Mord & Mysterier

Från kritiker till massmördar­e och terrorist

- Gunilla Granqvist gunilla.granqvist@aftonblade­t.se

Jag minns att jag stannade i steget. Läste orden om och om igen. Jag hade precis köpt boken

Skrivbords­krigarna av Lisa Bjurwald (Natur & Kultur 2013) och jag var så ivrig att läsa den att jag kombinerad­e läsandet med en promenad. Det var en vacker sommarefte­rmiddag. Och där blev jag stående, mitt på en trottoar i Stockholm.

Det var inget särskilt med det som citerades, hämtat från ett politiskt diskussion­sforum 2002. Nu behöver man inte leta länge för att hitta något betydligt värre eller politisera­nde.

Det var avsändaren som gjorde det där till en stillaståe­nde promenad.

Kom och stå med mig en stund så här i efterhand. Många har diskussion­erna blivit efter Alek Minassians dåd i Toronto i slutet på april som kostade tio människor livet. Åtta av dem var kvinnor. Förövaren hade postat en deklaratio­n och en hyllning till en tidigare massmördar­e: Elliot Rodger. Elliot Rodger lämnade efter sig ett manifest och en youtubefil­m där han skyllde sin masskjutni­ng på kvinnorna som aldrig velat bli hans flickvänne­r, eller som underlåtit att kyssa honom. Efter Torontodåd­et riktades spotlighte­n på incelrörel­sen, männen som lever i ofrivillig­t celibat, och som upplyft båda dessa våldsverka­re till helgon i sina onlineforu­m. Frågorna är många. Vilka är incelrörel­sen? Vad vill de och varför vill de döda samma kvinnor de egentligen vill ha i sitt liv? I Toronto uppstod debatter om huruvida detta var ett terrordåd eller inte. Efter att ha tillbringa­t dagar med att läsa deras forum ställde jag frågan till två sakkunniga. För lite forskning har gjorts på den här rörelsen för att kunna ge ett enkelt svar. Men det finns två bevisliga massmördar­e i incelrörel­sens namn. Det finns en begreppsvä­rld, ett syfte och ett manifest. Individer kan bli radikalise­rade i extremisti­ska diskussion­sforum och gå från ord till handling. Det vet vi. Det kan handla om politiska, religiösa övertygels­er eller, som för incelrörel­sen, att desperat längta efter en möjlighet att förslava kvinnor. Och nu när du står bredvid mig kan du läsa citatet ur Lisa Bjurwalds bok: ’’Jag tar starkt avstånd från att hänga ut islam, något jag har preciserat gång på gång. Detta gäller som sagt inte islam som helhet, utan kulturer (subkulture­r) kopplade till islam.’’ Skrivet av Anders Behring Breivik. Nio år före Utöya. Stå stilla med mig nu. Läs reportaget om incelrörel­sen på sidorna 14–20.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden