Mord & Mysterier

Bobbys död skakade Sverige

-

■ Bobby blev bara tio år. I januari 2006 dog han efter att ha torterats dagligen i över en månad – av sin mamma och styvpappa.

Tioårige Bobby hade en utveckling­sstörning och adhd, som enligt läkarna gjorde att han befann sig på en femårings intellektu­ella nivå.

Han bodde tillsamman­s med sin mamma Niina Äikiä och hennes pojkvän Eddy Larsson på en gård i Malmbäck i norra Småland dit de flyttat sensommare­n 2005.

Han gick i särskola, och trivdes bra. Men hemma var det en mardröm för pojken.

Den 14 december 2005 ringde Bobbys mamma till skolan och lät meddela att Bobby blivit sjuk och inte skulle komma till skolan på några dagar. Han kom aldrig tillbaka. I en hel månad efter det utsattes pojken dagligen för grova sadistiska övergrepp.

Vid ett tillfälle bar mamman och styvpappan ut Bobby, naken och bunden vid en stol, till fårhagen. Där förde de det strömbäran­de elstängsle­t mot pojkens händer, fötter och könsorgan.

Pojken misshandla­des, vanligtvis med vedträn, men också med händerna eller med en livrem. Han tvingades ofta ut i snön utan några kläder. När pojken vid ett tillfälle satt bunden på en stol och misshandla­des bajsade han på sig. Då tog styvpappan av honom kalsongern­a och trädde över hans huvud.

– Det är så man gör med hundar, sa mannen.

I slutet av sitt liv sov han ibland i hönshuset – för att komma undan moderns och styvfadern­s våld.

Ingen vet säkert exakt vilket datum Bobby dog mer än att det var i mitten av januari.

Den dagen tvingas pojken naken ut i snön och kylan. När Bobby försöker komma upp knuffades han tillbaka.

När de tar in honom i huset är pojken så svag att han inte kan gå. De sätter honom på en stol vid vedspisen och styvpappan tejpar med hjälp av mamman fast hans armar och ben med silvertejp.

Först på kvällen skär de loss tejpen, bär upp Bobby till hans rum och lägger honom i sängen. Lite senare var han död.

Morgonen därpå lade de pojkens kropp i en säck, virade in den i kätttingar och sänkte den i Lovsjön.

För att dölja mordet anmälde de honom försvunnen innan mamma slutligen berättade sanningen och var Bobbys döda kropp fanns.

Båda dömdes till tio års fängelse.

 ??  ?? Boby Äikiä utsattes för en utstuderad tortyr som ledde till hans död.
Boby Äikiä utsattes för en utstuderad tortyr som ledde till hans död.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden