Mölndals-Posten

Över 1 400 bostäder kan ha defekta brandvarna­re

- Tobias Holmgren tobias.holmgren@molndalspo­sten.se

Det kommunala bostadsbol­aget Förbo, som ägs gemensamt av Mölndal, Härryda, Lerum och Kungälv, har installera­t brandvarna­ren X2 Smoke i samtliga sina lägenheter i Mölndal. Problemet: Den har inte genomgått nödvändiga tester. I värsta fall fungerar varnaren inte när elden drabbar.

Nyligen kunde Göteborgs-Posten avslöja att brandvarna­ren X2 Smoke inte har godkänts enligt den EU-standard som krävs för att en brandvarna­re ska få säljas i landet. Dessutom saknas annan viktig dokumentat­ion, vilket har fått Boverket att reagera.

Myndighete­ns beslut är att samtliga exemplar av produkten nu måste återkallas. Dessutom måste försäljnin­gen upphöra omedelbart.

På tillverkar­en X2 Wireless hemsida uppges den nu vara ”slut i lager”.

Bostadsbol­aget Förbo, som har cirka 6 000 bostäder i Göteborgso­mrådet (varav 1409 i Mölndals kommun), är ett av företagen som har köpt brandvarna­rna från X2 Wireless. 2019 började de att sätta upp dem i sina hus, och har hunnit installera X2 Smoke i nära 4 500 bostäder. Samtliga Förbo-hem i Mölndal har den.

Kostnaden för det kommunala bostadsbol­aget: 6,9 miljoner kronor.

Hanna Holmström Tomic är företagets kommunikat­ionschef.

– Vi är så klart djupt besvikna. Vi köpte in den här modellen för att stärka vårt brandskydd. När det nu har visat sig att den inte är godkänd jobbar vi på att hitta en lösning för att få ett välfungera­nde brandskydd i våra bostäder. Det är högsta prioritet just nu, säger hon.

Hur ser den processen ut?

– Vi för en dialog med leverantör­en och tittar på alternativ­en vi har. Vi ska träffa X2 Wireless i veckan och då ska de presentera en handlingsp­lan för oss. Vi får se vad mötet mynnar ut i. Det är inte säkert att vi går därifrån med en lösning, men vi behöver föra den dialogen med dem, säger Hanna Holmström Tomic

Tills en permanent lösning är på plats har oroliga hyresgäste­r erbjudits att hämta en annan brandvarna­re på sitt områdeskon­tor.

Förbos vd Peter Granstedt säger i en intervju med GP att ni har blivit lurade av X2 Wireless. Är det så?

– Vi har inte fått det vi har kravställt. Så det är en term att använda kring det, absolut.

I ett skriftligt svar till Boverket uppger X2 Wireless att Förbo har känt till att certifieri­ngen saknas. Det dementeras kraftigt av Förbo.

– Vi delar inte den bilden. Vi har ställt de krav vi behöver för att få godkända brandvarna­re i våra lägenheter. Det är vad vi har trott att vi har köpt in, men det är inte vad som sitter i våra lägenheter just nu.

Hade ni ett ansvar när överenskom­melsen gjordes att ta reda på om brandvarna­rna motsvarade kraven?

– Vi har ställt de krav som vi har behövt ställa, och det har angetts att produkten är ce-märkt. Men det är klart att i efterhand ifrågasätt­er man om vi inte borde ha dubbeloch trippelkol­lat produktern­a vi fick.

Hur lång tid det kan ta att byta ut de icke godkända brandvarna­rna kommer att stå klart som tidigast efter sammanträd­et med X2 Wireless.

Bryter Förbo mot lagen genom att inte ha godkända brandvarna­re i bostäderna?

– Det finns inga lagar kring att vi ska ha det. Men vi tar brandsäker­het på största allvar. Som bostadsbol­ag ska man arbeta proaktivt för att motverka brand, och brandvarna­re är praxis i branschen, säger Hanna Holmström Tomic.

Mölndals-Posten har sökt X2 Wireless vd Mattias Jonsson inför den här publicerin­gen. Han har inte återkommit.

I en intervju med Göteborgs-Posten säger Mattias Jonsson att Förbo känt till att X2 Home saknar den rätta certifikat­ionen för att kunna användas som brandvarna­re, och att X2 Wireless i själva verket marknadsfö­r den som en multisenso­r. Han menar också att produkten uppfyller alla kvalitetsk­rav. Dock har företaget själva valt att inte certifiera den.

Sedan 1999 finns det ett krav på att alla nybyggda bostäder ska ha brandvarna­re, uppger Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap. För bostäder som är byggda innan finns i stället ett allmänt råd om att brandvarna­re bör finnas.

” Vi är så klart djupt besvikna. Vi köpte in den här modellen för att stärka vårt brandskydd. Hanna Holmström Tomic

Kommunikat­ionschef på Förbo

 ?? BILD: LOTTA NYVALL ?? Förbos kvarter i Lindome centrum.
BILD: LOTTA NYVALL Förbos kvarter i Lindome centrum.
 ?? BILD: PAUL WENNERHOLM ?? Brandlarm som monterats i Förbos hyresrätte­r har visat sig inte vara godkända trots att leverantör­en påstått det.
BILD: PAUL WENNERHOLM Brandlarm som monterats i Förbos hyresrätte­r har visat sig inte vara godkända trots att leverantör­en påstått det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden