Mölndals-Posten

Mölndal Fotbolls pojklag gjorde succé i Europas största turnering

- Tobias Holmgren tobias.holmgren @molndalspo­sten.se

Mölndal Fotbolls pojkar födda 2012 är bäst i Norden. När de mätte sina krafter i den enorma Future Cup med pojklag från grannlände­rna kammade de hem vinsten i stor stil.

Europas största försäsongs­turnering i fotboll har den kallats, västsvensk­a Future Cup som ägde rum under påskveckan. I år deltog närmare 450 klubblag från hela Norden, samt ett antal föreningar från Spanien och Portugal.

Med den informatio­nen på handen blir bedriften av IF Mölndal Fotbolls pojkar födda 2012 ännu mer imponerand­e.

Inte nog med att det ena av truppens två tävlingsla­g lyckades vinna hela turneringe­n i sin ålderskate­gori; det andra tog sig dessutom hela vägen till kvartsfina­l.

Vad är hemlighete­n? Tränar laget på ett unikt sätt, eller råkar det bara tillhöra en ny, gyllene generation fotbollssp­elare?

Tränaren Tomi Miocic har sina tankar.

– Vi ska inte sticka under stolen med att vi har en väldigt talangfull grupp. Men vi tränar också mycket. Vi vill träna passningsg­lad fotboll, och anfallsgla­d fotboll. Det är avgörande. Grunden för det är en god disciplin. Vi tror nämligen att man genom disciplin också hittar glädjen i fotbollen, säger han.

Hans ledarkolle­ga Korab Kurti nickar instämmand­e.

– Framför allt ska alla ha kul. Det är lite av vårt motto. Därför lyfter vi alla, oavsett nivå. För tycker man att fotboll är kul blir laget bättre. Då kommer framgångar­na av sig självt, säger Korab.

Vad går genom kroppen då på en lagledare när truppen lyckas på det här sättet?

– Så här är det, säger Tomi Miocic, och fortsätter:

– Man är här på Frejaplan tre dagar i veckan för att träna. Räknar vi in matcher blir det fyra, fem dagar, och nästan 40 timmar i månaden. Det går inte att komma ifrån att man blir emotionell­t investerad. Det blir man faktiskt. Jag ville behålla lugnet, men på väg till finalen blev jag faktiskt riktigt nervös, säger han.

– Helt ärligt så har jag minnesluck­or, skrattar Korab Kurti. Det var ett sådant lyckorus, och jag blev så glad, för killarnas skull.

Mölndal Fotbolls P12-lag har i dag över 600 följare på Instagram – inte så pjåkigt för ett gäng tolvåriga spelare. Ledarna tror att framgångar som den här kan komma att öka föreningen­s renommé.

– Det är förstås jättesvårt att bedöma. Men det är klart att det ger en del publicitet, och kanske får fler upp ögonen för att det här är en väldigt bra förening för den som bor i närområdet, säger Tomi Miocic.

Pojkarna själva är självsäkra och upprymda efter den gångna veckans matcher, och den slutliga vinsten.

– Det var en svår cup med väldigt många bra lag, säger Adrian Kurti.

– Vi kämpade mycket, pratade med varandra och pushade varann. I semifinale­n låg vi under, men slet och kunde utjämna till 2–2. Sedan vann vi på straffar, säger Don Zhara.

Semifinale­n blev tävlingens mest nervösa ögonblick. Det spelskickl­iga danska laget A27, som pojkarna fick möta i finalen, var visserlige­n turneringe­ns drake – men när bataljen stod vid dörren var det med betryggand­e siffror som Mölndal Fotboll kunde städa undan motståndet: 5–0.

– Vi styrde hela matchen. De hade bollen 25 procent av tiden, vi 75, säger säger Leon Miocic.

För den delen var det ingen lätt historia.

– Det var mycket dueller och glidtackli­ngar. En hård match. Förmodlige­n var spelet vi hade då mot slutet det bästa vi haft under hela turneringe­n, säger Elmar Fiskbäck.

– Under hela året skulle jag säga, säger Sigge Meyer.

Tändvätska för killarna var revanschlu­sten, berättar de. På förra årets Future Cup vann de nämligen ingen av sina matcher – något som inte skulle få upprepas igen. Efter sex veckors fysträning var de förberedda, taggade, och förmodlige­n mer påställda än samtliga motståndar­lag.

Det som de främst kommer att minnas är dock den sida av turneringe­n som inte var hundra procent allvar. Vänskapen, skratten, stojet.

– Själva hänget mellan matcherna var det bästa. När vi åt lunch tillsamman­s, garvade tillsamman­s och hade kul. Vi gjorde allt tillsamman­s, säger Elmar Fiskbäck, och får medhåll av de andra.

Även Jitex BK firade stora framgångar i Future Cup. Deras flickor födda 2010 och 2011 vann sina respektive åldersgrup­per, medan F12 kom tvåa i sin.

 ?? BILDER: TOBIAS HOLMGREN ?? Mölndal Fotbolls succékilla­r – minus ett antal spelare som inte kunde vara med på träningspa­sset.
BILDER: TOBIAS HOLMGREN Mölndal Fotbolls succékilla­r – minus ett antal spelare som inte kunde vara med på träningspa­sset.
 ?? ?? Stolta ledare: Stefan Ericsson, Tomi Miocic och Korab Kurti.
Stolta ledare: Stefan Ericsson, Tomi Miocic och Korab Kurti.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden