Mord & Mysterier

Nyhetsanka­ret låg mördad i hemmet

Den lokala tv-stjärnan skulle sitta i direktsänd­ning på morgonen – men på natten fick hon påhälsning av en främmande man. Det brutala mordet på Anne Pressly, 26, förfärade hela USA.

- Text: Jon Forsling

Anne Presslys mördare lämnade mängder av dnaspår efter sig i hennes hus

Klockan är halv fem på morgonen, den 20 oktober 2008.

I staden Little Rock i Arkansas är en kvinna vid namn Patricia Cannady orolig. Hon har förgäves försökt väcka sin dotter, 26-åriga Anne Pressly, men Anne har inte svarat i telefon. Anne jobbar som nyhetsanka­re i det lokala tv-programmet ”Daybreak” på kanalen KATV, och de har som rutin att Patricia ringer och väcker henne i ottan.

Om bara en halvtimme ska Anne sitta i direktsänd­ning och leverera morgonens nyheter till miljonstad­ens invånare, och Patricia Cannady känner på sig att något är väldigt fel.

Hon tar bilen över till Annes lilla hus, och knackar på dörren. Inget svar. Hon går in och ropar ”Anne?”, men huset är tyst.

I sin dotters sovrum möts hon av en fruktansvä­rd syn. Anne ligger livlös i sängen, och är så illa tilltygad att hennes mamma knappt känner igen henne.

– Det var fruktansvä­rt. Jag kunde inte ta in vad jag såg, skulle Patricia Cannady berätta i en rättssal senare.

– Det var Anne, men hennes ansikte var så svullet och hennes hår var helt täckt av blod. Det gick inte att känna igen henne. Det var till och med blod i taket, så fruktansvä­rt hade hon blivit attackerad, fortsatte Cannady.

Anne Pressly har blivit våldtagen och förlorat mycket blod. Men hon är, mirakulöst nog, fortfarand­e vid liv. Hon rusas till sjukhus, där hon ligger i koma medan Little Rock vaknar upp till den chockerand­e nyheten.

Trots sin ungdom är Anne Pressly redan ett välkänt och omtyckt ansikte i sin hemstad. Hon har intervjuat storheter som ex-president Bill Clinton och ser ut att gå en lysande karriär till mötes. Hon har också dykt upp i Oliver Stone-filmen ” W”, där hon gör en mindre roll som konservati­v kommentato­r vars karaktär hyllar president Bush efter att han stått under en banderoll med orden ”Mission Accomplish­ed” på ett hangarfart­yg kort efter att kriget i Irak inletts.

Polisen undersöker Presslys hem och märker att en laptopdato­r och en väska med hennes kreditkort saknas. Det skulle tyda på att hon attackerat­s av en inbrottstj­uv. Men att hon även blev brutalt våldtagen och misshandla­d kan å andra sidan betyda att förövaren kände henne – eller åtminstone kände till henne.

Många hör av sig till polisen i Little Rock med tips, men utredninge­n står länge och trampar vatten. Anne Pressly beskrivs av sina vänner som en kvinna som saknar fiender. Gamla pojkvänner förhörs men avfärdas från utredninge­n. Det som drabbat henne ser ut att vara oförklarli­gt.

Den 25 oktober – fem dagar efter attacken – dör Anne Pressly på sjukhuset, utan att någonsin ha återfått medvetande­t.

” Vi är förkrossad­e över att behöva berätta att vår kära Anne förlorat kampen om sitt liv. Det var vårt hopp, precis som det var ert, att hon skulle överleva de skador hon ådrog sig när hon attackerad­es i sitt hem. Vi var med henne under hennes sista ögonblick”, skriver hennes föräldrar i ett uttalande.

Anne Presslys mördare lämnade mängder av dna-spår efter sig i hennes hus, bland

annat i form av sperma och blod. Det fanns bara ett problem: hans dna-profil fanns inte i Little Rock-polisens databas.

Genombrott­et kom en månad senare. En trafikpoli­s i Little Rock stoppade en 28-årig man vid namn Curtis Lavelle Vance för att hans bil saknade registreri­ngsskylt. Polisen tyckte att Vance betedde sig märkligt, och bad om att få ta ett dna-prov på honom.

Dna-provet matchade det som Anne Presslys mördare lämnade efter sig, och inte bara det; Vance blev också huvudmisst­änkt för en grov våldtäkt i staden Marianna föregående april. Offret i det fallet, Kristen Edwards, överlevde dock:

– Han gömde sig i mitt vardagsrum. Jag gjorde som han sa. Jag tittade inte, jag slog honom inte, jag slutade skrika, berättade hon senare för ABC News.

Curtis Lavelle Vance greps. Han nekade först till att ha mördat Anne Pressly, men erkände sedan under polisförhö­r att han slagit ihjäl henne med ”en träbit”. Han tog senare tillbaka sitt erkännande, och förklarade sig vara oskyldig under rättegånge­n.

Vances mamma vittnade om att hon slagit sin son när han var liten, och att detta kan ha gett honom en hjärnskada i frontallob­en. Försvaret försökte också övertyga juryn om att man på ett olagligt vis lurat Vance att ge ifrån sig ett dna-prov, men i november 2008 kom domen: livstids fängelse, utan möjlighet till benådning. I en separat rättegång friades han dock för våldtäkten i Marianna.

För Anne Presslys familj var domen bitterljuv:

– Det här det strängaste straffet som var möjligt för den här mannen. Han kommer nu att tillbringa resten av sitt liv i en liten cell med inget att göra förutom att begrunda det han gjort sig skyldig till, sa Annes styvpappa Guy Cannady i ett uttalande. Sen lade han till: – Det finns egentligen inga vinnare ikväll. Inget som hände här kommer någonsin att ge oss Anne tillbaka. Vi kommer aldrig mer att få se henne le, höra henne skratta. Vi kommer aldrig mer att få njuta av att vara i hennes närhet, inte förrän vi återförena­s i himlen.

Han kommer nu att tillbringa resten av sitt liv i en liten cell med inget att göra förutom att begrunda det han gjort sig skyldig till

 ?? Foto: AP ?? Anne Pressly dog på sjukhus fem dagar efter den brutala attacken.
Foto: AP Anne Pressly dog på sjukhus fem dagar efter den brutala attacken.
 ?? Foto: AP ?? Curtis Lavelle Vance fick livstids fängelse.
Foto: AP Curtis Lavelle Vance fick livstids fängelse.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden