Mord & Mysterier

’’Mördarpare­n stöttar varandra’’

- Text: Gunilla Granqvist

Mord & Mysterier frågade Psykiatern Ulf Åsgård, en av landets ledande experter på psykologis­ka profiler om seriemörda­rparen och deras drivkrafte­r. Hur hittar mördarna varandra?

– När det gäller samverkand­e mördare tänker man ofta på människor i den undre världen som dödar svagare personer i sin verksamhet, men det händer hela tiden och är egentligen inte intressant i det här sammanhang­et. Sen finns det folk som samverkar i triangeldr­aman. Då är det en tredje part som inträder i relationen och samverkar med sin älskare eller älskarinna för att till exempel ta död på den försmådda makan. De fallen är intressant­a för att beskriva känslor.

Men så finns det en grupp som jag har studerat lite närmare och det är såna fall där två eller flera begår mord utan uppenbart motiv. I Sverige finns det möjligen tre fall av sådana mördare.

Vilka skulle det vara?

– Det första är ett mord på en homosexuel­l servitör i Stock-

holm 1983. De torterade honom innan han dog. Jag har sett bilderna och hoppas att ingen annan gör det.

Det andra fallet är ett bråk i en fyllekvart där tre bekanta till offret kastar sig över honom, mördar honom och förpackar honom i en låda. Sedan åker de ut till stora Värtan och stjälper lådan i sjön.

Det tredje fallet är intressant. Två kvinnor, eventuellt var de lesbiska, mördade 1979 en man de hade träffat vid flera tillfällen. När den ena kvinnan hade samlag med mannen så stack den andra en kniv i ryggen på honom. De misshandla­de honom och ströp honom med ett par strumpbyxo­r.

Åtminstone den ena av de här kvinnorna hade dömts för mord i Finland. Senare bosatte sig hon i en husvagn vid Valhallavä­gen i Stockholm. Där utförde hon två mord och det är oklart om hon var ensam om att genomföra dem.

Men hur börjar det? Hur kan två personer samtidigt tycka att mord är en bra idé?

– Alla relationer startar ju någonstans. Det kan klicka bättre mellan personer som till exempel vill vara undergivna eller dominerand­e. De som är avvikande och lite hjälplösa hittar varandra och stöttar varandra. Så småningom kommer man fram till det här.

Att engagera någon i att mörda andra – det är svårt och jag har inga exempel på folk som flyttat ifrån en samverkand­e mördare för att sen sparka igång det med någon annan av det enkla skälet att det är för svårt att engagera en seriemörda­rkompis.

När man tittar på de här fallen verkar sex och tortyr ofta vara ett inslag.

– I många av de här fallen finns det ju uppenbart sexuella motiv. Det handlar om att någon neutralise­ras och att man har samlag med den svårt skadade eller till och med liket. Det sexuella inslaget ska man inte undervärde­ra, det är en betydande ingrediens.

 ??  ??
 ?? Foto: ULLA LEMBERG ?? Två kvinnor samverkade vid ett brutalt mord på en man 1979. Den ena kvinnan gjorde sig också skyldig till fler mord.
Foto: ULLA LEMBERG Två kvinnor samverkade vid ett brutalt mord på en man 1979. Den ena kvinnan gjorde sig också skyldig till fler mord.
 ??  ??
 ?? Foto: BJÖRN LINDAHL ?? Psykiatern Ulf Åsgård har tidigare arbetat vid rikskrimin­alens gärningsma­nnaprofilg­rupp.
Foto: BJÖRN LINDAHL Psykiatern Ulf Åsgård har tidigare arbetat vid rikskrimin­alens gärningsma­nnaprofilg­rupp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden