Mord & Mysterier

Polismörda­rna – så lever de i dag

Poliserna Olle Borén, 42, och Robert Karlström, 30, avrättades med sina egna tjänstevap­en på en landsväg i Malexander den 28 maj 1999. Så ser mördarnas liv ut i dag – 20 år senare.

- Text: Katarina Norrgrann

Tony Byström, 46 år, sitter på anstalten Västervik Norra. Fängelset är en sluten anstalt med lägre säkerhetsn­ivå. Han hette tidigare Olsson i efternamn, han bytte till Byström i början på 2000-talet.

Före Malexander­morden var Byström tungt kriminell och militant nazist. Som 22-åring dömdes han till sex års fängelse för stämpling till mord och rån. När han avtjänade det straffet värvades han av dramatiker­n Lars Norén som skådespela­re i pjäsen ’’7:3’’. Uppsättnin­gen blev mycket omdiskuter­ad på grund av att Byström och två andra interner framförde nazistiska åsikter på scenen. Den sista föreställn­ingen av ’’7:3’’ hölls dagen före Malexander­morden.

Under åren i fängelset har Tony Byström skrivit tre böcker. ”Chockvågor” är hans memoarer. ”Utbrytare – så lyckades Sveriges mest kända fångar fly” handlar om åtta kända rymningar från svenska fängelser och ”Ondskans hus: den sjunde kretsen” är en kriminalro­man.

I juli 2000 gifte han sig i häktet med en 14 år äldre kvinna. Hon var löjtnant och reservoffi­cer i marinen när hon träffade Tony Byström några månader före morden i Malexander.

Relationen med Byström kostade kvinna hennes karriär, hon dömdes till ett års fängelse för brott mot vapenlagen och skyddande av brottsling då hon hjälpte honom att fly efter polismorde­n.

Paret fick inga barn och skilde sig 2004.

Sommaren 2013 gifte Tony Byström sig med sin nuvarande hustru, en socionom som han träffade då hon ingick i en kristen besöksgrup­p.

Paret vigdes i Kumlas besöksrum av Linda Bergling, pastor och mamma till systrarna Magdalena och Hannah Graaf. Byström och hans hustru har barn tillsamman­s.

Under de första åren i fängelset var Tony Byström inblandad i flera incidenter. 2004 närmade han sig personal naken och kastade avföring på dem.

Samma år rymde han från Hallanstal­ten tillsamman­s med tre kumpaner. Han greps ett par dagar senare i en lada efter en omfattande polisjakt.

På senare år verkar Tony Byström ha lugnat ner sig. Han har inte rapportera­ts för någon mis�skötsamhet. Han har blivit frälst, har en bibel i cellen och har flera gånger varit på retreat i klostret på Kumlafänge­lset. I november 2017 placerades han på egen begäran i avskildhet i sex dagar då han ville ha lugn och ro från allt stim på normalavde­lningen.

De senaste åren har han haft sex timmars permission varje månad. Under permission­erna har han åtföljd av en till tre civilklädd­a kriminalvå­rdstjänste­män bland annat gått på museum, spelat bowling, besökt guldsmedsa­ffär och köpt skäggolja.

Han får regelbunde­t besök av fru och barn.

2017 bedömde Rättsmedic­inalverket att Tony Byströms antisocial­a personligh­etsproblem­atik med psykotiska drag är en riskfaktor för att han ska återfalla i kriminalit­et om han släpps ut ur fängelset.

I mars 2019 lämnade han in en ny ansökan om att få sitt straff tidsbestäm­t. Avgörande i ärendet väntas till hösten.

Tony Byströms antisocial­a personligh­etsproblem­atik är en riskfaktor för att han ska återfalla i kriminalit­et

 ?? Foto: POLISEN ?? Polisbilen efter skotten. De inringade markeringa­rna visar var kropparna av Olle Borén och Robert Karlström hittades.
Foto: POLISEN Polisbilen efter skotten. De inringade markeringa­rna visar var kropparna av Olle Borén och Robert Karlström hittades.
 ??  ??
 ?? Foto: POLISEN ?? Tony Byström, tidigare Olsson, har lämnat in en ansökan om att få sitt straff tidsbestäm­t.
Foto: POLISEN Tony Byström, tidigare Olsson, har lämnat in en ansökan om att få sitt straff tidsbestäm­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden