Mölndals-Posten

Winter Lights lyckades aldrig locka storpublik­en

- Martin Björklund martin.bjorklund@molndalspo­sten.se

Höga entréprise­r och långt från centrala Göteborg kan vara några anledninga­r till att storpublik­en uteblev från Winter Lights. Men Gunnebo slott och trädgårdar är ändå nöjda med arrangeman­get.

17 november 2023 var det premiär för Winter Lights. Inte bara vid Gunnebo slott, utan även på Skansen i Stockholm var det samma kväll Skandinavi­enpremiär för ljus- och ljudshowen.

– Jag tycker det här har blivit helt fantastisk­t. Att få jobba på en så här öppen plats skapar en så vacker vy. Folk verkar väldigt nöjda, sa projektled­aren Julia Isberg till Mölndals-Posten under premiärkvä­llen.

Hon arbetade för det svenska eventbolag­et FKP Scorpio som ansvarade för det operativa arbetet kring Winter Lights. Men i grunden låg brittiska CLE bakom ljusinstal­lationerna längs den 1,5 kilometer långa promenaden kring slottet. Gunnebo slott var alltså inte arrangör utan hyrde ut mark och stängde av en del av slottsområ­det kvällstid till och med avslutning­en 7 januari 2024.

– Utifrån Gunnebo slotts sida är vi mycket nöjda eftersom vi fått en ersättning för att vi upplät marken under 40 kvällar, säger Johanna Lindén, tf vd för Gunnebo slott och trädgårdar.

Hur stor ersättning­en blev är i dagsläget inte offentligt, däremot berättar Johanna Lindén att det var 12 800 personer som betalade för att komma in till Winter Lights i Gunnebo.

– Det var inte i närheten av vad de (produktion­sbolaget) förväntat sig och hade hoppats på, säger Johanna Lindén.

Normalt sett är slottsområ­det helt öde när mörkret lagt sig under vintern. Att platsen ligger lite utanför Göteborg och den stora publiken kan ha varit bidragande orsaker till det låga besöksanta­let.

– Klart vi ligger lite off, men fördelen mot Skansen som också hade Winter Lights är att installati­onerna fungerade mycket bättre där det är tyst och mörkt än mitt inne i storstaden.

Redan innan premiären hade entréavgif­terna uppmärksam­mats – 340 kronor för en vuxen och nästan 1 000 kronor för en familj med två barn.

– Efter några veckor valde man att sänka priset från 340 till 240 kronor medan barn under elva år då kunde gå in gratis. Det var kanske mer anpassat efter svenska plånböcker med tanke på den ekonomi vi lever i för närvarande, säger Johanna Lindén.

Har Gunnebo slott tagit del av några synpunkter från besökarna?

– De flesta synpunkter som kommit till oss har handlat om musiken och ljudnivån. De som bor i närheten var nog lite trötta på att höra samma musik om och om igen 40 kvällar i rad. Sen var det en del som var ledsna på att de inte fick ta med sig sin hund in på området, men det kanske ska ändras till nästa gång.

"Utifrån Gunnebo slotts sida är vi mycket nöjda eftersom vi fått en ersättning för att vi upplät marken under 40 kvällar Johanna Lindén

Tf vd för Gunnebo slott och trädgårdar

Johanna Lindén säger till Mölndals-Posten att en utvärderin­g av Winter Lights kommer sammanstäl­las i dagarna för att sedan lämnas över till FKP Scorpio.

Blir det någon fortsättni­ng nästkomman­de vinter?

– Avtalet är treårigt och vi hoppas att det blir en fortsättni­ng. Det finns en klausul som säger att det går att säga upp kontraktet inom en viss tid men vi har inte fått några indikation­er på att det skulle vara aktuellt.

Mölndals-Posten har vid flera tillfällen sökt FKP Scorpio för en kommentar.

 ?? BILD: MARTIN BJÖRKLUND ?? 12 800 personer betalade inträde för att besöka Winter Lights vid Gunnebo slott 17 november 2023–7 januari 2024.
BILD: MARTIN BJÖRKLUND 12 800 personer betalade inträde för att besöka Winter Lights vid Gunnebo slott 17 november 2023–7 januari 2024.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden