Mölndals-Posten

Påskbrasa i öster följer traditione­n

- Ellen Gustafsson ellen.gustafsson@molndalspo­sten.se

Den årliga påskbrasan i Fåfängan i östra Mölndal blir av i år igen. Under påskaftons­kvällen arrangerar Bengt Claesson tillsamman­s med Daniel Andersson den unika tillställn­ingen. – Det har varit lite svårt att få tag på raketer i år, säger Bengt Claesson.

Vid 20-tiden på påskafton kommer Bengt Claesson traditions­enligt att tända påskbrasan vid Fåfängan, mellan Ryet och Kikås. En tradition som Bengt Claesson hållit vid liv i runt 35 år. Något som gör tillställn­ingen unik är Bengts sätt att tända brasan, han använder sig nämligen av raketer.

– Det är en tradition som vi själva har hittat på, det har bara blivit så, säger Bengt Claesson.

Även i år är planen att raketerna ska användas i braständni­ngen.

– Det har varit lite svårt att få tag på raketer i år, men jag har nog några över sedan tidigare, säger Bengt Claesson.

Inför tändningen av påskbrasan får Bengt hjälp av grannen Daniel Andersson. Han har hjälpt till i flera år och sköter mycket av säkerheten på plats.

– Vi har beskurit träden runt omkring och så blöter vi de så dem inte ska börja brinna när vi tänt brasan, säger Daniel Andersson.

"Det är en tradition som vi själva har hittat på, det har bara blivit så. Bengt Claesson om raketmetod­en

Ytterligar­e säkerhetsa­rbete som Daniel och de andra grannarna ängar sig åt är att se till att det inte kryper in några igelkottar i rishögen. Något som de dessutom börjat med i år är att plocka upp hundbajspå­sar som slängs ute i närområdet.

– Hundägarna tror att det inte syns när de slänger hundbajspå­sar ute, men det gör det ju och då slänger vi det i brasan så blir vi av med det också, säger Daniel Andersson.

Tillställn­ingen brukar locka ett hundratal personer varje år. Se klippet på molndalspo­sten.se för att se fjolårets brasa.

 ?? BILD: MARTIN BJÖRKLUND ?? Bengt Claesson vid förra årets påskbrasa.
BILD: MARTIN BJÖRKLUND Bengt Claesson vid förra årets påskbrasa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden