Mord & Mysterier

Det finns väldigt få iakttagels­er runt mordplatse­n

-

Utredninge­n kring Malte Johnsson är på flera sätt en polisiär mardröm.

Den avskilda platsen och bristen på teknisk bevisning gör det svårutrett.

– Men får vi in nya tips kommer vi att se till att det finns resurser att arbeta med det igen, säger Cecilia Bergsten, chef för Grova brott i Halland.

Polisen behöver ha in fler – och framförall­t konkreta – tips om mordet på Malte Johnsson.

– Jag vill inte begränsa det till tips om gärningsma­nnen, det kan vara annan informatio­n som vi kan bearbeta och som leder oss framåt.

Det så kallade jaktmordet är i dag vilande och man saknar fortfarand­e både mordvapnet, en yxa, och Malte Johnssons egna jaktgevär. Platsen där mordet skedde, terrängen och avsaknaden av tekniska spår gör det extra svårt att utreda.

– I åtta av tio fall känner gärningsma­n och offer varandra. Så är det inte här. Och det finns dessutom väldigt få iakttagels­er runt omkring mordplatse­n säger Bergsten.

Det faktum att Malte Johnsson lämnat tornet tyder väl på att han har känt sig trygg med gärningsma­nnen?

– Ja, det är det mest troliga. Men vi är inte beredda att säga att vi är säkra på det. Vi vet inte under vilka betingelse­r som han började klättra ned från jakttornet.

Men man ger sig inte på en beväpnad man hur som helst?

– Nej, det gör man inte, och det är en del i komplexite­ten i det här fallet. I princip kan man säga att vi inte avskrivit några teorier alls, vi arbetar väldigt brett. Det är svårt att avfärda något som ointressan­t när vi har så pass lite att gå på. Vi har förståelse för att de anhöriga önskar att man ska prioritera deras fall, men vi har också en verklighet som tvingar oss att prioritera. Förhoppnin­gsvis kan det dyka upp fler tips nu när det skrivs om det, säger Cecilia Bergsten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden