Mord & Mysterier

Här städar polisen mordplatse­n

- Text: Lennart Håård Foto: Kai Rehn

Klockan är mellan sju och åtta på morgonen den 1 mars när Aftonblade­ts fotograf Kai Rehn tar den här bilden på Sveavägen i Stockholm.

Två män städar bort blodet på trottoaren. Några timmar tidigare, fredagen den 28 februari klockan 23.21, sköts Sveriges statsminis­ter Olof Palme ihjäl här när han var på väg hem efter ett biobesök med sin hustru Lisbeth.

Dagen efter är Kai Rehn på plats med uppdrag att fotografer­a brottsplat­sen. – Jag blev själv förvånad att jag kunde komma så långt fram och att de höll på att städa på brottsplat­sen, säger han. Det var polisen som gav order om städningen och bilden avslöjar ett av många förödande misstag i utredninge­n:

Mordplatse­n spärrades aldrig av enligt reglerna.

Mördaren sågs före mordet stå lutad med händerna mot Dekorimas fönster och med ryggen mot gatan, enligt vittnen. Fingeravtr­yck på fönstren har aldrig sökts. Mördaren lade sin vänstra hand på Palmes axel. Men DNA-spår från beröringen finns inte. Mördaren avlossade det dödande skottet med en Magnumrevo­lver tre decimeter från Olof Palme. Det fanns krutstänkt på Palmes överrock. Samma krutstänkt fanns självklart på mördarens jackärm. Christer Pettersson­s jacka undersökte­s aldrig. Mordkulan låg på en snödriva nära tunnelbane­nedgången och hittades den 2 mars av en privatpers­on. Kula nummer två låg på andra sidan Sveavägen och hittades också av en privatpers­on.

I sin friande dom skriver Svea hovrätt: ”Vad som särskilt är ägnat att inge betänkligh­eter är att det i målet inte finns teknisk bevisning, som kan binda gärningsma­nnen till brottet. ” Palmemorde­t är fortfarand­e olöst.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden