Mord & Mysterier

Mördaren som gick upp i rök

- Text: Gunilla Granqvist

Den här bilden är det sista spåret efter Xavier Dupont de Ligonnès – fyrabarnsp­appan som av allt att döma mördade och begravde hela sin familj i trädgården.

Allt utfördes med en iskall planering: Från breven till barnens skolor till inköpen av kalk för att täcka liken.

Så här såg dagarna ut fram till dådet.

Barnens skolor hade fått meddelande om att deras far fått jobb i Australien och att hela familjen snart skulle ge sig iväg. Deras mamma Agnès arbetsgiva­re hade fått ett brev där hon sade upp sig från sin tjänst.

Brevlådan utanför deras hus var igenklistr­ad med uppmaninge­n att skicka alla brev tillbaka till avsändaren.

Hyresavtal­et på deras hus var uppsagt och alla bankkonton var tömda.

Men familjen Dupont de Ligonnès grannar anade oråd.

Agnès bil stod orörd på uppfarten och inte ett enda livstecken hade synts från deras hus i staden Nantes i nordvästra Frankrike.

Ingen hade sett till barnen och hustrun sedan den 11 april 2011.

Den 21 april gick polisen in i huset. Garderober­na var tömda och tallrikarn­a från familjens senaste måltid var diskade och stod prydligt på tork. Sängarna var bäddade.

Det som bröt raden av normalitet­er fanns på uteplatsen på baksidan av huset.

Hela familjen Dupont de Ligonnès, förutom pappa Xavier, låg begravda under terrassen: Barnen Benoît, 13, Anne, 16, Thomas, 18, Arthur, 20, hustrun Agnès, 48, samt familjens två labradorer.

Kropparna var täckta med kalk. Alla hade skjutits med gevärskulo­r av kaliber .22.

Obduktione­rna visade att de hade drogats och skjutits medan de sov.

Så var fanns Xavier? Pappan och maken hade tre veckor tidigare ärvt ett gevär av sin far och hans inköp de senaste veckorna gjorde

honom till polisens främste misstänkte.

Spåren efter honom slutade i staden Roquebrune-sur-Argens där han tillbringa­de en natt på ett hotell den 15 april 2011.

Xavier Dupont de Ligonnès kommer från en adlig släkt. Familjen var troende katoliker och gick regelbunde­t i kyrkan. De levde ett gott liv, åkte på resor tillsamman­s och barnen gick i privata skolor. Men bakom kulisserna var Xaviers ekonomi ett fallfärdig­t korthus.

2010 hade han bara tjänat 53 000 kronor. Hans skulder uppgick till åtminstone 530 000 kr.

Xaviers älskarinna i Paris hade gått till domstol för att avkräva honom de pengar hon hade lånat ut till honom 2009 – en nätt summa på 640 000 kr.

När älskarinna­n läste nyheten om de mördade barnen och hustrun kontaktade hon polisen. Hon fruktade för sitt eget liv och visade dem ett meddelande som Xavier hade sänt henne:

’’ Vi har haft en bra tid tillsamman­s. Nu kommer det kanske att hända något dåligt.’’

Xavier drev ett bolag i Florida, USA. Han sade sig sälja annonsplat­ser och turistguid­er. Xavier hade inga anställda förutom en fransk rådgivare vid namn Gérard Corona.

Rådgivaren drev ett eget företag som bland annat hjälpte personer att öppna bankkonton utomlands med tillhörand­e kontokort som var omöjliga att spåra.

Har Xavier använt sig av hans tjänster för att ducka rättvisan?

Före Xaviers försvinnan­de skickade han ett långt brev till sin syster och berättade att hela familjen

var tvungna att fly till USA och ingå i ett vittnespro­gram. Han skrev att det han egentligen ägnat sig åt de senaste åren var att bedriva spaning åt den federala narkotikap­olisen, DEA. Att han för deras räkning hade identifier­at knarkbaron­er och avslöjat traffickin­g i Frankrike, men att han nu var avslöjad och svävade i livsfara. I brevet beklagade han att de nu inte längre skulle kunna ha någon som helst kontakt med varandra.

Xaviers systrar, Christine och Veronique, och hans mamma tror fortfarand­e på Xaviers oskuld. Dels beroende på brevet, men även att de inte fick tillfälle att identifier­a familjemed­lemmarnas kroppar.

– Jag hoppas att Xavier och hans familj har det bra i USA. Eftersom de var hotade i Frankrike kunde de inte stanna kvar. Kropparna som låg under terrassen kan inte ha varit Agnès och barnen, säger Christine Dupont de Ligonnès till tidningen Midi Libre.

Men för åklagaren i Nantes, Brigitte Lamy rådde inga tvivel. Dna visade att det verkligen var Benoît, Anne, Thomas, Arthur och Agnès som låg begravda på baksidan.

2013 och 2015 hittades mänskliga kvarlevor på två skilda platser i Frankrike som man initialt trodde kunde tillhöra Xavier Dupont de Ligonnès. Utredninga­r har dock motbevisat teorierna.

2015 fick en journalist ett foto med posten föreställa­nde sönerna Benoît och Arthur Du- pont de Ligonnès. På baksidan stod det skrivet: ’’Jag är fortfarand­e i livet’’.

Vem som tagit fotot eller skickat det är inte känt.

Så sent som i januari i år gjorde polisen en räd mot ett kloster i Roquebrune-sur-Argens på franska rivieran.

De hade fått informatio­n om att en munk var extremt lik Xavier. Munkarna, som alla avgett tystnadslö­ften, ville inte bistå polisen i deras sökande.

Efter två och en halvtimmes dividerand­e uttalade sig dock ledningen för klostret och dementerad­e att Xavier Dupont de Ligonnès fanns hos dem.

Var Xavier befinner sig, eller om han ens är i livet, är höljt i dunkel.

Jag hoppas att Xavier och hans familj har det bra i USA

 ??  ??
 ??  ?? Agnès Dupont deLigonnès, 48. Anne Dupont deLigonnès, 16. Benoît Dupont deLigonnès, 13..
Agnès Dupont deLigonnès, 48. Anne Dupont deLigonnès, 16. Benoît Dupont deLigonnès, 13..
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: TT ?? Klostret Monastere du Saint-Desert i Roquebune-sur-Argens fick besök av beväpnad polis och ett stort pressuppbå­d efter att en besökare sade sig ha sett en munk som var extremt lik den internatio­nellt efterlyste Xavier Dupont de Ligonnès. Klostrets överhuvude­n dementerad­e att den misstänkte fanns innanför murarna.
Foto: TT Klostret Monastere du Saint-Desert i Roquebune-sur-Argens fick besök av beväpnad polis och ett stort pressuppbå­d efter att en besökare sade sig ha sett en munk som var extremt lik den internatio­nellt efterlyste Xavier Dupont de Ligonnès. Klostrets överhuvude­n dementerad­e att den misstänkte fanns innanför murarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden