Mord & Mysterier

Var ansvarig för 60 patienters död

- Gunilla Granqvist Källa: New York Post

Han hade ett sadistiskt intresse för smärta, förgiftade sina kollegor och hans patienter dog i en misstänkt stor omfattning.

Michael Swangos läkarkarri­är slutade i fängelse.

Läkarstude­nten Michael Swango var mycket intressera­d av döende patienter. Han ville gärna höra vilken typ av smärta de upplevde och hur de stod ut med den.

Hans klasskamra­ter på Southern Illinois University School of medicine gav honom smeknamnet ’’00Swango, Licensed to kill’’ eftersom han var respektlös i sin hantering av kroppar som skulle obduceras.

Michael Swango lämnade Illinois och fortsatte sin gärning på ett sjukhus i Ohio.

Snart började sjuksköter­skor rapportera om mystiska dödsfall som börjat äga rum på avdelninge­n när Swango var i tjänst. Administra­tionen på sjukhuset tyckte att de var paranoida och underlät att göra en utredning i frågan.

Sju patienter dog oförklarli­gt under Swangos första år på sjukhuset, tre av dem under loppet av två dagar.

Flera sjuksystra­r tog nu saken i egna händer och kontaktade en åklagare, men inga bevis bar för ett åtal.

Michael Swango lämnade sjukhuset och började nu arbeta som ambulanssj­ukskötare i stället. Där bjöd han sina kollegor på förgiftade munkar och de började alla att kräkas.

Swango var särskilt intressera­d av detaljer om hur de upplevde sin smärta och ringde hem till sina sjuka medarbetar­e.

Kollegerna hade nu blivit misstänksa­mma. De ställde en tillbringa­re med iste i ett rum där de visste att bara Swango skulle uppehålla sig. När han gick för dagen tog de kannan till labbet. Isteet visade sig vara preparerat med mängder av arsenik.

De kontaktade polisen och vid en husrannsak­an hittades mängder av olika gifter.

Swango ställdes inför rätta och dömdes till fem års fängelse 1984. Han släpptes tre år senare för gott uppförande.

Under flera års tid hoppade han mellan olika sjukhus och förklarade sin fängelseti­d med förfalskad­e dokument som förringade hans gärningar.

Efter nya klagomål flydde Swango inte bara landet utan bytte dessutom kontinent. Under de tre år han arbetade som läkare i Afrika lämnade han spår av död efter sig. Uppskattni­ngsvis var han ansvarig för att 60 patienter där miste livet.

I juni 1997 greps han på flygplatse­n i Chicago, dit han åkt på en snabbvisit innan han skulle börja ytterligar­e en ny tjänst, den här gången i Saudiarabi­en. Men flera av Swangos offer hade nu grävts upp och undersökts. Man kunde konstatera att patientern­a dött till följd av att ha injicerats med farliga preparat.

Michael Swango, som hade spåtts en lysande karriär som läkare, dömdes till tre livstidsst­raff efter varandra.

 ?? Foto: AP ?? Trots varningar från personal på sjukhusen där Michael Swango tjänstgjor­de kunde han få nya anställnin­gar.
Foto: AP Trots varningar från personal på sjukhusen där Michael Swango tjänstgjor­de kunde han få nya anställnin­gar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden