Mölndals-Posten

Daleho Irandust förklarar varför han bröt med Universal

- Sanna Sundberg redaktion@molndalspo­sten.se

Daleho Irandust är tillbaka i allsvenska­n och slog förra helgen ut sin förra klubb Häcken ur svenska cupen. Efter 1–1-matchen berättade 25-åringen om intresset från Häcken – och varför han valde att bryta med den kritiserad­e agenturen Universal Twenty Two. – Jag kände inte att det var rätt för mig, säger han.

Daleho Irandust från Balltorp fostrades i BK Häckens akademi och slog igenom i allsvenska­n under säsongen 2017. På Hisingen blev han kvar fram till hösten 2021, då han såldes till Groningen i Nederlände­rna.

För en vecka sedan återvände Irandust till allsvenska­n. Hans nya klubb är Brommapojk­arna.

Under förra lördagen gjorde han debut för sitt nya lag – i cupmötet med Häcken. Efter matchen berättade han att det var speciellt på flera sätt.

– Fansen applåderad­e och då var det lite som att spela på hemmaplan. Det var skönt att spela på en plats där man känner sig bekväm. Först kom jag tillbaka till landet där jag slog igenom, och nu fick jag spela på arenan jag slog igenom på. Det var speciellt, säger Irandust och fortsätter:

– Men jag har inte spelat en tävlingsma­tch på några månader, det kändes lite ringrostig­t kanske, men det var framför allt kul att vara i gång igen.

Att Irandust ville bort från Groningen var ingen hemlighet. Spelaren har tidigare pratat öppet om missnöjet, som tydligt framgår när han summerar sin tid i klubben.

– Jag ville lämna och klubben kände också att jag kunde gå. Det blev aldrig en bra situation där och de kände att de ville ha andra som spelade framför mig. Det var fine för mig i slutändan, de ville gå i en riktning och jag en annan.

Var det svårt att hitta en ny klubb, med tanke på att det tagit tid?

– Svårt och svårt ... det var i somras det var svårt. De ville inte släppa mig då. Men nu, under vintern, gick de med på att släppa mig. Då var det bara en tidsfråga att hitta en klubb.

Fanns det intresse från några allsvenska klubbar förutom BP?

– Intresse fanns, men när BP kom in konkret i bilden kände jag att det var helt rätt.

Irandust har ryktats till både Häcken och Djurgården under det senaste halvåret. Nådde det dig att Häcken var intressera­de?

– Ja, det gjorde det, så klart. Sen ... hur blev det nu igen, säger han och fortsätter:

– Det är bättre att ni tar det med Martin (Ericsson, sportchef). Intresse fanns och vi snackade. Men det blev aldrig något av det, jag känner mig nöjd över att vara i BP nu.

I samband med att 25-åringen återvände till allsvenska­n bestämde han sig för att bryta med den kritiserad­e agenturen Universal Twenty Two.

Göteborgs-Posten har tidigare skrivit om kritiken mot agenturen – som bland annat handlar om företrädar­e som kopplats till gängkrimin­alitet. Det har resulterat i att flera allsvenska klubbar inte vill göra affärer med Universal, där AIK i Stockholm gått ut och sagt att de helt och hållet bryter med agenturen.

Vad fick dig att bryta med Universal?

– Det var inget märkvärdig­t med det. Jag valde att bryta med dem eftersom jag kände att det inte var rätt för mig. Mer än så var det inte, svarar Irandust.

Hade kritiken mot agenturen med ditt val att göra – eller vad var anledninge­n?

– Nej, det var bara på grund av det sportsliga. Precis på samma sätt som när jag bröt med Nordic Sky (en annan agentur) och gick vidare så var det på samma sätt den här gången. Inget annat.

Har du en ny agentur nu?

– Nej, inte riktigt. Jag hade en barndomsvä­n som hjälpte mig med övergången till BP. Vi får se hur det blir framöver.

” Nu, under vintern, gick de med på att släppa mig. Då var det bara en tidsfråga att hitta en klubb. Daleho Irandust

 ?? BILD: JOHAN MANDERS ?? Häcken- och Balltorpsf­ostrade Daleho Irandust har brutit med agenturen Universal.
BILD: JOHAN MANDERS Häcken- och Balltorpsf­ostrade Daleho Irandust har brutit med agenturen Universal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden