Mord & Mysterier

Mysteriet: Vad hände med fartygets besättning?

En båt med svår slagsida. Ett öppet hav. 25 människor – spårlöst försvunna. 60 år senare är MV Joyita fortfarand­e ett av världens märkligast­e sjömysteri­um.

- Text: Jon Forsling

Det var den 10 november 1955, och besättning­en på ett nyazeeländ­skt handelsfar­tyg utanför Fijis kust i södra Stilla havet trodde inte sina ögon. Mitt på öppet hav låg en båt och guppade. Den hade svår slagsida och hade tagit in mycket vatten, men flöt fortfarand­e.

Sjöräddnin­gen tillkallad­es, och det stod klart att båten ifråga var MV Joyita, ett handelsske­pp som hade varit försvunnet i fem veckor. Det hade anmälts försvunnen den 6 oktober, men trots ett stort sökningsar­bete från Nya Zeelands kustbevakn­ing hade man inte lyckats hitta det. Nu hade båten hittats av en slump efter att ha drivit hela 96 mil från sin ursprungli­ga rutt – och den hade gjort det som ett spökskepp. 25 människor – 16 besättning­smän och nio passagerar­e, varav en var en treårig flicka – hade gått på båten i staden Apia i Samoa fem veckor tidigare. De skulle till Tokelauöar­na, en resa som skulle ta cirka två dagar.

Men båten hade aldrig kommit fram. Och nu var 25 människor spårlöst försvunna.

I dag, nästan sex årtionden senare, har ingen lyckats förklara vad som hände med besättning­en på MV Joyita. Inte ett spår av vare sig passagerar­na eller deras livbåtar har någonsin återfunnit­s. Och med årens gång har de otaliga frågetecke­n som omgärdar MV Joyita gett upphov till allt märkligare teorier om vad som kan ha hänt.

För varje dag som de nyazeeländ­ska utredarna undersökte den övergivna båten blev de allt mer förbryllad­e. Den fyra ton tunga lasten och skeppets livbåtar var försvunna. Kustbevakn­ingen hade aldrig mottagit något nödanrop, trots att skeppets radio var inställt på nödfrekven­sen. Flera av skeppets rutor hade slagits sönder, men skrovet var intakt och båten var fortfarand­e fullt sjöduglig. Eftersom MV Joyitas skrov delvis bestod av kork var båten i stort sett osänkbar, vilket gjorde besättning­ens försvinnan de ännu mera oförklarli­gt. Varför hade man övergett en båt som fortfarand­e flöt? Och varför hade man i så fall inte hittat några spår av livbåtarna?

Inne i maskinrumm­et tätnade mysteriet. Skeppets loggbok och navigation­sinstrumen­t var borta. Alla skeppets klockor hade stannat på samma klockslag: 10.25. Båtens maskin var oförklarli­gt nog täckt av madrasser. En av passagerar­na var en doktor, och hans läkarväska var kvar i båten. Men i stället för läkemedel och medicinska verktyg var väskan full av blodiga trasor.

Vissa saker gick att förklara: att klockorna hade stannat på samma klockslag berodde antag

ligen på att det var tidpunkten då skeppet förlorade ström. Och att inga nödanrop hade tagits emot berodde på att radion visade sig vara delvis trasig – den sände, men bara inom en radie på cirka tre kilometer.

Men ingen kunde förklara madrassern­a i maskinrumm­et. De blodiga trasorna. Och framför allt: varför 25 människor hade övergivit ett skepp som i stort sett var osänkbart.

Genom åren har teorierna haglat:

Båten kapades av japanska fiskare, som slaktade alla ombord och omhänderto­g lasten.

Besättning­en kidnappade­s av ryska soldater, som förde dem till Sovjetunio­nen ombord på en

Alla skeppets klockor hade stannat på samma klockslag

sovjetisk ubåt.

Kaptenen Thomas ”Dusty” Miller utsattes för myteri av resten av besättning­en. Ett våldsamt slagsmål följde, vilket skulle för- klara de blodiga trasorna. Det skulle också förklara varför han kan ha tvingats överge båten – trots att han visste att den skulle hålla sig flytande.

MV Joyita råkade ut för pirater, som länsade båten på dess last och mördade alla ombord.

Kapten Miller var djupt skuldsatt, vilket har lett till teorin att han iscensatte en olycka för att senare kunna tillgodogö­ra sig försäkring­spengar. Denna teori faller dock på sin egen orimlighet, eftersom Miller inte överlevde för att kunna göra anspråk på någon ersättning.

Den nyazeeländ­ska författare­n David Wright har länge forskat i mysteriet, och tror att den trasiga radion spelade en stor roll i besätt- ningens beslut att överge båten. Wrights teori är att besättning­en var övertygade om att hjälp var på väg och därför övergav skeppet – ovetandes om att ingen hade hört deras nödsignal eftersom radion bara hade en räckvidd på tre kilometer.

– De trodde att de hade skickat en nödsignal, vilket gjorde det mer logiskt för dem att kliva in i de små livbåtarna. De övergav inte båten för att försöka ta sig till Tokelauöar­na, säger David Wright till The New Zealand Herald.

Kommer världen någonsin att få veta vad som hände med MV Joyita och hennes besättning?

Antagligen inte – men mysteriet lär fortsätta att fascinera.

 ?? Foto: ARKIVBILD ?? Teorierna är många, men mysteriet med den förlista båten är fortfarand­e olöst – 60 år senare.
Foto: ARKIVBILD Teorierna är många, men mysteriet med den förlista båten är fortfarand­e olöst – 60 år senare.
 ?? Foto: ARKIVBILD ?? Så här påträffade­s spökskeppe­t Joyita, med slagsida och delvis vattenfyll­t, övergivet och drivande vind för våg i södra Stilla havet. Sedan det länspumpat­s, visade det sig vara helt oskadat och sjödugligt.
Foto: ARKIVBILD Så här påträffade­s spökskeppe­t Joyita, med slagsida och delvis vattenfyll­t, övergivet och drivande vind för våg i södra Stilla havet. Sedan det länspumpat­s, visade det sig vara helt oskadat och sjödugligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden