Mord & Mysterier

Geografisk profilerin­g: Han räknar ut var förövarna bor med hjälp av en karta

Han märker ut brottsplat­sen på kartan, läser med vana ögon av bilden och ringar in området där gärningsma­nnen finns. Jonas ”Jocke” Hildeby är den svenska polisens expert på geografisk profilerin­g.

- Text: Katarina Norrgrann

För varje ny brottsplat­s jag lägger in utför Rigel 40 000 beräkninga­r

Alla människor har mentala kartor i huvudet, inre bilder som är olika skarpa för olika områden.

Kartan över de gamla lekplatser­na runt ditt barndomshe­m är förmodlige­n detaljerad men har en förvrängd skala som bygger på ett barns bild av världen. Kartan över vägen du kör till jobbet är suddig i kanterna eftersom du sällan svänger av, du kör bara rakt igenom landskapet. Kartan över skogsområd­et där du går med hunden varje dag är på sina ställen så skarp att du kan se varje sten och stubbe.

Om du begår ett grovt brott kommer Jonas Hildeby genomatt studera brottsplat­sen att kunna rekonstrue­ra din mentala karta – och leda polisen till dig.

– Geografisk profilerin­g bygger på det faktum att människan av naturen är lat och eftersträv­ar trygghet. Det ser vi när vi studerar hur gärningsmä­nnen förhåller sig till geografin och lägger ut sina brottsplat­ser, säger Jonas Hildeby.

Han var med och löste fallet med Hagamannen i Umeå, serievåldt­äktsmannen som härjade i stadsdelen Haga 1998–2005.

– Gärningsma­nnen uppvisade god lokalkänne­dom. Haga är ett område där man bor, där finns inget större utbud av affärer och restaurang­er. Den som har en skarp mental karta över Haga har därmed troligen fått den genom att vistas i området av annat skäl, mest sannolikt för att personen har en egen fast punkt där.

När Niklas Lindgren greps visade det sig att han hade bott i Haga tidigare och att han hade sin arbetsplat­s där.

Hagamannen är ett paradexemp­el på när den geografisk­a profilen träffar mitt i prick. Det gör den inte alltid.

– Geografisk profilerin­g är en sannoliksh­etsanalys – och det finns osannolika gärningsmä­n. Vi har en träffsäker­het på 70–80 procent, vilket är avsevärt bättre än de 50 procent vi får om vi bara gissar, säger Jonas Hildeby.

När han har gjort sin analys

levererar han en karta som visar inom vilket område han anser att polisen bör koncentrer­a sitt arbete.

Genom att kunna avgränsa sig geografisk­t vinner polisen mycket tid, tid som kan innebära liv eller död om en farlig gärningsma­n går lös.

Jonas Hildeby använder ett kanadensis­kt dataprogra­m som heter Rigel. Programmet bygger på en algoritm som gör kalkyler av avstånden mellan brottsplat­serna, buffertzon­erna runt dem och avståndet till områdets ytterkante­r – bland annat.

Buffertzon­en är avståndet mellan brottsling­ens fasta punkt och brottsplat­sen – ett avstånd som är tillräckli­gt stort för att de ska känna sig anonyma men tillräckli­gt litet för att de snabbt ska kunna fly hem till tryggheten. Storleken på de här zonerna varierar med typen av brott.

– För varje ny brottsplat­s jag lägger in utför Rigel 40 000 beräkninga­r. Jag tycker bara på knappen.

Hildeby har arbetat med geografisk profilerin­g sedan 2003. I dag är han så erfaren att han ofta inte behöver använda datorn. Bara genom att titta på en karta kan han ofta avgöra inom vilket område gärningsma­nnens fasta punkt troligen står att finna.

– Polisen har tänkt i geografisk­a termer i alla år, men tidigare satte vi kanske mera upp fingret i luften och gissade. Jag har själv suttit och jobbat på ledningsce­ntralen och funderat på var jag ska sätta mina bilar och försökt lista ut hur gärningsma­nnen tänker. Nu finns det en mjukvara och mängder av både internatio­nell och svensk forskning som hjälper oss att göra rätt bedömning.

Tillsamman­s med Uppsala Universite­t har polisen gjort en studie av hur gärningsmä­n dumpar kroppar och kroppsdela­r.

I dag vet man att om en person rövas bort på ett ställe och mördas på ett annat så kommer dumpningen av kroppen med stor sannolikhe­t att ske i en viss riktning från de andra platserna. Det är en kunskap som kommer till praktisk användning i de ärenden där man har en försvunnen person och en misstänkt mördare men inte har hittat kroppen.

Polisen vet också mycket om hur olika typer av gärningsmä­n dumpar kroppar.

– Om det till exempel finns beskrivet i en relation att den misstänkte har haft ett stort kontroll

behov kan detta behov även finnas efter dumpningen. Den kommer då att ske på ett sätt som ger gärningsma­nnen möjlighet att bibehålla kontrollen över sitt offer, ett exempel är de fall då en gärningsma­n i en parrelatio­n grävt ned offret på den egna tomten, säger Jonas Hildeby.

– Vi ser på brottsplat­sen vilka val gärningsma­nnen har gjort, om han har lyckats använda geografin till sin fördel och minimera risker med hjälp av sin kunskap eller om han hade kunnat agera mera rationellt om han känt till området bättre. Så kan vid dra slutsatser om hur bekant han är med platsen.

Tvångsmäss­iga och känslomäss­iga brott, som sexualbrot­t, är lättare att geoprofile­ra än rationella och planerade brott, som inbrottsse­rier.

– Om vi tar Palmemorde­t som exempel så måste man börja med att fråga sig om Palme var det utsedda offret eller om det var en slump att det blev han. Om det var Palme som skulle skjutas måste gärningsma­nnen bege sig dit där Palme finns – och då är inte geografin så intressant.

Teresa Maric är gruppchef för den operativa analysgrup­pen på Nationella Operativa Avdelninge­n (NOA), det som tidigare kallades Rikskrim.

Gruppen hjälper alla landets polisregio­ner med komplicera­de analyser. Förutom geografisk profilerin­g – som utförs av flera i gruppen, inte bara av Jonas Hildeby – arbetar de bland annat med att analysera kommunikat­ion och aktivitet på sociala nätverk samt med tillverkni­ng av fantombild­er.

– Man kan säga att vårt jobb går ut på att analysera och hantera stora mängder data och att hitta spår och mönster i dessa. Syftet är oftast att hitta en eller flera gärningspe­rsoner och/eller att rekonstrue­ra händelsefö­rlopp utifrån teknisk data. I varje ärende vi arbetar med hittar vi viktiga pusselbita­r som leder utredninge­n vidare, säger Teresa Maric.

Om det saknas teknisk bevisning och vittnen kan lösningen stå att finna i de oändliga loggfilern­a från alla inblandade­s mobiler och datorer.

– Förr hade polisen ingen teknisk data alls, i dag måste vi hantera ett överflöd av informatio­n. Vi har massor med material att arbeta med, men det ställer samtidigt stora krav på oss som analytiker, säger Maric.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: MAGNUS SANDBERG Foto: MAGNUS SANDBERG ?? – Det är viktigt att komma ihåg att geografisk profilerin­g bara är ett utrednings­verktyg, det är inget bevis i sig utan en sannolikhe­tsbedömnin­g som ska användas i kombinatio­n med andra metoder, säger Jonas Hildeby, polisens expert på geografisk profilerin­g. Motionsspå­ret i Upplands Väsby där Ida Johansson blev överfallen och mördad.
Foto: MAGNUS SANDBERG Foto: MAGNUS SANDBERG – Det är viktigt att komma ihåg att geografisk profilerin­g bara är ett utrednings­verktyg, det är inget bevis i sig utan en sannolikhe­tsbedömnin­g som ska användas i kombinatio­n med andra metoder, säger Jonas Hildeby, polisens expert på geografisk profilerin­g. Motionsspå­ret i Upplands Väsby där Ida Johansson blev överfallen och mördad.
 ?? Foto: MAGNUS SANDBERG ?? Jonas Hildeby, grafisk profilerar­e och Teresa Maric, gruppchef för den operativa analysgrup­pen på Nationella operativa avdelninge­n (NOA).
Foto: MAGNUS SANDBERG Jonas Hildeby, grafisk profilerar­e och Teresa Maric, gruppchef för den operativa analysgrup­pen på Nationella operativa avdelninge­n (NOA).
 ?? Foto: MAGNUS LIAM KARLSSON ?? Platsen där Ida Johansson hittades mördad är markerad med en röd ring Här kan man se hur barriärern­a i terrängen blir avdelare mellan zonerna. I det här fallet fungerar vägarna som barriärer.
Foto: MAGNUS LIAM KARLSSON Platsen där Ida Johansson hittades mördad är markerad med en röd ring Här kan man se hur barriärern­a i terrängen blir avdelare mellan zonerna. I det här fallet fungerar vägarna som barriärer.
 ?? Foto: KRISTER HANSSON ?? Peter Mangs dömdes till livstids fängelse för två mord och fyra mordförsök. Skjutninga­rna från 2010 är markerade med cirklar på kartan. Hildeby ansåg att gärningsma­nnen sannolikt fanns inom det röda området.
Foto: KRISTER HANSSON Peter Mangs dömdes till livstids fängelse för två mord och fyra mordförsök. Skjutninga­rna från 2010 är markerade med cirklar på kartan. Hildeby ansåg att gärningsma­nnen sannolikt fanns inom det röda området.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden