Mord & Mysterier

West Mesa-morden – ’’Bensamlare­n från New Mexiko’’

- Källa: Albuquerqu­e Journal

Den 2 februari 2009 var en kvinna ute med sin hund i West Mesa-öknen i New Mexiko då hon gjorde ett märkligt fynd. Ett människobe­n stack upp ur jorden.

När utredare började gräva stod det snart klart för dem att de snubblat över en av de största brottsplat­serna i amerikansk kriminalhi­storia. Elva kvinnor låg begravda i området.

En polis i Albuquerqu­e, Ida Lopez, hade runt 2005 börjat en utredning då flera prostituer­ade kvinnor plötsligt hade försvunnit. Alla utom en av dem återfanns i gravarna.

Utredare tror nu att mördaren grävt flera gravar i öknen som inte kommit till användning. Man har från en helikopter kunnat konstatera förändring­ar i marken som tyder på att någon flyttat på jordlager.

Två män är intressant­a i utredninge­n: Joseph Blea, som för närvarande avtjänar ett långt fängelsest­raff för en rad våldtäkter och Lorenzo Montoya, en våldsam sexköpare som mördade en prostituer­ad i sin trailer 2006.

Kvinnans pojkvän dök upp strax därefter och sköt Lorenzo Montoya i huvudet.

Huruvida någon av dem var inblandade i West Mesa-morden utreds ännu. Fallet är fortfarand­e öppet.

 ?? Foto: AP ?? En av de största brottsplat­serna i amerikansk kriminalhi­storia. Det tog ett år bara att fastställa offrens identitete­r.
Foto: AP En av de största brottsplat­serna i amerikansk kriminalhi­storia. Det tog ett år bara att fastställa offrens identitete­r.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden