Mölndals-Posten

Anställd pantsatte guldringar stulna från äldreboend­e

- Elina Bratt Lejring elina.bratt.lejring@molndalspo­sten.se

94-åringen blev av med tre guldringar från sin lägenhet på ett äldreboend­e i Mölndal. Det skulle snart visa sig att en tidigare anställd på boendet pantsatt alla tre ringarna. Nu döms den före detta anställda för häleri.

Det var i slutet av december 2022 som den då 94-åriga kvinnan upptäckte att tre av hennes ringar saknades. Hon brukade förvara dem i en låda i köket och tog bara på sig dem när hon skulle vara fin.

– Men det vara bara en ring kvar, en liten som inte var värd något. De andra var borta, säger hon i förhör.

Sist hon sett sina ringar hade varit ungefär en månad tidigare då hon haft på sig dem på sin fasters 100-årsfest.

Ringarna som saknades var av guld. Två av dem var vigselring­ar med kvinnans och hennes makes namn ingraverad­e. I den ena satt en briljant värd 15 000 kronor. Den tredje var en månstensri­ng. Kvinnan berättar i förhör att hon blev väldigt ledsen när hon upptäckte att ringarna var borta.

– Jag fick en chock. Den första ringen var ett minne från min man. (...) Jag skulle ha dem och tänkte: ”herregud ringarna är borta”.

Kvinnan säger i förhör att hon inte fått informatio­n om att hennes lägenhet gick att låsa men att hon inte trodde att någon annan än hon själv kände till var hon förvarade sina smycken.

– Jag har inte några nycklar och brukar inte stänga dörren. Men på torsdagar är vi borta på bingo klockan 11.00 och det tar ungefär en timme. Då finns det chans att gå in och ta om de vet att det finns, säger hon i förhör.

Kvinnan kontaktade sina anhöriga som hjälpte henne att leta. Men då ringarna inte hittades någonstans fick hon hjälp av en anställd att upprätta en anmälan till polisen.

– Hon var väldigt kärvänlig mot mig. (...) Hon ringde polisen och anmälde. Jag var så chockad så jag kunde inte ringa själv, säger kvinnan i förhör.

En tid senare skulle det visa sig att samma kvinna som hjälpt 94-åringen att anmäla stölden till polisen hade pantsatt de tre ringarna. För detta fick hon sammanlagt 7 700 kronor.

Kvinnan nekar till brott och har i förhör uppgett att hon fått ringarna av en kollega som var skyldig henne pengar. Enligt kvinnan kände hon inte till att de var stulna från 94-åringen.

– Jag tycker om mitt jobb och gav allt för det. Så jag hade aldrig gjort det om jag hade vetat om att det var hennes, säger hon i förhör.

Enligt tingsrätte­n bedöms kvinnans förklaring inte som trovärdig, delvis därför att hon inte velat uppge den tidigare kollegans namn, delvis då 94-åringens namn stod tydligt att läsa inuti ringarna.

Den tidigare anställda döms nu för häleri. Gärningens allvar motsvarar en månads fängelse men då hon tidigare är ostraffad döms hon till villkorlig dom och 40 dagsböter. Hon ska även betala skadestånd till guldåterfö­rsäljaren samt en avgift till brottsoffe­rfonden.

När det hela uppdagats kunde två av ringarna återlämnas till den bestulna kvinnan. Men den tredje, månstensri­ngen, hade blivit nedsmält och kunde därmed inte återlämnas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden