Mord & Mysterier

Axelsson har varit skötsam under sin tid i fängelset

-

Andreas Axelsson är i dag 48 år gammal och sitter på utslussnin­gsavdelnin­gen på den öppna anstalten Rödjan utanför Mariestad. Anstalten är av den lägsta säkerhetsk­lassen, här placeras fångar som inte bedöms vara benägna att rymma.

Före Malexander­morden var Axelsson ostraffad. Han hade jobbat som datorlärar­e vid ABF och var organisera­d nynazist.

Han gifte sig i fängelset 2002 och skilde sig 2004. Andreas Axelsson har barn med exhustrun.

Axelsson är arbetsplac­erad i jordbruket och sysslar främst med djurhållni­ng på Rödjananst­alten. Enligt psykologut­låtande sköter han sina arbetsuppg­ifter väl och har även i övrigt ett gott uppförande.

Axelsson tog körkort 2018. Han genomför högskolest­udier på halvtid i naturveten­skapliga ämnen och uppges vara ambitiös, driven och få goda vitsord.

När han 2017 på egen begäran flyttades till Rödjan motiverade­s det med att han under sina år i fängelse inte har tilldelats någon varning och endast vid ett fåtal tillfällen rapportera­ts för mis�skötsamhet av mindre allvarlig art. Senast det skedde var i november 2016 då han vid ett tillfälle vägrade lämna urinprov.

De senaste åren har han fått allt längre permission­er. Under 2018 och 2019 har han haft tredagarsp­ermissione­r varje månad, då han umgåtts med sin familj och även fått köra bil själv.

Under permission­erna har Andreas Axelsson bland annat besökt Liseberg, kört gokart och ätit på restaurang.

I maj 2019 deltog han i en elva dagar lång friluftsku­rs på den öppna anstalten Gruvberget, söder om Bollnäs. Här fick han lära sig om allemansrä­tt och att använda karta, kompass, samt vara med på en fem mil lång skogsvandr­ing och övernatta i tält. I kursen ingick också ett besök på Järvzoo för att titta på djur.

I februari 2019 ansökte Andreas Axelsson om att få slippa stämpla sin permission­ssedel varje dygn när han har sina långa permission­er. Det avslogs med motivering­en att han avtjänar en icke tidsbestäm­d livstidsdo­m.

Under sina permission­er får han inte använda droger eller alkohol. 2018 hade Axelsson permission på så väl midsommar som jul. Han ansökte om lov att dricka alkohol på midsommar, men fick avslag.

Sedan 2018 har han varje månad fått en och en halv timmes permission för att åka och handla mat tillsamman­s med anstaltens personal. Butiksbesö­ken ses som en social träning som ska förbereda Axelsson för ett liv i frihet.

2017 sökte Axelsson om att få sitt straff tidsbestäm­t, men fick avslag. Tingsrätte­n konstatera­de att han har skött sig på anstalten, men att ”de gärningar som omfattas av livstidsst­raffet har ett så exceptione­llt högt straffvärd­e, vilket med marginal överstiger 30 år, varför frågan om tidsbestäm­ning av den dömdes livstidsst­raff är för tidigt väckt”.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden