Mölndals-Posten

”Spökmannen” missköter sig i fängelset – frigivning­en skjuts upp

- Linda Bergh linda.bergh@stampen.com

Bara ett halvår efter att ”Spökmannen” släpptes efter att ha avtjänat straff för våldtäkt slog han till igen – den gången i en lägenhet i Kållered. Mannen som våldtagit och ofredat kvinnor i decennier har under den senaste fängelsevi­stelsen gjort sig skyldig till upprepad misskötsam­het.

Mannen som i dag är i 55-årsåldern blev redan under 80-talet ökänd i Stockholms­området som ”Spökmannen” när han attackerad­e kvinnor iklädd en vit luva över huvudet där det gjorts hål för ögonen.

Han har under årtiondena som följt dömts för flera våldtäkter och andra sexuella övergrepp mot kvinnor.

Det senaste fallet, våldtäkten han nu avtjänar straff för, inträffade i en lägenhet i Kållered i augusti 2020. Han hade tidigare samma år släppts från fängelset efter att ha suttit i fängelse för två våldtäkter som han begått i Varberg 2016 och 2017. Då dömdes han också för att ha rånat kvinnorna.

När polisen kom fram till adressen i Kållered möttes de av en kvinna som sprang ut i panik enbart iklädd en handduk och skrek att hon blivit våldtagen.

Mannen hade stämt träff med kvinnan för att köpa sex, han höll henne sedan inspärrad i lägenheten där han misshandla­de henne och utsatte henne för övergrepp.

I förhör berättade skräcken.

–Jag tänkte bara att han kommer att döda mig. Det var det jag tänkte på: ”Nu kommer jag inte härifrån”.

I domen framgår det att mannen

kvinnan om erkänt att han köpt sex, men nekat till våldtäkt. Han dömdes i tingsrätte­n till fyra års fängelse. Han skulle också avtjäna den tidigare förverkade villkorlig­a friheten på ett och ett halvt år då han återfallit i brott inom prövotiden.

I handlingar från Kriminalvå­rden framgår det att mannen misskött sig upprepade gånger i fängelset och nu blir den villkorlig­a frigivning­en uppskjuten.

Misskötsam­heten har bland annat handlat om olämpligt uppträdand­e och våld eller hot mot tjänsteman.

”Däribland har han brustit i sin skyldighet att visa hänsyn till personal genom att uttalat sig nedsättand­e, gjort gest av sexuell karaktär mot personal, inte följt personalen­s anvisninga­r om att avlägsna sig samt uttalat implicita hot mot personal”,

står det bland annat. Han har också gjort sig skyldig till våld eller hot mot medintagen och vägrat att lämna drogprov. Mannen har inte heller gått klart Kriminalvå­rdens program för sexförbryt­are.

Mannen får själv uttala sig och menar att

”de överträdel­ser som ligger till grund i ärendet får anses vara av bagatellar­tad karaktär. Ett flertal överträdel­ser avser innehav av cigaretter eller diskussion­er med personal som grundat sig i missförstå­nd”

Mannen skulle ha släppts fri i mitten av april men nu skjuts frigivning­en upp i två månader.

 ?? ARKIVBILD: ELVIRA LINDEROT ?? Kvinnan våldtogs i Kållered. Bilden är en arkivbild.
ARKIVBILD: ELVIRA LINDEROT Kvinnan våldtogs i Kållered. Bilden är en arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden