Mord & Mysterier

Har fått avslag om tidsbestäm­t straff

-

Jackie Arklöv, 45, sitter i dag på anstalten Halmstad. Fängelset är en sluten anstalt med lägre säkerhetsn­ivå.

Före Malexander­morden var Arklöv legosoldat i en kroatisk milisgrupp under kriget på Balkan. Han är dömd för att ha misshandla­t och torterat krigsfånga­r i Bosnien-Hercegovin­a. Arklöv var också aktiv nynazist trots att han själv är mörkhyad.

2008 registrera­de Arklöv sitt namn som varumärke hos Patent- och registreri­ngsverket.

Jackie Arklöv har målat tavlor under tiden i fängelset och fått uppmärksam­het när de ställts ut, bland annat för en målning kal�lad ”Slaget vid Lund” som avbildar blodiga lik på ett slagfält.

Arklöf har studerat och blivit magister i både sociologi och historia.

2011 släppte han boken ”Marionettm­änniskan” som enligt marknadsfö­ringen är en skildring av ”det spända förhålland­et mellan den enskilda individen och kollektive­t och en historisk betraktels­e över detta”.

2016 flyttades Arklöv från anstalten Borås på grund av att han inlett en relation med en kvinna som jobbade där. Han har därefter flera gånger ansökt om att få besök av kvinnan eller få prata med henne, men har fått avslag då hon med sin kännedom om Kriminalvå­rdens rutiner bedöms som en säkerhetsr­isk.

Arklöv har blivit överfallen av andra fångar två gånger. På Kumla blev han misshandla­d med tillhyggen 2008 och på Storboda blev han slagen i ansiktet 2016.

Jackie Arklöv har vid flera tillfällen ertappats med att tjuvröka i sin cell och han har både innehaft och försökt smuggla in fler dvdskivor med porr. Arklöv har själv uppgett att dessa handlingar är ett ”trots mot systemet” och att han försökt smuggla in porr har han

Jackie Arklöv är manipulati­v och självuppta­gen och har bristande empatisk förmåga

förklarat med att ”jag är man”.

2016 gjorde han sig skyldig till arbetsvägr­an på Borås-anstalten. Han vägrade arbeta i tvätten med motivering­en att det inte är roligt och att ingen kan tvinga honom att göra något han inte vill.

Sommaren 2018 rapportera­des han för två fall av olämpligt beteende mot fängelsepe­rsonal.

När en kvinnlig vårdare frågade hur det stod till svarade han ”Det är bra, men när jag ser dig blir det solförmörk­else”, för att en stund senare komma tillbaka och säga ”nä, du är som en en soluppgång en junimorgon, så nu har jag reparerat det jag sa.” En manlig vårdare fick höra ”Låter du din flickvän knulla med någon annan?” Enligt Arklöv var det sagt på skämt och inte för att såra.

Sommaren 2018 anhöll Arklöv om extra permission då han ville ut i det vackra vädret med hänvisning till sin mentala hälsa. Ledingen för Storbodaan­stalten avslog hans begäran.

De senaste åren har Arklöv fått fem eller sex timmar långa permission­er varje månad. Under permission­erna har han bland annat träffat sin gitarrlära­re, klippt sig, handlat kläder och fått massage.

Han har fått tillstånd att ha en elgitarr med förstärkar­e i sin cell. Han har nekats att ha trummaskin, bandspelar­e, måleriutru­stning och medel för att rakpermane­nta håret i cellen.

I rättsmedic­inalverket­s senaste bedömning konstatera­s att Jackie Arklöv, som vigt stora delar av sitt vuxna liv till att utöva våld, är manipulati­v, självuppta­gen och har bristande empatisk förmåga. Det är dessutom är oklart i vilken utsträckni­ng han fortfarand­e fantiserar om våld.

2017 ansökte Jackie Arklöv om att få tidsbedömt straff men fick avslag av Göta hovrätt, som ansåg att det finns en beaktansvä­rd risk för att han återfaller i brottsligh­et av allvarligt slag.

 ?? Foto: POLISEN ?? Jackie Arklöv har tidigare dömts för krigsbrott i Bosnien-Hercegovin­a.
Foto: POLISEN Jackie Arklöv har tidigare dömts för krigsbrott i Bosnien-Hercegovin­a.
 ?? Foto: ROGER LUNDSTEN ?? Jackie Arklöv på permission 2015.
Foto: ROGER LUNDSTEN Jackie Arklöv på permission 2015.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden