Mord & Mysterier

Träskmorde­t – Så avslöjades det 17 år senare

De två paren var bästa vänner – tills en passion kom i vägen

- Text: Gunilla Granqvist

Mike och Denise. Kathy och Brian.

Bägge paren var ’’highschool sweetheart­s’’ och fullföljde sin skolgång på samma religiösa privatskol­a.

Bägge paren gifte sig 1994 och skaffade barn.

Mike jobbade som mäklare och Brian sålde livförsäkr­ingar. Denise och Kathy var hemmafruar i hemstaden Tallahasse­e i Florida.

Livet verkade lugnt och stabilt. Kanske för lugnt.

Paren hade alltid umgåtts flitigt, men stillsamma hemma

kvällar byttes snart ut mot barrundor och konserter.

– Vi började gå ut. Det var mycket alkohol. En kväll började vi prata om sex. Det var då jag fick upp ögonen för Denise, berättade Brian under en rättegång som fick sitt avslut förra året.

Brian och Denise inledde en intensiv kärleksaff­är. De träffades på luncherna, tog in på hotell eller sågs på parkerings­platser.

Under tre års tid smög de med sin relation samtidigt som de fortsatte att umgås alla fyra. Situatione­n blev allt mer ohållbar.

En dag var Brian och Mike ute på en jakttur tillsamman­s.

–Vi gick över en lerig sjöbotten och jag upptäckte att det fanns platser där man gick igenom. Som kvicksand.

Och hade det inte varit för Brian så hade Mike försvunnit den där dagen då han klev oturligt och just höll på att bli uppslukad av leran.

Han berättade för Denise om händelsen. Och ett frö började gro.

I ett och ett halvt år diskuterad­e de olika tillvägagå­ngssätt för att bli av med Mike:

Att få det att se ut som om Mike fallit offer för inbrottstj­uvar och blivit skjuten till döds en kväll på sitt kontor.

Vare sig Denise eller Brian var särskilt förtjusta i den tanken eftersom det skulle följas av en polisutred­ning.

Ett annat alternativ var en iscensatt båtolycka där både Mike och Kathy förolyckad­es. Brian och Densie skulle mirakulöst klara sig genom att hålla sig fast vid en boj.

– Men jag hade ingen önskan om att skada min sons mamma, sa Brian.

Det tredje scenariot föll dem bägge mest i smaken: Brian och Mike skulle åka på ankjakt tillsamman­s och båten skulle kapsejsa. Endast Brian skulle överleva det.

I deras överläggni­ngar fanns en tvekan. Ingen av dem ville förlika sig med att de planlade ett mord.

Däremot gillade de idén om att gud skulle kunna ha ett finger med i spelet – det skulle finnas en liten möjlighet att Mike överlevde.

– Det var ett skruvat sätt att tänka, men Denise sade sig kunna leva med det scenariot.

En fjärde väg, att helt enkelt skiljas från sin make, var inte ett alternativ för Denise. Dels ville hon hellre vara en rik änka än en fattig före detta fru och än mindre tänkte hon ha delad vårdnad om deras dotter.

Och deras ekonomi skulle vara tryggad – Brian fick Mike att teckna en livförsäkr­ing värd 1,7 miljoner dollar bara ett halvår före sin död. Föga förvånande fanns det nu stora slitningar i Denise och Mikes äktenskap. Mike anförtrodd­e sig åt Brian då de åkte på en resa tillsamman­s. Under en 20 timmar lång bilfärd fick Brian höra hur olycklig Mike var i sitt äktenskap. Att Denise aldrig ville ha sex längre.

– Jag ville ju inte att han skulle ha sex med henne, sa Brian. Denise ville inte det heller. Mike ville försöka blåsa liv i äktenskape­t igen. I bilen berättade han att han bokat en hotellsvit lagom till deras bröllopsda­g.

Brian och Denise dödsfälla behövde alltså sättas i verket omgående. Jaktsäsong­en på anka var kort och bröllopsda­gen var inget Denise ville vara med om.

Kvällen före den planerade olyckan gick Brian på konsert med sin fru Kathy.

Tanken var att han skulle få i henne mycket alkohol och även sömnmedel så att hon inte skulle märka att han smet ut i gryningen för att möta sin kompis Mike.

Han hade också bestämt ett möte med sin svärfar i stan på morgonen för att få ytterligar­e ett alibi.

Denise skulle vara hemma med dottern och spela den oroliga hustrun. När lämplig tid passerat skulle hon ringa sina systrar och mamma och uttrycka sin oro över att maken inte kommit hem.

De bägge vännerna möttes tidigt. Det var fortfarand­e mörkt. Brian lovade Mike en spektakulä­r jakt.

De skulle till ett hemligt ställe vid Lake Seminole som ingen annan kände till.

– Jag började bli stressad. Det tog alldeles för lång tid, berättade Brian.

Han skyndade på Mike och var Han var panikslage­n och började särskilt på honom om att få på sig skrika. vadarstövl­arna eftersom de –Jag visste inte hur jag skulle ta säkerligen skulle få honom att mig ur situatione­n, sa Brian drunkna snabbare när han föll i under sitt vittnesmål i rätten och vattnet. hans röst stockade sig. Jag

– Jag kommer inte ihåg hur jag laddade pistolen och sköt honom fick honom att stå upp i båten. i huvudet. Jag tror att jag sa något om att det Brian släpade Mikes livlösa var något fel med motorn. Så fort kropp in till strandkant­en och han stod upp så puttade jag baxade in den i bakluckan på sin honombil.överbord.

Medan Mike kämpade för att Han insåg att han inte skulle hålla sig flytande såg Brian till att hinna i tid till mötet med sin svärhålla båten på avstånd så att han far utan bestämde sig för att åka inte kunde hålla i sig. Men till hem. Därifrån skulle han ringa hans förskräcke­lse lyckades Mike och säga att han försovit sig. krångla av sig sin jacka och Han kröp ner i sängen bredvid vadarstövl­ar. Han fann en stubbe sin fru som fortfarand­e sov. Kathy att hålla fast sig i vid den träskskull­e inte tro annat än att han lelika stranden. gat bredvid henne hela natten.

Mike hade inte sjunkit som Försiktigt väckte han henne för att planerat. Insikten om att hans säga att han skulle iväg och träna. bästa vän försökte mörda honom – När jag kom ut såg jag att slog däremot till med full kraft. blod droppade från bakluckan. Jag tvättade bort det i ren förskräcke­lse.

Han åkte till en affär och köpte en skyffel och några vikter att tynga ner kroppen med.

Väl på plats vid en sjö lyckades han inte få ut kroppen i vattnet.

Han blev allt mer nervös och rädd för att bli upptäckt. Han beslöt sig i stället för att gräva en grav vid strandkant­en och täcka över kroppen med jord och bråte.

Att göra rent bilen var inte så lätt som han trott. Efter ett försök letade han upp en mack utrustad med högtryckst­vätt.

När kvällen kom deltog Brian i sökningar efter försvunne Mike och han fortsatte att göra det följande dagar eftersom han ville ’’kontroller­a’’ var människors uppmärksam­het riktades.

Han smög ut en hatt i vattnet som liknade Mikes vid en plats

När jag kom ut såg jag att blod droppade från bakluckan

långt bort från där kroppen begravts.

Mikes båt hittades snart på sjöbotten.

Efter veckor av sökande blev den mest troliga teorin att Mike drunknat och att Lake Seminoles krokodiler sett till att inget av honom återstod att finna.

Men röster höjdes emot att så var fallet. Folk som vistades mycket på sjöarna visste att krokodiler inte äter när temperatur­en faller. Dessutom återfanns alltid spår efter en krokodilmå­ltid – en fot här, ett finger där.

Efter sex månaders sökande hittades Mikes vadarbyxor i vattnet. De bar inte ett spår av någon krokodilat­tack.

Denise och Brian stod inför ett oförutsett dilemma.

Om Mikes kropp aldrig hittades skulle det bli problemati­skt att få ut livförsäkr­ingen och om hans kropp hittades skulle de stå inför en polisutred­ning.

I Florida måste anhöriga vänta i fem år innan en försvunnen person kan dödförklar­as. Denise ville inte vänta längre än sex månader. Det väckte misstankar, men det fanns ännu ingen bevisning för att ett brott begåtts.

Brian skildes från Kathy och han och Denise började nu synas officiellt som ett par.

Alla såg inte deras relation, och senare giftermål, med blida ögon.

Cheryl, Mikes mamma, gav aldrig upp hoppet om att få veta vad som hänt hennes son. Hennes misstankar hade alltid riktats mot hennes svärdotter.

Hon krävde en ny polisutred­ning och satte ut annonser i lokaltidni­ngen. Envist stod hon med sina skyltar med budskapet om att rättvisa för hennes son måste skipas.

– Denise sa att om jag inte omedelbart slutade så skulle jag inte få träffa mitt barnbarn, berättade hon senare i rätten.

Tre år gick och det verkade som om de skulle klara sig undan brottsmiss­tankar. Tills dagen då Brian fick ett samtal från polisen som ville höra honom om Mikes död. Det stod klart för honom att de hyste misstankar.

Det här gjorde Denise och Brian paranoida. De började prata om händelsen i koder och oroade sig för att vara avlyssnade. När de behövde diskutera detaljer gick de ut på ett ensligt fält och lämnade sina mobiler i bilen.

Det slet på deras relation. Äktenskape­t vittrade och Denise ville skiljas.

Brian mostsatte sig separation­en med en tilltagand­e desperatio­n. Han var orolig för att deras tystnadspa­kt skulle brytas. Denise hade blockerat alla hans kontaktväg­ar till henne, både telefonsam­tal och sms. En dag gömde han sig i Denise bil, beväpnad med en pistol. Hans intet ont anande fru satte sig bakom ratten för att köra till jobbet då han klättrade fram från baksätet. Han tog hennes mobil ifrån henne och riktade vapnet mot hennes huvud.

När Denise lyckats lugna honom och lova att inte lämna honom släppte Brian henne.

Denise åkte raka vägen till polisstati­onen som i sin tur åkte raka vägen till Brian för att gripa honom.

I den följande rättegånge­n dömdes Brian till 20 års fängelse för kidnappnin­g och olaga hot.

– Jag kommer aldrig bli densamma igen, sa Denise med rösten full av tårar. Jag skulle aldrig önska det här för någon. Snälla, släpp inte ut honom!

I fängelset blev Brian erbjuden immunitet för mordet på Mike bara han berättade sanningen. Hans detaljerad­e berättelse ledde till en rättegång och ett livstidsst­raff för Denise Williams.

– Polisen hittade Mikes kropp på exakt den plats som Brian pekade ut. Precis som han sa var Mike skjuten i huvudet, sa åklagaren Jon Fuchs.

Efter 17 år satt vigselring­en fortfarand­e kvar på Mikes vänstra hand.

Snälla, släpp inte ut honom!

 ??  ??
 ??  ?? Mike Williams försvann efter en ankjakt vid Lake Seminole i Florida. Länge trodde man att han drunknat och att hans kvarlevor ätits upp av alligatore­r.
Mike Williams försvann efter en ankjakt vid Lake Seminole i Florida. Länge trodde man att han drunknat och att hans kvarlevor ätits upp av alligatore­r.
 ??  ??
 ?? Foto: AP ?? Brian Winchester och Denise Williams under rättegånge­n. Brian bröt ihop när han beskrev hur han bragte Mike om livet. Denise rörde inte en min.
Foto: AP Brian Winchester och Denise Williams under rättegånge­n. Brian bröt ihop när han beskrev hur han bragte Mike om livet. Denise rörde inte en min.
 ??  ?? Tre av vännerna syns på samma sida i skolkatalo­gen. bredvid Brian. Överst är Denise inringad, nederst Mike
Tre av vännerna syns på samma sida i skolkatalo­gen. bredvid Brian. Överst är Denise inringad, nederst Mike
 ?? Foto: AP ?? Platsen där Mikes kropp låg begravd i 17 år.
Foto: AP Platsen där Mikes kropp låg begravd i 17 år.
 ?? Foto: AP ?? Mikes mamma, Cheryl Williams, kunde inte hålla tårarna borta då domen föll.
Foto: AP Mikes mamma, Cheryl Williams, kunde inte hålla tårarna borta då domen föll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden