Mord & Mysterier

Vem var kvinnan i trädet?

Några trodde ”Bella” var en häxa, andra menade att hon var en tysk spion. Fortfarand­e vet ingen vem som stoppade den arma kvinnan i trädet.

- Text: Katarina Norrgrann

I april 1943 strök fyra tonårskill­ar runt i skogen på ett gods utanför brittiskaB­irmingham. Pojkarnava­r på jakt efter fågelbon att plundra när de fick syn på det imponerand­e trädet. Den stora hasseln, i folkmun kalladhäxa­lm (witch elm eller wych elm), hade ett utseende som matchade namnet. Trädet såg ut att vara hämtat från en ond häxas trädgård. Från den knotiga kolossen till stam spretade hundratals grenar som stelnade tentakler.

Bob Farmer, den minste och smidigaste av de fyra tonåringar­na, klättrade upp i häxalmen – och gjorde det ohyggliga fyndet.

När han tittade ner i den ihåliga stammen såg han kraniet. En smutsig hårtuss satt fortfarand­e kvar på pannan. Dödskallen grinade mot honom med sina krokiga framtänder och där bakom blänkte det av plomber.

Det var en kvinna i 35–40-årsåldern. Någon hade kvävt henne genom att trycka ner en avriven bit från hennes klänning i hennes hals. Och någon hade gömt henne i det ihåliga trädet medan hon fortfarand­e var varm. Efter att likstelhet­en inträtt hade det varit omöjligt att pressa in koppen i den trånga stammen.

Kvinnan hade legat där inne i minst 18 månader.

Ben från hennes fingrar hittades på marken nedanför, vilket tolkades som att en av hennes händer var avhuggen och nergrävd bredvid trädet. Denna detalj gjorde det redan makabra

Trots det goda signalemen­tet blev hon aldrig identifier­ad

Vid jultiden började klottret dyka upp på husväggarn­a

fallet ännu mera kusligt och rykten började spridas om att mordet hade med svart magi att göra. Speciellt som det enligt den lokala folktron bara finns ett sätt att förhindra att en häxas ondska sprids efter hennes död: Att stoppa in hennes kropp i ett ihåligt träd.

En kort tid efter likfyndet i trädet hittades en man i grannskape­t död och naglad till marken med en högaffel. Skräcken spred sig i bygden. Vad var det för något som hemsökte trakten och krävde dessa ohyggliga offer?

Under tiden kämpade polisen förgäves för att ge den döda kvinnan en identitet. Hennes signalemen­t matchades mot landets alla försvunna, uppgifter om hennes säreget sneda tänder skickades till alla brittiska tandläkare.

Kvinnan var 152 cm lång, hennes hår var cendréfärg­at och hon var mamma till minst ett barn. Hennes kläder och smycken var enkla och billiga, troligen hade hon levt under ganska knappa förhålland­en. Och ingen verkade sakna henne.

Vid jultiden började klottret dyka upp på husväggarn­a i Birmingham: ” Who put Bella in the wych elm?”.

De första klottren såg av handstilen att döma ut att vara skrivna av samma person. Var det bara ett skämt, eller visste klottraren något om fallet? Och varför kallades kvinnan ”Bella”?

Polisens vädjanden till trots hörde den mystiske klottraren aldrig av sig. Den morbida meningen började leva sitt eget liv som graffiti – och som en fras folk i området än i dag använder som ett slängigt svar på en fråga de upplever som dum eller omöjlig att svara på: ”Vem vet?” – ”Who put Bella in the wych elm?”

Men vem var då ”Bella” i trädet? Trots det goda signalemen­tet blev hon aldrig identifier­ad. Teorierna har varit många genom åren. Var hon en häxa eller en prostituer­ad? Eller tillhörde hon resandefol­ket som brukade slå upp sina tält i närheten?

Kvinnan i trädet hittades mitt under brinnande krig och det rådande samhällska­oset bidrog förmodlige­n till att hon aldrig identifier­ades.

Det kan även vara så att ”Bellas” öde har med kriget att göra. Det finns vittnesmål om att en kvinnlig nazi-spion hade landat i området med fallskärm och aldrig hörts av igen.

Nu har det gått 70 år. Polisen har tappat bort ”Bellas” kvarlevor och frågorna kommer förmodlige­n aldrig att få något svar. Vem var den olyckliga kvinnan – och vem stoppade in ”Bella” i trädet?

 ?? Foto: WIKIPEDIA ?? En olöst gåta. Nertryckt i den ihåliga almen hittade några pojkar ett kranie med en smutsig hårtuss kvar. Vem var hon? Och hur hade hon kommit dit?
Foto: WIKIPEDIA En olöst gåta. Nertryckt i den ihåliga almen hittade några pojkar ett kranie med en smutsig hårtuss kvar. Vem var hon? Och hur hade hon kommit dit?
 ?? Foto: ALAMY ?? Häxalmen där kvinnan hittades. Vem vet? På Wychbury Obelisk i Worcesters­hire, England, har någon klottrat dit frågan om vem som stoppade Bella i almen. Men än i dag, 70 år efter det makabra dödsfyndet, är det ingen som vet.
Foto: ALAMY Häxalmen där kvinnan hittades. Vem vet? På Wychbury Obelisk i Worcesters­hire, England, har någon klottrat dit frågan om vem som stoppade Bella i almen. Men än i dag, 70 år efter det makabra dödsfyndet, är det ingen som vet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden