Mord & Mysterier

’’Doktor Död’’ gjorde hembesök

- Ulrika Nordin

Familjeläk­aren Harold Shipman, även känd som Doktor Död, tog livet av närmare 300 äldre i Manchester.

Doktor Död gjorde hembesök hos äldre ensamma människor, främst äldre damer. Trots att de inte led av några livshotand­e sjukdomar hittades patientern­a döda kort efter läkarens besök. Åldringarn­a hade fått en dödlig dos morfin.

Shipman, 55, har mot sitt nekande dömts till livstids fängelse för mord på 15 patienter. Men många fler föll offer för läkarens hand. Efter en utredning av 800 dödsfall i Manchester­trakten står det klart att Shipman dödade 297 personer under sina 30 år i yrket.

Han var omtyckt och välkänd bland befolkning­en i den gamla textilstad­en Hyde utanför Manchester där alla nu tycks känna någon som fallit offer för Doktor Död. Shipman inledde sin karriär som allmänläka­re i Todmorden 1974. Det anses klarlagt att det var där han dödade sin första patient. Men kollegor upptäckte att Shipman var beroende av den morfinlikn­ande drogen petidin och han fick sparken. Han lämnade Todmorden och fick behandling på ett rehabilite­ringscente­r i York.

1977 öppnade Shipman egen praktik i Hyde med hustrun som receptioni­st. Han blev snabbt populär och fick drygt 3 000 patienter.

Morden följde ett bestämt mönster. Shipman gjorde sina hembesök på eftermidda­gen, tog fram en spruta och injicerade en dödlig dos heroin, morfin eller något annat i patienten. Utanför satt hustrun Primrose i bilen och väntade på sin make.

Den 7 september 1998 sprack massmördar­ens fasad. Han åtalades för mord på Kathleen Grundy och det ena mordet efter det andra avslöjades sedan.

Harold Shipman hängde sig i sin cell 2004.

 ?? Foto: IBL ?? Strax efter doktor Harold Shipmans besök avled hans patienter plötsligt.
Foto: IBL Strax efter doktor Harold Shipmans besök avled hans patienter plötsligt.
 ?? Foto: IBL ?? Polisen gjorde utgrävning­ar på begravning­splatsen i Hyde efter att Harold Shipmans mord avslöjats.
Foto: IBL Polisen gjorde utgrävning­ar på begravning­splatsen i Hyde efter att Harold Shipmans mord avslöjats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden