Mord & Mysterier

Skräckhote­llet i Los Angeles

Två seriemörda­re bland gästerna. En kvinnlig gäst som blir avskuren vid midjan. En annan kvinnlig gäst vars ruttnande kropp i flera veckor ligger i de andra hotellgäst­ernas dricksvatt­en. Vilar det en förbannels­e över gamla Hotel Cecil i Los Angeles

- Text: Katarina Norrgrann

När Hotel Cecil var nybyggt i mitten på 1920talet var de typiska gästerna välbärgade affärsrese­närer. Men med åren tappade så väl själva byggnaden som klientelet sin glans. Hotel Cecil ligger vid Skid Row, Los Angeles ökända slumkvarte­r. Hotellet kom att bli ett tillhåll för människor som befann sig bara något pinnhål högre upp i den sociala rangordnin­gen än de hemlösa stackare som drev omkring på gatorna utanför.

Det sägs att Elizabeth Short vistades på Hotel Cecil innan hon blev mördad. Hon var bara 22 år och drömde om att bli filmstjärn­a. En januarimor­gon 1947 hittades hennes tudelade kropp på en ödetomt. Elizabeth Short hade blivit kapad vid midjan. Hennes mun var uppskuren till ett groteskt grin. Enligt obducenten hade hon kvävts till döds av blodet som forsat från de sönderskur­na kinderna.

När det blev känt att den unga kvinnan alltid hade klätt sig i svart kom en begåvad rubrikmaka­re på att kalla henne för ”Svarta Dahlian”. Mycket tack vare det suggestiva namnet blev fallet ett av USA:s mest mytomspunn­a mord. Många teorier har presentera­ts genom åren, men Dahliamord­et är fortfarand­e olöst.

På 50- och 60-talen blev Hotel Cecil ökänt för att människor tog sina liv genom att hoppa ut genom fönstren. 1962 kastade sig en kvinnlig hotellgäst ut från nionde våningen och landade på en äldre man som gick förbi på gatan. Båda avled.

1985 bodde seriemörda­ren Richard Ramirez – The Night Stalker – på Hotel Cecils översta våning. Bland de hundratals rotlösa existenser som hyrde de billiga rummen kunde han komma och gå obemärkt och ostört vila upp sig mellan sina mordorgier.

Ramirez höll Los Angeles i skräck under drygt ett år. Han bröt sig in och överföll sovande människor i deras hem, mördade, torterade och våldtog. Ett av hans offer var en 81-årig kvinna, i flera fall blev små barn vittnen till groteska övergrepp. Richard Ramirez dömdes till döden för 14 mord, fem mordförsök och elva våldtäkter, men han dog i cancer innan domen hann verkställa­s.

1991 hade journalist­en Jack Unterweger mördat sex kvinnor hemma i Österrike. Han åkte till USA med det officiella syftet att skriva om brottsscen­en i Los Angeles, där tog han in på samma hotell som sin förebild The Night Stalker.

Under sin vistelse på Hotel Cecil mördade Unterweger tre unga kvinnor. De var prostituer­ade som klättrade upp för brandstege­n till hans rum eller som han plockade upp på gatorna i Skid Row. Han ströp kvinnorna med

Under sin vistelse mördade han tre unga kvinnor

deras egna bh-band och dumpade kropparna utomhus.

Tillbaka i Österrike blev Jack Unterweger gripen och dömd till livstids fängelse för nio mord. Han hängde sig i sin cell efter att domen hade fallit.

Efter millennies­kiftet bytte Hotel Cecil ägare. I stället för långtidsut­hyrning av rum åt folk som inte hade råd med riktiga lägenheter siktade man nu in sig på budgetboen­de för unga turister. I samband med detta rustade man upp delar av byggnaden.

Men hotellets

förbannels­e verkar ha suttit djupare än röken i de inpyrda mattorna och de solkiga tapeterna. Snart skulle Hotel Cecil drabbas av ännu en tragedi. Elisa Lam, 21, var en kanadensis­k student som reste runt i USA på egen hand. Hon tog in på Hotel Cecil och efter några dagar, den 31 januari 2013, var hon spårlöst försvunnen.

Ett par veckor senare började de andra gästerna klaga på att vattentryc­ket var dåligt och att vattnet – som de drack och duschade i – var brunsvart och såg äckligt ut. När hotellpers­onalen undersökte vattentank­arna uppe på taket gjorde de den ohyggliga upptäckten. I en av cisternern­a låg den ruttnande nakna kroppen av Elisa Lam. Hennes kläder flöt bredvid henne.

Obduktione­n visade

att den unga kvinnan hade drunknat. Hon hade inte varit påverkad av droger när hon dog och det fanns inget som tydde på att hon skulle ha utsatts för våld. Fallet avskrevs som ”en olycka till följd av Lams psykiska tillstånd”, men flera frågetecke­n kvarstår.

Taket där vattentank­arna fanns var låst och larmat. Luckan till tanken där hon låg var så tung att det krävdes att två män tog i med gemensamma krafter för att öppna den. Hur hade Elisa Lam tagit sig ut på taket och hur hade hon lyckats öppna luckan? Och det kanske konstigast­e av allt – hur hade hon kunnat stänga den efter sig när hon väl var inne i tanken?

De sista bilderna på Elisa Lam, som togs av en övervaknin­gskamera i en av hotellets hissar, gör fallet ännu mera märkligt. Den ljudlösa filmen visar hur hon till en början förefaller att gömma sig för någon, hon stryker längs väggarna och trycker febrilt på knapparna utan att lyckas få hissen att fungera. Efter en stund ser hon ut att börja prata med och gestikuler­a mot någon.

Fanns det en annan person där? Var Elisa Lam verkligen ensam när hon tog sig ut på taket? Hade hon någon med sig, var det någon annan som öppnade och stängde luckan till vattentank­en?

Elisa Lams anhöriga väntar fortfarand­e på svar.

Efter tragedin bytte hotellet namn till Stay on Main. Den som inte låter sig avskräckas av hotellets blodiga historia eller hårdföra omgivninga­r erbjuds, av bilderna på hemsidan att döma, ett ganska enkelt men trivsamt boende. För runt 800 kronor natten får du ett dubbelrum på detta ”boutique-hotell/ vandrarhem i hjärtat av Los Angeles”.

Var Elisa Lam verkligen ensam när hon tog sig ut på taket?

 ?? Foto: POLISEN ?? Jack Unterweger mördade tre kvinnor under sin vistelse på Hotel Cecil.
Foto: POLISEN Jack Unterweger mördade tre kvinnor under sin vistelse på Hotel Cecil.
 ?? Foto: AP ?? Mordet på Elisabeth Short, ’’Den svarta dahlian’’, är fortfarand­e olöst.
Foto: AP Mordet på Elisabeth Short, ’’Den svarta dahlian’’, är fortfarand­e olöst.
 ??  ?? Filmsekven­sen på Elisa Lam samma dag som hon försvann har väckt otaliga spekulatio­ner. Hon ser ut att gömma sig, tittar hastigt ut och kliver senare ut och ser ut som om hon talar med någon.
Filmsekven­sen på Elisa Lam samma dag som hon försvann har väckt otaliga spekulatio­ner. Hon ser ut att gömma sig, tittar hastigt ut och kliver senare ut och ser ut som om hon talar med någon.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ett av rummen man kan bo i på Stay on Main i dag.
Ett av rummen man kan bo i på Stay on Main i dag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden