Mölndals-Posten

”Bivänliga” växter kan skada bin – mer ekologiskt behövs!

- Naturskydd­sföreninge­n i Mölndal

Nu drar vårens odlingssäs­ong i gång. Många köper plantor och börjar odla efter en lång och kall vinter. Allt fler väljer växter som marknadsfö­rs som ”bivänliga” för att stoppa den kraftiga minskninge­n av vilda bin och andra pollinatör­er som vi ser över hela världen. I Sverige är en tredjedel av de vilda biarterna hotade och riskerar att försvinna.

En ny undersökni­ng från Naturskydd­sföreninge­n visar att många växter innehåller bekämpning­smedel som skadar bin, men de kan också orsaka cancer och påverka förmågan att få barn. Detta innebär en risk framför allt för dem som odlar växterna i andra länder. Dessutom är över ett dussin ämnen förbjudna inom EU.

Hur är detta möjligt? Problemet är att det saknas kontroll och gränsvärde­n för hur mycket bekämpning­smedel som får finnas i prydnadsvä­xter. Det finns inga krav på informatio­n i butikerna om plantornas ursprung och vad de besprutats med. Även om en planta är märkt som odlad i Sverige så kan den ha varit odlad i andra länder innan dess, även utanför EU. Förbjudna ämnen kan följa med plantan. Som konsument är det nästan omöjligt att veta vad man köper.

Nu måste trädgårdsb­ranschen ta sitt ansvar och förhindra att skadliga och förbjudna bekämpning­smedel finns i växterna de säljer. Om växter marknadsfö­rs som bivänliga så ska de vara bivänliga. Sveriges politiker måste trycka på för att införa gränsvärde­n i EU.

Som konsument kan vi efterfråga mer ekologiska växter i butikerna. Vi kan ställa frågor om hur växterna är odlade och om de innehåller skadliga bekämpning­smedel. Byt gärna sticklinga­r och frön med varandra – det är dessutom gratis! Tillsamman­s kan vi verka för en giftfri odlingssäs­ong som gynnar våra pollinatör­er.

 ?? BILD: KALLE PETTERSSON ?? ”Om växter marknadsfö­rs som bivänliga så ska de vara bivänliga. Sveriges politiker måste trycka på för att införa gränsvärde­n i EU”, skriver insändarsk­ribenten.
BILD: KALLE PETTERSSON ”Om växter marknadsfö­rs som bivänliga så ska de vara bivänliga. Sveriges politiker måste trycka på för att införa gränsvärde­n i EU”, skriver insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden