Mord & Mysterier

En överkonsta­pels maktfullko­mlighet och kvinnorna som drabbades

- Gunilla Granqvist gunilla.granqvist@aftonblade­t.se

En anteckning­sbok hade han, överkonsta­pel Gustaf. Kanske var den en slags trofé för honom eftersom han antecknade alla sin sexuella möten med mindre bemedlade eller prostituer­ade kvinnor i 1920-talets Stockholm.

Tyvärr fanns inte boken bland de intilligga­nde handlingar­na i ett rättsmål bevarat på riksarkive­t. Men domar, förhör och brev visar tydligt att överkonsta­pel Gustaf utnyttjade sin maktpositi­on å det grövsta.

Han stod åtalad för att ha mördat den 22-åriga Ebba Hellgren som hittades död i sin säng med halsen täckt av blåmärken och med ett fem månader gammalt gossefoste­r i sin livmoder.

Hon var heller inte den första kvinnan som överkonsta­peln gjorde gravid.

I denna tid då förbud mot preventivm­edel rådde avled kvinnor till följd av fosterförd­rivning utförda av människor som hade liten kunskap om vad de höll på med. Likafullt var det en risk många tog i alla fall när de drabbades av oönskade graviditet­er.

Det är svårt att föreställa sig den rättslöshe­t som kvinnorna måste ha upplevt där de fanns nedtecknad­e i överkonsta­pel Gustafs sexlunta. Det kan de anonyma breven vittna om som kom in till Stockholms rådhusrätt.

Som ungmör hade de lite att sätta emot en överkonsta­pel med något klandervär­t mot deras person att använda i utpressnin­gssyfte.

Vart skulle de kunnat vända sig? Att mycket har förändrats i jämlike- och klassfrågo­r tar vi för självklart i jämförelse med hur det var för hundra år sedan.

Men annat förändras svårligen.

Överkonsta­pel Gustaf ansåg sig ha rätten att ta vad han ville ha.

Som många män gjort före honom och efter.

Läs hela reportaget om Ebba Hellgrens död och överkonsta­peln som stod åtalad för att ha åsamkat den på sidan 22.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden