Mord & Mysterier

Vittnets dröm ledde till dom

I drömmen såg Alfred Gustafsson en kvinna bli mördad. Han vittnade i rätten och två personer blev dömda. Mordet på Anna Johansdott­er i Gåtahult i Småland 1906 är ett av de märkligast­e fallen i svensk kriminalhi­storia.

- Text: Katarina Norrgrann

En söndag i mars 1906 försvann pigan Anna Johansdott­er, 28. En månad senare hittades hon död vid en grund kanal, sju kilometer från gården i Småland där hon hade sin tjänst.

Anna låg med fötterna i vattnet. Ansiktet var oförstört och fortfarand­e vackert, kläderna var i sin ordning och inte blöta ens på utsidan.

Obduktione­n visade att Anna Johansdott­er var gravid i tredje månaden när hon dog. Dödsorsake­n var den enda skada som fanns på hennes kropp, ett sex centimeter långt sår bakom högra örat. Skadan hade vållats av ett kantigt och mycket hårt föremål, möjligen en hammare.

Kroppens märkligt ofördärvad­e tillstånd och det faktum att den inte hade blivit upptäckt tidigare trots att den låg helt öppet vid kanalen pekade på att den döda kvinnan hade förvarats någonstans där vårsolen inte kom åt och där skadedjur inte tog sig in.

På slänten vid kanalen fanns spår av herrskor. En kam som Anna hade burit i håret låg på marken, bruten i tre delar. Hennes hatt och väska återfanns aldrig.

Ett kusligt fynd hittades i närheten, en ansiktsmas­k av svart sidenlikna­nde tyg med utskurna ögonhål. Om masken hade någonting med mordet att göra blev aldrig utrett, men den bidrog till att ge fallet en aura av mystik.

Ryktena börjar gå i bygden. Tre män pekades ut som skyldiga till den unga kvinnans död: 65-årige Carl Helge, som ägde gården där Anna arbetade. Hans son Bror Helge, 22, som fortfarand­e bodde hemma. Och den äldre sonen Johan Helge, 36, som var änkling och bodde för sig själv på en annan gård.

Det pratades om att de två bröderna var lite knepiga som människor. Och det pratades om att alla tre männen skulle ha ut nyttjat den unga kvinnan sexuellt.

Vad som var sanning och vad som var lögn är omöjligt att veta i dag. Men för kronolänsm­an Bergstedt i Växjö utkristall­iserade sig den yngre brodern, Bror, som den trolige gärningsma­nnen. Motivet skulle ha varit Annas oönskade graviditet.

Under rättegånge­n mot Bror Helge dök ett egendomlig­t vittne upp. Alfred Gustafsson kom från Växjö och hade ingen anknytning till bygden kring Gåtahult. Han hade gått till polisen och berättat vad han sett i sina drömmar.

Två nätter i rad hade Gustafsson drömt om två män och en kvinna. Som han beskrev personerna i drömmen såg de ut precis som den mördade pigan Anna och bröderna Bror och Johan Helge.

I drömmen såg vittnet hur en av männen slog ihjäl kvinnan och hur de båda männen tog hennes hatt och väska och gömde dem i en byggnad, som vittnet sade sig känna igen som uthus byggnaden på Johan Helges gård.

Trots försvarare­ns rasande protester fick det egendomlig­a vittnet sin drömberätt­else återgiven i rättens protokoll. Drömmaren sa det som många i bygden tänkte att det nog var så att båda bröderna Helge var inblandade i mordet.

Inom kort åtalades även Johan

Två nätter i rad hade Gustafsson drömt om två män och en kvinna

Helge. Bror och Johan Helge dömdes mot sitt nekande till vardera tio års straffarbe­te för dråp på Anna Johansdott­er.

Tre dagar efter att domen fallit erkände den yngre brodern Bror Helge att det var han ensam som hade mördat Anna. Bror berättade att Anna hade krävt att han skulle gifta sig med henne och ta ansvar för det kommande barnet. Då hade han i vredesmod knuffat omkull henne. Detta skulle ha inträffat på en bro över den kanal där Annas döda kropp senare hittades. Knuffen skulle ha fått Anna att ramla, slå huvudet i bron och dö. Därefter skulle Bror ha sparkat ner henne i kanalen.

Efter bekännelse­n tog Bror sitt liv genom att hänga sig i cellen.

Men det Bror Helge berättade var inte sant. Skadan på Annas kropp kunde inte ha uppkommit på det sätt han beskrev. Och hennes kropp kunde inte ha legat i kanalen i en månad innan den hittades. Häradsrätt­en avfärdade därför hans uppgifter som orimliga.

Den äldre brodern Johan överklagad­e sin dom till Högsta domstolen, som i oktober 1906 frikände honom i brist på bevis. Han återvände till sin stuga, för evigt stämplad som mördare.

Var bröderna Helge oskyldiga? Var Bror Helges bekännelse resultatet av en fängelseps­ykos? Eller ville han skydda någon annan?

Vad visste brödernas far? Varför gömdes kroppen undan i en månad för att sedan läggas ut i allas åsyn?

Tjugo år senare rev den nye ägaren en vägg i Johans Helges ladugård, uthuset där Annas kropp enligt drömmarens vittnesmål skulle ha legat gömd. Då hittade han två damkammar från sekelskift­et instuckna i väggens fyllning. Var det kammar från Annas väska?

Pigan Anna Johansdott­er lämnade efter sig en liten dotter som hette Ruth och många obesvarade frågor.

 ?? Foto: ARKIVBILD ?? Alfred Gustafsson såg konstiga saker i sina drömmar.
Foto: ARKIVBILD Alfred Gustafsson såg konstiga saker i sina drömmar.
 ?? Foto: ARKIVBILD Källor: Mordet på Anna Johansdott­er av Jörn Svensson, Aftonblade­ts arkiv Foto: ARKIVBILD ?? Vem mördade pigan Anna Johansdott­er? Ladugården där man förmodade att den mördade doldes i en månad. När man 1926 rev en vägg hittade två kammar från sekelskift­et instuckna i fyllningen.
Foto: ARKIVBILD Källor: Mordet på Anna Johansdott­er av Jörn Svensson, Aftonblade­ts arkiv Foto: ARKIVBILD Vem mördade pigan Anna Johansdott­er? Ladugården där man förmodade att den mördade doldes i en månad. När man 1926 rev en vägg hittade två kammar från sekelskift­et instuckna i fyllningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden