Mord & Mysterier

En iskall konspirati­on som ledde till mord

- Text: Mira Micic och Gunilla Granqvist

Göran Lundblad mördades av sin dotter Sara Lundblad och hennes pojkvän Martin Törnblad.

Motivet: De skulle komma över hans miljoner.

Den 63-årige lantbrukar­en Göran Lundblad försvann spårlöst från sitt hem i Förlösa utanför Kalmar i augusti 2012.

Två år senare började polisen gräva på ett fält i närheten av hans hus. Två meter ner i jorden hittade man Göran Lundbergs döda kropp.

Lantbrukar­en, som var en av de rikaste i länet sågs sist på en bank i Kalmar 29 augusti 2012.

Hans dotter Sara Lundblad anmälde försvinnan­det till polisen – för att sedan själv bli åtalad för mordet, tillsamman­s med sin 23-årige pojkvän Martin Törnblad.

Enligt åtalet som

lämnades in i november 2014 hade paret ingått en mordpakt. Tillsamman­s hade de planerat och utfört mordet för att komma åt lantbrukar­ens pengar, enligt åklagaren.

Några veckor efter Göran Lundbergs försvinnan­de rubricerad­es ärendet om till dråp. Polisen gjorde eftersökni­ngar och även Missing people kopplades in och gjorde flera fruktlösa sök.

En av dem som var med var Therese Tang, 32.

Vid flera tillfällen träffade hon Martin Törnblad. Han började få känslor för henne och ville berätta något. Hon spelade med och fick honom att detaljerat berätta om dådet. För Therese Tang berättade Martin om hur han klivit in i Görans sovrum med ett hagelgevär och på uppmaning av Sara skjutit honom i huvudet. Kroppen virade han och flickvänne­n sedan in i presenning och sju, åtta varv av blått plastband.

Therese Tang kontaktade poli- sen som grep Martin Törnblad. Dagen därpå greps även flickvänne­n Sara Lundblad.

En vecka senare hittades den döde lantbrukar­ens kropp – på den plats som Martin pekat ut på en karta.

Kroppen låg i en presenning, invirat med blått plastband.

Båda de gripna nekade till brott.

Martin nekade dessutom till att han sagt något till Missing People-kvinnan.

Efter att inspelning­en presentera­des för honom slutade han prata med utredarna.

Enligt polisens förundersö­k-

ning hjälptes de åt för att undanröja bevis.

Bland annat ska de eldat upp Görans pass och slängt hans mobiltelef­on i en gödselbrun­n. Därefter ska de tapetserat om och bytt mattan i rummet där mordet skedde.

– I fallet med Göran Lundblad var det hon som kom med idén. Om man lyssnar på deras telefonsam­tal framkommer det att hon vill ha det gjort. Han är väl så småningom väldigt med på det, säger Ulf Åsgård, psykiater och specialist på gär- ningsmanna­profiler.

Båda misstänkta har genomgått en så kal�lad liten sinnesunde­rsökning. Men ingen av dem misstänks lida av någon allvarlig psykisk störning.

I början av november 2014 åtalades paret för mordet.

Bägge dömdes till vardera 18 års fängelse.

Sara Lundblad har ett barn tillsamman­s med Martin Törnblad. Men inte heller detta barn kommer att ärva några av Göran Lundbergs förmögenhe­t.

 ??  ??
 ?? Foto: PRIVAT ?? Sara Lundblad och hennes pojkvän Martin Törnblad gjorde upp planerna på hur de skulle ta livet av hennes pappa Göran Lundblad.
Foto: PRIVAT Sara Lundblad och hennes pojkvän Martin Törnblad gjorde upp planerna på hur de skulle ta livet av hennes pappa Göran Lundblad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden