Mölndals-Posten

Kvarnbysko­lans musikal spelades för sista gången

- Elvira Linderot elvira.linderot @molndalspo­sten.se

I 18 år profilerad­e sig Kvarnbysko­lan med musikklass­er, men nu har konceptet lagts ner. Det innebär också att den populära barnmusika­len försvinner. I veckan spelades den för sista gången. – Det är jättetråki­gt att andra inte ska få göra detta, säger eleven Amanda Dahlén.

Inne i Kvarnbysko­lans matsal är det full aktivitet. Det spelas på gitarrer, trumset och piano, det slipas på repliker och det övas sånger. Eleverna förbereder sig inför årets stora projekt: den egenskrivn­a barnmusika­len.

– Vi har hållit på med det här sen början av hösttermin­en. Först delade vi upp oss i grupper och skrev idéer, sen röstade vi på vilken idé som var bäst, säger Ester Ljungqvist.

Liksom resten av gänget går hon i musikklass i årskurs 8.

– Vi har musik ungefär tre timmar i veckan, och sen blir det extra inför konserter och såna här projekt, säger Ester Ljungqvist.

Klasskompi­sen Tuva Lindblad trivs väldigt bra med det.

– Vi får en stark gemenskap för att vi gör så mycket tillsamman­s, säger hon.

– Ja, och för att alla gillar musik, säger Arvid Karlsson.

I dag finns det en musikklass i åttan och en i nian, och de eleverna får gå klart sin utbildning som planerat.

– Men det känns lite sorgligt att vi är den sista musikklass­en, säger Arvid Karlsson.

Inför hösttermin­en 2023 stod det nämligen klart att det inte skulle starta någon ny musikklass på Kvarnbysko­lan – något som väckte protester bland elever, föräldrar och lärare.

Mölndals stad hade då ändrat intagnings­reglerna så att bara elever från östra Mölndal, det vill säga skolans ordinarie upptagning­sområde, fick söka in. Det beror på att det finns en brist på skolplatse­r i centrala staden.

– Det blir svårt att få underlag till musikklass­er när vi inte kan ta in elever från hela kommunen. Det finns dessutom inga resurser till detta i nuläget, säger skolans rektor Ulf Berglund.

Konceptet med musikklass­er startade 2005 och några år senare, 2007, gjordes den första barnmusika­len. Eleverna i årskurs 8 skriver manus, gör låttexter, spelar instrument, sjunger och skådespela­r. Musikalen visas sedan för hundratals barn från förskolekl­ass till årskurs 3.

– Det är mycket jobb men det är jättekul. Jag tycker vi har kommit varandra ännu närmare under det här projektet, säger Tuva Lindblad.

Just den här musikalen handlar om familj, musik och att få vara den man är, berättar hon.

– Det är sex syskon som är på en musikfesti­val och så delas de in i olika byar, utifrån olika musikgenre­r. Ett av syskonen passar inte in och blir därför skickad till spökbyn, säger Tuva Lindblad.

Därefter följer en historia med mycket musik och många förvecklin­gar, innan allting får en pampig upplösning.

Musikalen spelades för skolbarnen i början av vecka 13. På kvällen 27 mars hölls det även två föreställn­ingar för allmänhete­n.

Det var sista gången Kvarnbysko­lan satte upp en barnmusika­l – åtminstone i den här formen. När musikklass­erna försvinner gör även musikalen det.

– Ja, det blir svårt att fortsätta med det. Vi kommer inte att ha resursen som vi har i dag i form av en dramapedag­og, säger musiklärar­en Per Löfdahl.

Den pedagogen är Moa Hallgren. Hon arbetar på Kulturskol­an men har länge haft ett samarbete med Kvarnbysko­lans musikklass­er. Ett samarbete som tar slut nu.

– Det är klart att det är tråkigt, för det har varit en väldigt välfungera­nde verksamhet, säger hon.

Dessutom tycker hon det är synd att barnmusika­len går i graven.

– Veckan när de spelar barnmusika­len brukar vara det bästa på hela högstadiet för eleverna. De får möta en riktig publik och spela många föreställn­ingar. Det är lite sorgligt att det inte får fortsätta, säger hon.

 ?? BILDER: ELVIRA LINDEROT ?? När Mölndals-Posten var på plats gjordes ett genomdrag av hela musikalen. Föreställn­ingarna hölls i Kvarnbysko­lans matsal och riktade sig till en publik bestående av skolbarn från förskolekl­ass till årskurs 3.
BILDER: ELVIRA LINDEROT När Mölndals-Posten var på plats gjordes ett genomdrag av hela musikalen. Föreställn­ingarna hölls i Kvarnbysko­lans matsal och riktade sig till en publik bestående av skolbarn från förskolekl­ass till årskurs 3.
 ?? ?? Amanda Dahlén, Arvid Karlsson, Saga Redler, Tuva Lindblad, Ester Ljungqvist och Kao Ketngam är några av eleverna i klassen.
Amanda Dahlén, Arvid Karlsson, Saga Redler, Tuva Lindblad, Ester Ljungqvist och Kao Ketngam är några av eleverna i klassen.
 ?? ?? Här repeteras det inför finalen. Musikklass­en i årskurs 8 har hållit på med barnmusika­len i flera månader.
Här repeteras det inför finalen. Musikklass­en i årskurs 8 har hållit på med barnmusika­len i flera månader.
 ?? ?? Älvor, rappare, katter ... flera grupper framträdde i den musiktävli­ng som har en viktig roll i storyn.
Älvor, rappare, katter ... flera grupper framträdde i den musiktävli­ng som har en viktig roll i storyn.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden