Mord & Mysterier

Vem mördade Eva?

- Text: Annika Sohlander Cassel

Eva Söderström, 27, klev av nära barndomshe­mmet för att rasta hunden Laban.

Nästa dag hittades hon brutalt knivmördad med den döda hunden strax intill.

Var mördaren någon hon kände eller var dådet en impulsiv handling, utfört av en okänd gärningsma­n?

I mer än 30 år har mordgåtan gäckat polisens utredare.

Eva Söderström hade fram till hösten 1987 bott kvar hemma hos föräldrarn­a i stadsdelen Bruket i Kramfors. Efter universite­tsstudier i Umeå var det nu dags att prova vingarna i den lite större staden Sundsvall, cirka tio mil söderut.

Eva hade redan börjat ett nytt arbete som syokonsule­nt och hade hunnit ordna både lägenhet och stallplats åt sina hästar.

Hästar var ett stort intresse, men Eva umgicks också gärna med vänner och med sin yngre syster Anneli. Enligt vänner var hon framåt och inte rädd för att ta konflikter eller säga ifrån om något var fel.

Systern har tidigare berättat om Eva i en intervju med SVT Västernorr­land.

– Hon var väldigt social. Full av energi. Och hon sa vad hon tyckte. Jag såg ju jättemycke­t upp till henne eftersom jag var tvärtom då… jag var hennes motsats verkligen. Hon var ju min storasyste­r, min klippa.

I väntan på en definitiv flytt brukade Eva komma hem till barndomshe­mmet på helgerna.

Kvällen den 25 september träffades hon, systern Anneli och en kompis hemma hos en manlig bekant i Kramfors.

De hade det trevligt och Eva berättade om sitt nya jobb, om flytten av hästarna och en kommande hästtävlin­g.

Dagen därpå skulle hon få hjälp med att köra hästarna och en del saker till Sundsvall. En kompis och mannen som var med under kvällen hade lovat att ställa upp.

Den som först lämnade lägenheten under kvällen var Anneli som åkte till Bollstabru­k och dåvarande pojkvännen.

Eva och en väninna lämnade sedan lägenheten vid 23-tiden med hunden Laban. Hunden var av rasen finsk spets och var egentligen Annelis men Eva älskade djur och tog gärna hand om den ibland. Tanken var att Eva skulle få skjuts ända hem av väninnan men cirka 500 meter från bostaden ville hon kliva ur och gå den sista biten för att rasta Laban.

Väninnan släppte av Eva och det var sista gången hon såg sin vän i livet.

Vid en plats 150 meter från Evas hem som kallas Långbacken attackerad­es Eva av någon och omständigh­eterna tyder på

Evas mamma tyckte att hon sent på kvällen hörde Laban skälla

raseri. Mördaren högg Eva elva gånger framförall­t på överkroppe­n och i magen med ett tveeggat vapen, genom kläderna.

Efteråt tog förövaren av henne alla kläder utom en t-shirt.

– Men det finns inget konkret som tyder på något sexuellt utöver omständigh­eterna att hon är naken, säger Veronica Andersson, utrednings­ledare på grova brott på polisen i Västernorr­land.

Hunden Laban dödades också med ett enda knivhugg från samma stickvapen.

Evas mamma tyckte att hon sent på kvällen hörde Laban skälla, men reagerade inte nämnvärt när inte Eva kom hem till natten. Hon tänkte att hon kanske hade sovit över hos en kompis.

Under natten drog ett kraftigt regn in som gjorde det svårt att säkra spår.

Inget vittne har sett Eva under natten men det finns iakttagels­er om en röd damcykel som setts ligga slängd vid vägkanten nära platsen där Eva hittades.

Första vittnet passerade platsen kring midnatt.

– Han beskriver hur han behövde göra en undanmanöv­er för att inte köra på cykeln, sa numera pensionera­de polisen Börje Öhman, i en intervju i TV4:s ’’Svenska fall för FBI’’.

Drygt två timmar senare såg ett annat vittne cykeln på samma plats men enligt ett annat vittne som passerade platsen på väg till jobbet var cykeln inte kvar vid 05-tiden på morgonen.

Cykeln har inte kunnat hittas. Under lördagen anmäldes Eva Söderström försvunnen av sin bror då varken hon eller hunden Laban hade kommit hem under natten.

Bara någon timme efter anmälan kontaktade Eva syster Anneli polisen och berättade att Eva hade hittats mördad. Hon hade gett sig ut för att leta efter systern på eftermidda­gen. När andra berättade att de hade sett något som kunde vara Eva intill vägen rusade Anneli dit. Hennes dåvarande pojkvän försökte stoppa henne men hon hittade systern i en skogsdunge omgiven av högt gräs, delvis tillplatta­t.

– Jag sprang dit och in där och så hittade jag henne… hon hade bara en t-shirt på sig som var vit förut men nu var den alldeles röd, säger hon i intervjun med SVT Västernorr­land.

Eva var naken förutom t-tröjan och bredvid låg Laban död. Chocken var stor.

– Alltså hela marken försvann ju. Det fanns ingenting kvar, det gick inte ens att tänka. Det måste ha varit en galning, ett odjur helt enkelt, berättar Anneli i samma intervju om hur hon tänkte när hon hittade systern.

Endast en person har varit formellt misstänkt för mordet. Det var en man som då var i 30-årsåldern och bodde i Kramfors. Han greps och anhölls som skäligen misstänkt två gånger, men släpptes i brist på bevis. Många av de uppgifter han lämnade stämde inte överens med de faktiska omständigh­eterna. Men polisen siktade tidigt in sig på mannen som ofta sågs cykla runt i samhället, även nattetid och som betedde sig märkligt.

– Han passade in i beskrivnin­gen av en förövare. Han cyklar mycket runt om i bygden och är inte så trevlig. Han är välkänd och har kontaktat kvinnor som han inte känner, har förra polisen Börje Öhman sagt.

Nio år efter mordet avfördes ”cykelmanne­n” från utredninge­n.

Han har efteråt berättat om hur han pekats ut på bygden och hur folk på byn skrek mördare efter honom.

Han berättar hur han brukade gråta efter de hårda förhören och kände sig rädd för att bli dömd trots att han var oskyldig.

– Misstankar­na förändrade mitt liv, berättade han i en

Han passade in i beskrivnin­gen av en förövare

intervju i SVT Västernorr­land.

En annan man som hördes upplysning­svis av polisen men aldrig har varit formellt misstänkt har ibland kallats för Evas pojkvän av utredare. Det var samme man som Eva, hennes syster och kompisen hade besökt under kvällen.

Efteråt berättade personer i Evas bekantskap­skrets att de aldrig hade varit ett par men att han ”utgav” sig för att vara hennes pojkvän. I själva verket hade han tidigare haft en relation med en nära släkting till Eva. Mannen hade enligt en vän visat intresse för Eva, men attraktion­en ska inte ha varit ömsesidig.

Han frågade ofta om Eva och ifall hon dejtade någon. När han vid ett tillfälle fick veta att hon hade en pojkvän beskriver de att han blev väldigt upprörd och ”svart i ögonen”.

När en väninna såg nyheten om mordet på Eva kopplade hon direkt ihop det med mannen.

Jag tror att mördaren var någon som kände Eva

– Jag tänkte, vad fan har han gjort?, säger kvinnan i en intervju i TV4:s Svenska mord för FBI.

Mannen agerade märkligt i samband med mordet. Trots att Eva skulle få skjuts hem och nyligen hade lämnat lägenheten så ringde han till Evas mamma flera gånger innan midnatt. Han berättade själv att han varit orolig för Eva och att han hade varit ute och sökt efter henne på natten.

Han ringde också hennes syster tidigt morgonen därpå och frågade om Eva.

När han många år senare fick frågan om varför i en intervju hävdade han att han inte mindes varför han gjort så.

Mordet blev en stor nyhet, både lokalt och i rikspresse­n.

– Det har engagerat många och det beror nog dels på att det kommer nära och att det är en ung person i ett litet samhälle där man känner sig trygg, säger Veronica Andersson.

Det ouppklarad­e mordet är ett av landets äldsta kalla fall och det allra äldsta i Västernorr­land.

– När ett brott inte klarats upp så lever det kvar i folks medvetande och i ett litet samhälle kanske man tänker att mördaren kan finns kvar, säger Veronica Andersson.

Arne Åkerlund som arbetade på dåvarande Mittnytt på SVT fick den första dagen efter mordet ett tips om vad som hade hänt. Han och en fotograf var de första journalist­erna på plats. De hade först lite svårt att hitta området där Eva hittats eftersom den låg lite ensligt och var omgiven av sly och högt gräs. Så småningom såg de en polisman i skogen och förstod att de hade kommit rätt.

Efter alla år är minnet av mordet fortfarand­e skarpt.

– Det var så märkligt och brutalt att en ung tjej i ett litet samhälle som ska rasta hunden råkar ut för något sådant. Jag tror att mördaren var någon som kände Eva, säger han.

Arne Åkerlund är van vid hundar och han tror att Laban kände mördaren.

Hunden beskrivs som reserverad och brukade skälla på okända. Han gick aldrig fram till någon han inte kände och Eva brukade aldrig ha honom kopplad.

– Det är något jag reagerade på för det är inte så lätt att komma nära en okänd hund och att i det läget döda den med ett enda hugg, det tror jag är näst intill omöjligt, säger han.

Utredninge­n kring mordet är öppen men ingen arbetar aktivt med den.

– Det kommer kontinuerl­igt in tips i alla våra kalla fall. Bedöms de som intressant­a så kontroller­ar vi dem, säger Veronica Andersson.

Så sent som 2017 fick polisen in uppgifter om att mordet ska ha varit ett beställnin­gsmord värt 10 000 kronor.

Enligt tipsaren ska mördaren ha fått betalt dagen då Eva hittades.

Polisen bedömde den anonyme uppgiftslä­mnaren som trovärdig.

– Tipslämnar­en var den som själv tog emot uppgiftern­a från den som sa sig ha utfört mordet för 10 000 kronor. Hen lämnade detaljrika uppgifter om vem som skulle ha utfört mordet och varför, säger Veronica Andersson.

– Personen som pekades ut var känd av polisen sedan tidigare för annan typ av brottsligh­et.

När den utpekade personen förhördes i mars 2018 kom inga nya uppgifter fram som kunde knyta personen till mordet.

Att drygt 30 år har gått påverkar möjlighete­n att kontroller­a vissa uppgifter.

– Tidsaspekt­en gör det svårare eftersom folk kanske inte minns, vissa detaljer kan inte kontroller­as och vissa personer kanske inte är kvar i livet, säger Veronica Andersson.

Men med tiden kan det även finnas en möjlighet att använda annan teknik, som inte fanns då.

– Det kan också bli så att någon kan känna att nu är det dags att berätta eller att man inte står någon lika nära längre, det kan ge en öppning, säger Veronica Andersson.

Det senaste man gjort i ärendet är att gå igenom det som finns och se över om något eventuellt kan skickas in på nytt till NFC, nationellt forensiskt centrum.

Vissa beslag finns men inget dna.

1987 undersökte­s viss kroppssubs­tans och då fanns en indikation på att det kunde finnas sperma. Det togs upp på nytt 2003 utan att hitta någonting.

I dagsläget finns ingen misstänkt, förklarar Veronica Andersson.

Vad tror du om chanserna att lösa mordet?

– Vi vet att tiden jobbar emot oss och att det inte finns mycket spår att gå vidare med, men hoppas ändå att vi ska få in något avgörande.

Vad skulle det betyda att klara upp det?

– Otroligt mycket, allra helst för anhöriga. Man drivs av jakten att hitta den som har gjort det men lika starkt är det att få ett avslut för de närmaste som finns kvar och inte vet vad som hände, säger Veronica Andersson.

Eva Söderström­s syster Anneli har för SVT Västernorr­land berättat om chocken och traumat som präglat hennes liv efter mordet.

– Jag tänker inte på det medvetet men jag lever med det. Varje dag, varje sekund. Och jag vill att Eva ska få upprättels­e.

 ?? Foto: PRIVAT ?? Eva Söderström var bara på besök hos sina föräldrar i Kramfors den där helgen. Dagen efter skulle hon ha flyttat till Sundsvall.
Foto: PRIVAT Eva Söderström var bara på besök hos sina föräldrar i Kramfors den där helgen. Dagen efter skulle hon ha flyttat till Sundsvall.
 ??  ??
 ?? Foto: ÖIWIND BERGGREN ?? Bilden är en rekonstruk­tion. Evas cykel återfanns aldrig.
Foto: ÖIWIND BERGGREN Bilden är en rekonstruk­tion. Evas cykel återfanns aldrig.
 ?? Foto: KAI REHN ?? Poliser och hundar sökte igenom området där Eva hittades.
Foto: KAI REHN Poliser och hundar sökte igenom området där Eva hittades.
 ?? Foto: NYA NORRLAND ?? Kriminalen­s tekniker för bort kroppen.
Foto: NYA NORRLAND Kriminalen­s tekniker för bort kroppen.
 ?? Foto: THOR LINDGREN ?? Evas begravning. Främst går hennes föräldrar, strax bakom systern Anneli.
Foto: THOR LINDGREN Evas begravning. Främst går hennes föräldrar, strax bakom systern Anneli.
 ?? Foto: GETTY ?? Laban var av rasen finsk spets.
Foto: GETTY Laban var av rasen finsk spets.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden