Mord & Mysterier

Fallet jag aldrig glömmer: Oísin Cantwell

-

Djävulen kan se ut hur som helst.

Han kan vara 32 år gammal och klädd i en mörk kostym och han kan le då häktningsd­omaren frågade om han var skyldig.

Anders Behring Breivik. Den värste terrorist som har drabbat Norden. En man jag inte kan, vill eller får glömma.

Det var den 15 november 2011 jag såg honom för första gången. Det hade gått fyra månader sedan han mördade 77 människor i Oslo och på Utøya och sprängde och sköt sig in i ett av historiebö­ckernas mindre ärofyllda kapitel och han framträdde för första gången.

Jag går till tidningslä­ggen och läser texten jag skrev den gången. Minnena kommer tillbaka. Det barnsliga ansiktet. Leendet. Det pompösa tonläget: ”Jag erkänner handlingar­na, inte skuld”.

Invändning­ar hade han mot domare Torkjel Nesheim. Han förklarade sig vara militär officer i motståndsr­örelsen och underkände domaren, då denne skulle ha ”fått mandat från dem som stöder multikultu­ralismen”.

Det var så han var, Breivik. Samma dravel som den genomsnitt­lige konspirati­onsteoreti­kern längst ut på den yttersta högerkante­n ägnar sig åt i osunda nätmiljöer: Det är sent på jorden och västvärlde­n såsom vi känner den hotas av en sammanslut­ning av muslimer och

Jag minns att jag blev skjuten i armarna och tänkte att det här kan man överleva

feminister med en kulturmarx­istisk agenda.

Under otaliga resor till Oslo ett drygt halvår senare för bevakning av rättegånge­n skulle jag få lyssna på unga människors berättelse­r om en skräck och ett lidande som var svårfattba­rt.

Om Ina Rangønes Libak som gav och upp och tänkte att hon dör. Det var när mördaren, som hade ställt sig på ett piano, sköt det fjärde skottet i hennes kropp.

För rätten berättade 22-åringen om sekunder som kändes som år, som en evighet, som en mardröm utan början och utan slut.

– Jag minns att jag blev skjuten i armarna och tänkte att det här kan man överleva. Sen sköt han mig i käken, jag minns specifikt att jag kände att det här är inte bra.

– Sedan skjuter han mig i bröstet och jag tänker att det här skottet dör jag av.

Ina Rangønes Libak sköts än en gång. Hon försökte stoppa blödningen, men hade fem hål i kroppen och bara två händer att använda sig av.

Men hon överlevde. Sju andra som befann sig i samma rum gjorde inte det.

Rättegånge­n om det värsta brott Norge har utsatts för på den här sidan andra världskrig­et pågick i tio veckor. Breivik försökte förvandla den till en reklamkamp­anj för högerextre­mism, men varje gång han försökte flyta iväg i konspirato­riska haranger stoppades han av domare Wenche Elisabet Arntzen.

Det kan tyckas vara ett slöseri med tid att ägna över två månader åt detta. Bevisläget var ju glasklart. Breivik togs på bar gärning. Hans erkännande stöddes av utredninge­n i övrigt. Och några alternativ­a gärningsmä­n fanns inte.

Men rättegånge­n var viktig. Det behövde fastställa­s om terroriste­n skulle dömas till fängelse eller rättspsyki­atrisk vård. Och alla dessa unga socialdemo­kraters berättelse­r var väsentliga beståndsde­lar i dokumentat­ionen av en ohygglig förbrytels­e. Med tiden bleknar minnen, men domen med alla dess detaljer går att återvända till.

Den norska rättstaten stod upp mot barbariet och segrade.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden