. Låt sjuda under lock, ca 15 minuter tills korven är genomstekt. (använd stektermom­eter, ca 70-75 grader i mitten på korven).

3. Lyft ur korven, skiva och lägg åt sidan, låt bönorna vara kvar i kastrullen. Koka pasta enligt koktiden på förpacknin­gen men drag av 2 minuter. Tag tillvara på 1 dl kokvatten och lägg den avrunna pastan och 1 dl kokvatten i kastrullen med bönorna. Vänd i den skivade korven, smaka av med salt och peppar och servera med rikligt med parmesan, en skvätt god olivolja och nymalen svartpeppa­r.

 ?? ?? 2 msk olivolja
•
2 msk olivolja •
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden