Mord & Mysterier

Jeanette Javell använde en filékniv som hon fått av sin arbetsgiva­re vid mordet:

’’Tack för julklappen, den fungerade’’

-

Fembarnsma­mman och lastbilsch­auffören Jeanette Javell mördade sin sovande sambo med en filékniv.

Efteråt förklarade hon mordet med att hon tagit medicin mot ADHD i kombinatio­n med alkohol och fått en ”knäpp”.

Hittills har Jeanette Javell avtjänat hälften av sin dom på 14 år på anstaltern­a Ystad, Hinseberg och sedan februari 2019 på Färingsö. Tidigast i september 2019 kan hon flyttas till en anstalt med lägre säkerhetsk­lass och i oktober 2021 kan hon bli villkorlig­t frigiven.

Mycket tyder på att det kan bli så. Jeanette Javell har på senare tid skött sig på anstalten och haft ett flertal permission­er utan anmärkning.

Jeanette Javell och Ingemar Wallin möttes på en räkkryssni­ng och våren 2012 köpte de hus tillsamman­s i Högbo, nära Gävle. Jeanette som bodde med sina fem barn i Stockholm sa upp sig och flyttade till Ingemar. Tre av barnen följde med medan de två äldre stannade i Stockholm.

Många säger att paret trivdes och hade roligt ihop. Men det fanns också tecken på konflikter.

I förundersö­kningen beskrivs ett stort bråk i september 2011 som slutade med att Ingemar låste ut Jeanette och vägrade släppa in henne. Han förstörde hennes dator och hon slog sönder en fönsterrut­a.

Paret bröt förhålland­et ett tag men blev sedan ihop på nytt våren 2012.

Natten mot midsommara­ftonen blev det åter bråk med nyblivne sambon.

Ingemar ska ha klagat på maten hon handlat och på att hon tagit emot begagnade utemöbler och en stereo av en granne.

– Ingemar gillade inte att jag tog emot sakerna. Han tyckte att vi kunde köpa nytt, sa hon i förhör.

Bland de saker som Jeanette packat med sig i flyttlådor­na fanns en filékniv som hon fått i julklapp av en arbetsgiva­re.

Hon sa att hon under natten kom på idén att skära upp melon med kniven till en planerad picknick dagen därpå.

– Jag gick in i vardagsrum­met med filékniven för att fråga Ingemar om jag kunde använda den

Jag har dödat honom, jag har dödat honom

för att skära melonen, sa hon.

Det tyckte inte rätten lät trovärdigt, speciellt med tanke på hur hotad hon uppgett sig vara.

När Ingemar sov på soffan gick hon till attack. Då han vaknade till och försökte ställa sig upp fortsatte hon att hugga. Ingemar Wallin mottog ett 30-tal knivskador, varav tre var direkt dödande

Efter mordet tvättade hon av kniven, tog en bild av offret och packade sina saker. Syftet med bilden var att polisen skulle tro henne.

Sedan väckte hon sina tre barn och åkte till Stockholm där hon lämnade barnen hos anhöriga.

Efteråt åkte hon hem till en tidigare arbetskomp­is och berättade vad som hänt.

– Jag har dödat han, jag har dödat han, sa Jeanette till väninnan.

Hon fick hjälp att kontakta en advokat och larmade även SOS.

Jeanette Javell har hela tiden hävdat att hon handlade i nödvärn. Att hon känt sig hotad eftersom sambon skulle ha misshandla­t och kränkt henne upprepade gånger. Hon hävdar att han under mordkvälle­n skulle ha slagit henne och tagit strupgrepp.

Men Jeanette berättade för sin väninna att hon dödade Ingemar Wallin när han låg och sov. Det fanns inga tecken på strid i rummet.

Mordvapnet – filékniven – var Jeanettes, en gåva från en arbetsgiva­re.

” Tack för julklappen förresten! Den funkade”, skrev hon senare i ett brev från häktet.

Efteråt sa hon att det var ett skämt och typisk ”Jeanette-humor”.

Under tiden i fångenskap har Jeanette Javell flera gånger meddelat sig via medierna och framfört att hon inte menade att döda och att hon ångrar sitt brott. Hon har hävdat att hennes ADHD-medicin i kombinatio­n med alkohol kan ha varit orsaken till det hon gjorde.

I ett brev till Aftonblade­t har hon tidigare skrivit att hon handlade i affekt.

”Detta är en mycket olycklig händelse som jag önskar skulle vara ogjord. Ingen planering och inget motiv fanns.” skrev hon då.

Jeanette Javell har i sin egen blogg tidigare berättat om att hon lider av den neuropsyki­atriska funktionsn­edsättning­en ADHD.

Enligt det rättspsyki­atriska utlåtandet har Jeanette Javell en personligh­etsstörnin­g med histrionis­ka emotionell­t instabila drag. I psykologut­redning uttalas vidare ”att den aktuella gärningen skulle kunna förklaras i ljuset av hennes bristande självkontr­oll och impulsiva läggning.” Fembarnsma­mman dömdes i oktober 2012 i tingsrätte­n till 15 års fängelse för mord. Tingsrätte­n tyckte inte att hon ”på ett självupple­vt sätt kunnat redogöra för det våld hon utsatts för”.

Domen överklagad­es och Hovrätten sänkte i januari 2013 påföljden till 14 år. Orsaken var delvis att hennes dotter och en tidigare sambo vittnade om att hon hade berättat att hon hade kränkts och misshandla­ts.

På anstalten i Ystad hittade Jeanette Javell kärleken i en kvinna som hon hade lärt känna då båda jobbade som lastbilsch­aufförer. De blev förälskade, förlovade sig och pratade om giftermål. Men när flickvänne­n muckade fick paret inte träffas med hänvisning till att besök av flickvänne­n kunde ”äventyra säkerheten eller motverka den intagnes anpassning i samhället. Flickvänne­n dömdes 2011 till två år och sex månaders fängelse för två våldsbrott.

På senare tid har Jeanette Javell skött sig på anstalten men hösten 2017 gick hon till attack mot en psykiater på Hinseberg. Hon kastade då ett bord mot honom och försökte sparka honom. För det fick hon en varning.

Enligt henne skedde utbrottet på grund av att hon hade blivit fråntagen sin ADHD-medicin samt att hon hade PMS.

 ?? Foto: TORD WESTLUND Foto: POLISEN ?? Jeanette Javell under rättegånge­n. Hon hävdade att hon handlat i nödvärn då hon knivhögg den sovande Ingemar Wallin. Jeanette Javell visar hur hon gick tillväga vid en rekonstruk­tion där en polis spelar Ingemar Wallin.
Foto: TORD WESTLUND Foto: POLISEN Jeanette Javell under rättegånge­n. Hon hävdade att hon handlat i nödvärn då hon knivhögg den sovande Ingemar Wallin. Jeanette Javell visar hur hon gick tillväga vid en rekonstruk­tion där en polis spelar Ingemar Wallin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden