Mölndals-Posten

Satsning på ett nytt danscenter ska sätta Mölndal på kartan

- Elina Bratt Lejring redaktion@molndalspo­sten.se

Mölndal får ett center för samtida dans. Beslutet klubbades igenom i fullmäktig­e i förra veckan. – Jag tycker att det är jätteposit­ivt, säger Stefan Gustafsson (S), kommunstyr­elsens ordförande i Mölndals stad.

Planerna på ett regionalt resurscent­rum för dansproduk­tion har pågått under flera år. Men nu är beslutet äntligen fattat: 2027 ska ett nytt västsvensk­t center för samtida dans stå klart i den nya stadsdelen Forsåker i Mölndal.

– Jag tror att det kommer bli jättebra för de som är dansaktiva i Mölndal. De kommer att få förutsättn­ingar att utvecklas på centret både på motionsniv­å och på produktion­snivå, säger Stefan Gustafsson.

Förhoppnin­gen är att danscentre­t ska berika kulturlive­t och sätta Mölndal på kartan när det gäller dans, både nationellt och internatio­nellt.

– Jag tycker att det är jätteposit­ivt! Det här är en satsning för hela regionen och att det blir verklighet här i Mölndal gör att vi blir mer av ett nav i Göteborgsr­egionen. I dag är det bara Stockholm och Malmö som har liknande center så det har saknats i Västsverig­e, säger Stefan Gustafsson.

” Jag tror att det kommer bli jättebra för de som är dansaktiva i Mölndal. De kommer att få förutsättn­ingar att utvecklas.

I huset kommer det bland annat att finnas lokaler för danstränin­g, repetition­er och arbete med administra­tion och marknadsfö­ring.

– Det kommer att byggas en så kallad blackbox och en whitebox. Det kommer även att finnas övernattni­ngsmöjligh­eter då planen är att kunna ta emot internatio­nella dansare, säger Stefan Gustafsson.

Stort fokus kommer att ligga på att möta den unga publiken.

– Vi har ju mycket dansskolor i Mölndal och de kommer få bättre förutsättn­ingar att utvecklas och bredda sin verksamhet. En skola kommer att placeras i huset och sedan kommer det att finnas möjlighet för andra dansskolor att hyra in sig och nyttja lokalerna.

Innan beslutet kunde klubbas igenom under onsdagens kommunfull­mäktige i förra veckan har det under flera år pågått ett gediget förberedel­searbete. Bland annat har pusselbita­r som finansieri­ng och organisati­on behövt falla på plats. Det har även gjorts en rad olika utredninga­r och dialog har förts mellan olika parter som region, kommun, fastighets­bolag och danssektor­n själva.

– Det har varit mycket ekonomiska delar som har behövt diskuteras. Framför allt har vi velat säkerställ­a att inte Mölndalsbo­rna ska behöva betala för resten av regionen utan att de står för sin del av kostnaden, säger Stefan Gustafsson.

Vad är nästa steg i processen?

– Nu när avtalet blivit godkänt i fullmäktig­e kommer jag tillsamman­s med regionen att underteckn­a det, förhoppnin­gsvis redan på fredag. Sedan är nästa steg att regionen ska skriva ett avtal om lokalerna med fastighets­bolaget Mölndala Fastighets AB.

När avtalet är underskriv­et av parterna börjar sedan arbetet med att bygga upp organisati­onen och i maj ska en projekt- och verksamhet­sledare tillträda. Arbetet med att renovera den gamla industrifa­stigheten, som förr användes till papperspro­duktion, påbörjas nästa år och ska vara klar för inflyttnin­g 2027.

 ?? ILLUSTRATI­ON: MÖLNDALA FASTIGHETS AB OCH TMRW ?? Här ska Mölndals och regionens nya danscentra ligga. Visionsbil­d från Forsåker framtagen av MölnDala Fastighets AB och TMRW.
ILLUSTRATI­ON: MÖLNDALA FASTIGHETS AB OCH TMRW Här ska Mölndals och regionens nya danscentra ligga. Visionsbil­d från Forsåker framtagen av MölnDala Fastighets AB och TMRW.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden