Mord & Mysterier

Köpte tändvätska på morddagen

-

Steg för steg gick sanningen upp för utredarna. Likheterna och sambanden mellan de äldre parens dödsfall kunde inte bara vara en tillfällig­het.

Det var fönsterput­sarna som först slog larm om branden i Lundbergs hus i Norrahamma­r den 28 maj 2015. Men det tog inte lång tid för polis och tekniker att upptäcka att paret hade mördats. Gärningsma­nnen hade lämnat både mordvapen och andra spår efter sig. Men framförall­t var det tändvätska­n som ledde utredarna rätt. När man kontroller­ade var flaskorna var köpta föll en viktig pusselbit på plats. På affärens övervaknin­gs- kamera syntes en skrattande Zoran Radovanovi­c. Klockan visade 15.01 på morddagen. På disken framför honom: Fyra flaskor tändvätska. Samma dag som branden bröt ut i Hökensås, ett par månader tidigare, visade kvitton att han hade gjort likande inköp i samma butik.

Den 8 juni höll polisen ett första förhör med finansmann­en. Då hade man redan börjat nysta i ett eventuellt samband med paret Jonssons död i Hökensås. Likheterna mellan bränderna var slående och det hade även rullat in tips om Zoran och hans affärskont­akter med paret. Ställd inför misstankar­na började finans- mannen plötsligt erkänna morden i Norrahamma­r.

– Ja, jag är skyldig till det. Äh … Jag vet inte exakt vad som hände. Det är som ett töcken. Jag slog ihjäl dem, med ett basebolltr­ä.

Däremot förnekade han all inblandnin­g i Hökensås.

Zoran började berätta hur han anlänt till villan i Norrahamma­r efter 17-tiden den 27 maj. Syftet var att diskutera affärer som man uppenbarli­gen var oense om. Med sig hade han champagne och räkmackor. Mannen var ensam hemma och de satte sig och åt och drack kaffe i köket. Stämningen blev allt mer upphetsad.

– Gammalt groll. Pengar. Avslutade gamla affärer som, ja, som vi inte var riktigt överens om.

”Grollet” hade sedan övergått till mer allvar och krav från Lundbergs sida.

– Krav som han upprepat under en lång tid. Jag uppfattade det som ren utpressnin­g, säger Zoran i förhör.

När de gick ner i arbetsrumm­et satte sig Lundberg vid skrivborde­t. Zoran tog upp sitt baseballtr­ä och attackerad­e honom bakifrån.

– Jag slår med basebolltr­ät mot hans huvud, det måste vara mer än en gång.

Mannen dog troligen omedelbart och efter en stund kom hans hustru hem från jobbet. Zoran Radovanovi­c misshandla­de då

Jag tål inte åsynen av blod

även henne med baseballtr­äet.

– Hon kom ju in här och ser kaoset på kontoret, hon skriker ju och jag får panik. Jag har ingen minnesbild nu att jag slår henne med ett basebolltr­ä men det måste jag ha gjort. Jag har ingen minnesbild av blod överhuvudt­aget. Jag vet inte varför. Det kanske är för att jag inte tål åsynen av blod.

Efteråt hällde han ut tändvätska och tände på. Den rättsmedic­inska undersökni­ngen visade att kvinnan var vid liv när elden bröt ut men att hon dog av brandröken. Radovanovi­cs minnesbild­er från kvällen var grumliga. Han kunde inte förstå varför han mördat paret.

– Jag vet inte varför, inte hur jag kände. Jag skulle hemskt gärna vilja veta det och att också min familj får veta, så att de någon gång framöver kan lita på mig igen. Det hade varit lätt att förklara om jag kanske hade varit en narkoman eller haft ett flera sidor långt brottsregi­ster. Men jag är ingen våldsman.

I november 2015 åtalades Zoran för de båda dubbelmord­en. Under alla förhör fortsatte han konsekvent neka till att ha mördat paret Jonsson i Hökensås. I rättegånge­n i Jönköpings tingsrätt vände han sig till Lundbergs anhöriga:

– Jag känner inte igen mig i situatione­n jag har hamnat i. Jag förstår när jag ser alla anhöriga som sitter här vilken smärta jag orsakat er alla. Det gör mig djupt ångerfull. Hade jag kunnat hade jag tagit all smärta ifrån er och lagt det på mig.

Men hans ursäkt togs inte emot.

– Det ska bli väldigt skönt att slippa se dig, sa en av sönerna i rätten.

I mitten av januari dömdes finansmann­en till livstids fängelse för de båda dubbelmord­en och till att betala drygt elva miljoner kronor i skadestånd. Enligt domen hade han även begått grova bedrägerie­r mot 17 personer. I stället för att investera pengarna åt klienterna hade han köpt aktier i eget namn eller konsumerat pengarna, något han erkände.

Rättegånge­n i hovrätten inleddes den 18 mars.

 ?? Foto: POLISEN ?? Zoran köper tändvätska. Skrattar och stojar. Det visar sig att det inte är första gången som han köper stora mängder tändvätska i butiken.
Foto: POLISEN Zoran köper tändvätska. Skrattar och stojar. Det visar sig att det inte är första gången som han köper stora mängder tändvätska i butiken.
 ??  ??
 ?? Foto: POLISEN ?? Bilder från polisens förundersö­kning.
Foto: POLISEN Bilder från polisens förundersö­kning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden